Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС

Според адвокати заповедта е грубо нарушение на закона
31 мар 2020 11:38, Нели Христова
414
Заради задължителните маски – десетки жалби към ВАС
Снимка: БГНЕС

По-малко от 24 часа след като здравния министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на маски задължително, десетки жалби са постъпили във ърховния административен съд (ВАС). Някои от тях са и от адвокати, съобщава след проверка правният сайт "Лекс", цитиран от Dir.bg.

Един от тях е от адвокат Николай Хаджигенов. Той обявава в личния си блог, че заповедта е издадена в грубо нарушение на закона, тъй като създава задължение на всички българи да си купят маски и да ги носят постоянно под заплаха от глоби, а в същото време държавата не ги осигурява.

Юристът напомня, че според чл. 63 ал.4 от Закона за здравето "държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."

"Държавата не е създала необходимите условия за изпълнение на процесната заповед, превръщайки я в инструмент за репресии срещу българските граждани. Ерго, подобна мярка няма как да защити живота и здравето на гражданите, представлява въпиюща злоупотреба с право и грубо нарушава правата на гражданите", пише още в жалбата си Хаджигенов.

Той настоява ВАС да спре и предварителното изпълнение на заповедта до окончателното произнасяне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и специалист по защитни средства да изяснят кои маски са ефективни срещу коронавируса и дали изобщо той може да бъде спрян с маска.

Тази сутрин, след надигналото се обществено недоволство, че в аптеките няма достатъчно маски, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, за да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има осигурени предпазни средства, но явно не било масово на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на "Охранителна полиция" Тони Тодоров каза пред bTV, че компромиси няма да има и полицията ще глобява от днес.

"Не трябва да говорим за проява на някаква толерантност от страна на полицейските служители за неспазване на мерките от страна на гражданите. Налагането на тези санкции е просто наложително и задължително. Заявяваме категорично, че няма да правим компромис с никой", заяви той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък подчерта, че предстои регионалните здравни инспекции и МВР да детайлизират къде точно ще е задължително да се ходи с маска, но уточни че това със сигурност включва магазини, аптеки, болници, банки, транспорт, сгради на администрацията, всички институции и места, където няма контролиран достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за ползата от носенето на маски от здрави хора, особено ако не са с най-висока защита, са противоречиви и не се препоръчват от Световната здравна организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петко Тодоров Не е въпросът в това дали ще носите маски или не . Носете щом искате, няма проблем Въпросът е че това създава масова истерия всички хукнаха а маски на практика няма. Що за маски се продават в момента, отговарят ли на стандартите и ако не за какво ми това нещо? Ако ще е гарга да е рошава, ама май не.
277
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса може да е навсякъде в дома ви,по дрехи,предмети,гардероби сживот по тях от часове до дни.Маската не ви спасява, защото като я свалите у вас и само докоснетенякое място с ръка там където е попаднал този вирус ,ако не стеманиак на тема хигиена рано или късно ще използвате ръката си снякоя храна и ще се заразите.Никоя маска не ви гарантира нищо в случая... Да не влизам в детайли и за други варианти.
276
16
 
5
 
! Отговори
до 283 преди 4 години
Аз, например, пък винаги се дразня на хора, които говорят подобни глупости. Има си НСИ статистика- отваряте гледате. Заплати от рода, които вие описвате, има само в дълбоката провинция и ги взимат закостенели мозъци пред пенсия или държавни служители с мизерни заплати и никаква квалификация. В София в международна компания средните заплати отдавна са над 3500лв., например и стигат до огромни суми. Извинявам се, братовчед ми със средно в склад си докарва по 3000лв. с извънредни смени в Божурище.
275
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До този адвокатин Лошо разсъждение. Никой не е казал че карантината трябва да продължи вечно. тя представлява нещо като гратисен период за търсене на медицинско решение на проблема. И е най - доброто възможно решение за предпазване, също като при шарката. Никой не ти забранява да носиш маска, въпросът е че това нищо не решава. Цял живот ли смяташ да я носиш? Защото вируси винаги ще има, въпросът е да могат да се лекуват. И докога ще продължаваш да умираш от страх?
274
1
 
5
 
! Отговори
Петко Тодоров преди 4 години
До 245 и другите философи.Дайте трудовете които доказват ползата от маските.
273
12
 
6
 
! Отговори
до 286 преди 4 години
Гледай сега, в чужбина на никого не му дреме дали взимаш 1200 евро или 120000 евро, глобите са ЕДНАКВИ за всички и НЕ СЕ определят според социалния статус. Наказанието е еднакво. Толкова по темата. Глобата от 5000лв. е напълно нормална, предвид платежоспособността на населението и средната работна заплата у нас.
272
2
 
5
 
! Отговори
до 265 преди 4 години
браво бай х. Абсолютно верно. Стадото обаче иска да е затворено още година, мисли че има сено и то пада от небето.
271
6
 
6
 
! Отговори
до 283 преди 4 години
Аз съм обикновен работник в частна фирма, то държавни май няма, и взимам петцифрена заплата, както и доста народ около мен- всички на подобна позиция. Не разбирам коментара ви. Висшият мениджмънт в нашата фирма взима по 40 000+ месечно. Какви са тия частни фирми не знам, ама на 22-годишни деца от бюрото по труда по програма младежка заетост им даваме 1200лв. и 1500 от нас, та става точно 2700 бруто. За студенти... Сверете си часовника малко кой колко взима. Публично достъпни данни има в НСИ.
270
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 283 Грешка, до 275
269
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
"Лекар в Ню Йорк: Трябва да решаваме кой да живее...." Това дали Ви говори нещо????
268
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 276Винаги съм се дразнила от хора които правят сравнения с този или онзи. Заплата 1300 лева? Кой от обикновените работници в частна фирма и служители получава толкова? само висш мениджмънт или работещ в компютърна фирма. Те даже понякога получават повече. Но относително колко са такива хора? Правилно е казано - сит на гладен вяра няма. Плюс това не живеем в Канада . там доходите са доста по - големи и глобите съответно. Но няма какво да сравняваме с тук. Това е адски тъпо.
267
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5000 за без маска? А това някой чете ли го изобщо? Закон за здравето Чл. 63 (1) При възникване на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион. (4) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.
266
6
 
1
 
! Отговори
този адвокатин преди 4 години
защо не реве за закриването на свободното движение, разходка спорт. Спирането на задължителни маски, удължава жестоките ограничения с месеци и години, може би. Докато не почнат масови ексцесии поради липса на храна. Защо не реве за смс за излизане от къщи, а оревал бг за носене на маска. Маската трябва да е задължителна на обшествени места, а живота да продължи. А то сега става обратното.
265
0
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Щели да намаляват глобата пък аз тъкмо мислех да изровя старите банкноти от 5000 лв те са си истиснки
264
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Бре, имало наченки на разум в нЕкои управляващи или не ...
263
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Франция глобата е 135 ойро в Бг 5000лв..........?!?!?Егати бедните франсета, *** е бУгаташ.......ХА-ХА-ХАБългарите са най-просотот племе на тази земя !!!
262
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай хДраги, както казах азиатци за пример не ща. Те по - добре да бяха започнали когато трябва , разнесоха вируса и сега успешно се предпазват. Сами си произвеждат маските и сега ни ги и предлагат. Това е много успешна икономическа стратегия. Щом има хора у нас които произвеждат да заредят аптеките ще си купя маска, но в сегашната ситуация хич не ми е ясно как точно става това. Лов на риба в мътна вода. Е, сефте!
261
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ да се прекръстят на ЦИРК.
260
0
 
6
 
! Отговори
Баварец преди 4 години
И при нас не е добре, но българските работи са най-интересни. Цирк в цирка.
259
3
 
7
 
! Отговори
Какво им стана на преди 4 години
Ние сме богати,много богати..Какво са 5000лв глоба?Тормоз до дупка.Направете съпоставка в коя държава по колко са глобите за неспазване на правилата с вируса.Моята майка на 80 г с триста лв пенсия...ми тя ше е длъжна да откара до 100г. Да ги изплати.