Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 335Последнето нещо което бих направил е да последвам евтините номера на Ердоган. Китайците ползваха ли маски? Ползваха! Преминаха ли кризата. Накрая й са! Е, кой да гледам? Китай и Южна Корея, или Италия, Испания и САЩ? След 4-тия ден я рзбрал, я не разбрал, че носиш вируса. Ще го ръсиш навсякъде. Затова са маските. Не да пазят теб, а евентуално другите от теб! Егоизъм на ента степен! Както и карантината. Не да те опази, а да не се стигне лекаря да избира кой да остави да умре!
337
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи здравите хора да не носели маски? А кой издава документ ,че си здрав , СЗО ли? Защо се мъчим тогава с тия тестове - явно от СЗО знят кои са здравите и кои са болните? Направо да пращат списъците и да свършва маскарада.Болен и заразен са две различни неща. Самите те, от СЗО твърдят ,че има много безсимптомни вирусоносители , но явно не могат да съберат 2 и 2.
336
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Тони Тодоров каза.........?!?!?!
335
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки втори стана адвокат, та си нямат работа и без кризата. Вчера ме настъпва един в метрото. Викам му "Не ме настъпвай, адвокате", а той ми вика "откъде знаеш, че съм адвокат?". Викам му "Всеки втори у нас е адвокат, аз не съм, значи ти си".
334
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до гост в на кафекакъвто и да е, поне има куража да пусне жалба за видна несправедливост, не като теб мрънкач в нета
333
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адвокатите сега са без работа, та са освирепели и пускат жалби до ВАС. Пък той ВАС не работи, умните съдии там решиха, че един платен отпуск ще им дойде дюшеш.
332
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко маски има на какеи цени и къде. Значи да ида в аптеката където е вероятно и някой заразен да има, да дам 50 лв за 10 маски със съмнително приложение. Или ще носим формално едни маски по цял месец да не ни глобят
331
5
 
8
 
! Отговори
до 349 преди 4 години
хаджигенов е известен, че не е може да печели съдебните си дела. Не му достига мозък та се е заръгал в политиката
330
6
 
6
 
! Отговори
гост в на кафе преди 4 години
с какви точно съдебни успехи е известен хаджигенов, че сте го превърнали в някаква институция не мога да разбера? идеята за маски навсякъде е пълна ендомислица, но да позиционирате хаджигенов като постоянен източник на истини и разумна алтернатива на държавата е същото, което направихте със Славчо Т и ББ преди години. пропаднали експерименти за наша сметка. защо не попитате адвокат Марковски, който попиля и прокуратура и такива умнокрасиви като същия този "адвокат" в съда?
329
4
 
6
 
! Отговори
До лекаря в Испания преди 4 години
Що щеш тука (форума) а не лекуваш милионите болни в новата родина.Лекар,милиционер,лекар,милиционер...
328
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде и долнопробните адвокати намериха начин как да се изявяват в тази криза. Ами да бяха станали лекари, ама та се иска сериозно обучение.
327
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен лично "лекарят в Испания" ми прилича много на фалшивата "рускиня", която доскоро беше много модерна. Имаше и един "австралиец" от Сидни ако се сещате, и той беше много популярен, или поне си представяше че е такъв.
326
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 341Ти не си никакъв лекар, камо ли пък в Испания. И в ситуации като тази, в която сега се намираме е най-малкото неморално да се спекулира, лъже и всеки да пише глупости и да си измисля истории и легенди. Не говоря просто за "платени ***" а въобще писането на "спам". Всички трябва да сме единни и да си помагаме, защото всеки тарикатлък от ваша страна ви се връща обратно по вашите глави като бумеранг.
325
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛЕКАР в Испания *** и си върши работата в Испания господин Лекар в Испания. видяхме я тя колко цъфти и връзва. И те бяха достатъчно нагли да си мислят че ще правят каквото си искат и че вирусът не ги харесва и ще ги подмине. Ето какво стана. Сега и карантина да въвеждат все тая. Хората се изпозаразиха. Кой е нагъл в случая, не ми е ясно. Или пък - да ясно ми е. И си позволява дори обиди. Но това ако помагаше досега да сме се излекували.
324
0
 
3
 
! Отговори
Къде е държавата? преди 4 години
До: номер 338И аз също много силно се надявам нещата да се оправят и то колкото се може по-скоро.Не можем всички непрекъснато за това да мислим, защото ще се побъркаме, наистина.Но аз все пак съм оптимист. Умерен оптимист.Трябва да има кой да мисли за цялата държава. Трябва всички да мислят трезво и всеки да си изпълнява съвестно задълженията, да не се прави на тарикат да прецака другите, защото това ще му се върне на него като бумеранг. Всички сме в една лодка, както казват англичаните.
323
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай х Слагай си маска и млъквай. Дано тя да те спаси. То е като да вярваш че Бог ще го направи. Много хора вярват и в това но Бог дава но в кошара не вкарва. Само лечение което чакаме някой да открие ще реши проблема. Моли се този някой да се намери по - скоро.
322
12
 
11
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 4 години
Тоа адвокат Хаджигенов за мен е един самовлюбен царвул дето си мисли,че корона вирусът е някой стресиран правителствен чиновник,дето ще му кляка и ще му се гуца,щото видиш ли,отворкото знаел законите??!! Ха,ха,бедни ми адвокате?! Би трябвало да се създаде регистър на отказалите да носят маски,начело с теб имбецилът и в случай,че се разболеят от КОВТ19,да им се отказва всякаква медицинска помощ!Щом си ербап,ще си носиш последствията, а ако оздравееш,после и визита в затворът за неподчинение!!
321
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 338Искам да ти кажа, че моето мнение е диаметрално противоположно.Не само, че тези маски не трябва да бъдат задължителни а напротив, СЗО препоръчва да не се използват от здрави хора поради редица причини, които явно не разбираш все още.Страхът не е добър съветник.Но не бива да си губим ума.Замисли се, че като изкупувате всички налични медицински маски, така лишавате лекарите, медицинските работници от тях, а те са на фронта буквално!Ами като умрат и те кой ще се погрижи за нас?
320
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 337И дано някоя не е кихала.
319
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Къде е държавата? Не знам. не ми се разсъждава повече. От приказки полза няма. Трябват действия , всеки знае какви. само това ще оправи нещата. Засега на този фронт няма нещо кой знае какво положително. Пък и изобщо не се говори за това. Дано нещата скоро се променят.