Чиновниците ни - учтиви, почтени, без партийни пристрастия

Забранено им е да приемат подаръци, пари, услуги от гражданите
27
Чиновниците ни - учтиви, почтени, без партийни пристрастия
Снимка: Dnes.bg

Служителите в държавната администрация ще са длъжни да не проявяват грубост, невъзпитание и неуважение към лицата, които обслужват, включително онлайн.

С приетия от правителството нов Кодекс за поведение се въвеждат принципите на добросъвестност, равнопоставеност, почтеност, конфиденциалност, колегиалност и учтивост, като по този начин се повишават стандартите за взаимоотношенията с гражданите, бизнеса и неправителствения сектор. Наред с тях ще се спазват и принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност. 

Новият Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация заменя действащия до този момент и приет през 2004 г. кодекс. Той ще регулира поведението на всички служители в държавната администрация, независимо дали те са на служебно или трудово правоотношение.

Кодексът ще се прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт и местното самоуправление, доколкото не е установено друго в специален закон или указ на президента.

При осъществяването на административното обслужване служителите ще са длъжни да спазват всички принципи и задължителни стандарти за качество, уредени в Наредбата за административното обслужване.

Новият кодекс адресира и превенцията на корупцията в администрацията. Служителите не трябва допускат поведение, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други неправомерни действия в държавната служба.

Акцентира се на забраната за приемане на подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните задължения. Служителите не трябва да допускат зависимости, да приемат облаги или обещания за облаги, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения или да посредничат за получаване от другиго на облага.

Забранява се служителите в държавната администрация да извършват дейност в частен интерес, която е в нарушение на глава осма от ЗПКОНПИ и глава трета от Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси.

При неспазване правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация ще се налагат санкции по реда на Закона за държавния служител или Кодекса за труда.

 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
29
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 месеца
Хубаво са въвели нов кодекс ама откъде ще вземат нови чиновници да го изпълняват?