Колко точно са заразените с COVID-19 у нас? Няма пълна яснота

Според д-р Стойчо Кацаров са нужни масови тестове, за да се прогнозира кога идва пикът
61

422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 10, а оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

"Не може да се каже доколко са адекватни мерките, ако липсва оценка на кризата и не може да се направи прогноза. Ако се спрем на цифрите, които ни съобщават от Щаба, тези числа по никакъв начин не кореспондират с блокирането на цялата държава", коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в "Денят ON AIR".

Още по темата
Според него страната ни е трябвало да прави масови тестове, за да може да се прогнозира кога да очакваме пик.

"Лекарите в страната са около 30 000 и още толкова медицински сестри. Вярно е, че не всички работят с болни с коронавирусна инфекция, но поне 10 000 души са ангажирани. Това са хора, които трябва да бъдат тествани непрекъснато, защото най-лесно могат да се превърнат в източник на заразата и вместо да помогнат на болния, да му навредят", каза д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че здравните заведения не извършват друга болнична дейност и това води до риск медицинските центрове да останат без финансиране.

По думите му е неприемливо месец след обявяването на първия случай на COVID-19 у нас да няма яснота какъв е размерът на заразяването и как се развива то.

"Продължаваме да нямаме яснота колко са реално заразените - 400, 4 000 или 40 000", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бацилите са навсякъде навън,и затова трябва да сме затворениВече се доказа, че вирусът не се задържа във въздуха и не се предава през него, а само капково при директен контакт със заразен човек. Ако имате предвид заразени предмети, възможно е.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус НЯМА, скъпи съграждани.Просто ГЕРБ замрази ситуацията и чака развитието на международното положение. Ако има ЕС да му нареди, ще ви пусне. Ако няма ЕС, ще ви дъвче до безкрай. ГЕРБ е като един питбул в момента.
20
2
 
2
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До дес. Разбира се, че всяка смърт е нещо ужасно, но човек не е програмиран да е безсмъртен. Само че защо, драги, сега целият свят е пощурял, защо не е така при другите смърти. Ако не схващаш разликата по-добре замълчи.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - А защо работят фризьорски салониРаботят защото са извън обсега на заповедта на МЗ. Би следвало да има заповед на кметицата за това как точно да работят. По един, с предварително записан час не е проблем за никого. Нека си ходят, нека не истерясват и по такъв повод.
18
4
 
21
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Цялата страна замря, улиците са пусти, народа си е вкъщи! Но броят на доказано заразените расте! Смятайте тогава от кога вируса циркулира, колко закъснели и на ангро са мерките, колко заразен народ се допусна отвън да влезе в страната без да се карантинира.... Положението е същото, като, както всяка година "снегът ни изненада през зимата"! Така ни "изненада" и коронавируса. Правителството се провали, а това че и други правителства се провалиха не е голяма утеха!!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крадете ли ?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, нема тестове, нито вирусолози, нито епидевиолози, нито учени и т. Н Те се застраховат като гонят хората да не ходят на лекар
15
4
 
5
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До 13. Явно не правиш разлика между другите смърти и тази, която е много зловеща, иначе нямаше целият свят да е в шок от обикновените смъртни случаи, нали? Не ти пожелавам на твои близки да се заразят и страдат и тогава пак да ми философстваш.
14
3
 
10
 
! Отговори
? преди 4 години
Нема тестове БратКак да ти кажа че заразените са 8000 души у нас като правим по 500 теста на ден. Няма как да ги хванем с 500 теста на ден максимума ни е да хващаме 1 на всеки 10 или 50 човека.Нема тестове нема е идея колко са....
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според него страната ни е трябвало да прави масови тестове" - ......и откъде пари за тия масови тестове бе аланкоолу,..... ама нали е най-лесно сега да се плямпа и да се дават съвети какви ли не, пък било то и от лекар !!!!? Аман от разбираши по темата - пък било то и лекари (умишлено не употребявам думата доктори )!
12
8
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
Поредният тъ.пак, който се е хванал за масовото тестуване. А бе, разбирачев, и на теб ли трябва да се обяснява, че масовите тестове са много неверни и ще дадат още по-изкривена картина, защото ще си мислим, че е вярна. Плюс това, ако днес си здрав, утре може да си заразен - всеки ден ли ще се тестват хиляди, а трябва и да се повтарят тестовете постоянно.Нито има толкова тестове, нито кадри, нито пари.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И друго... не знам защо много хора си мислят, че смъртта не съществува и сега е дошла сечта... Статистически на ден у нас умират около 280-290 българи - на всякаква възраст и при всякакви обстоятелства. И не знам колко ще загинат от вируса, но със сигурност починалите от инфаркт и инсулт ще бъдат повече. Особено при този стрес, който се създава в момента!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаи на коронавирус у нас има от края на януари. Потвърдено ми е от лекари. Симптомите са били 100% същите тогава, но просто не е имало тестове, а и никой не е обръщал толкова специално внимание за какъв точно вирус става въпрос. Горе долу през година има вирус, който вкарва стотици българи в болниците с тежка пневмония. Напълно възможно е този да е по-тежък от тях, сигурно е така, но истерията която се изви е съмнителна и ненормална!
9
3
 
15
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Умен е този, който подлага нещата на съмнение, а не им се доверява сляпо. В този смисъл е хубаво да има и други мнения освен тези на щаба. Техните, поне не са задължителни. А всеки сам ще си прави изводите. Но не може всеки специалист, чието мнение не се припокрива с това на щаба веднага да бъде оплют и обявен за некадърен. Ето това е не умно.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По думите му е неприемливо месец след обявяването на първия случай на COVID-19 у нас да няма яснота какъв е размерът на заразяването и как се развива то."И ако има яснота по размера и развитието му, то ще си дадем хоризонт на смъртност а ла Тръмп, да?Що пускате такива по сайтовете да плямпат глупости?До нормализиране на човещината у хората ще се поддържа световната пандемия. Парите свършиха, война ли искате в замяна на изолацията?
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И този не умен бърка причина и следствие. Къде ги намирате такива експерти.Или като не си в щаба, за да покажеш колко си умен, приказваш каквото иска публиката, и си чешеш егото.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От три седмици празни приказки, а хората вече почнаха да умират от това, останаха без работа цели малки градове и тепърва всеки един отрасъл ще зацикли докато спре да функционира в агония до месец-два, тогава вече не ми се мисли дава ли си някой сметка, че няма да има възстановяване следващите десет години.
5
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От януари досега у нас преболедували коронавирус са поне 10 000 души. Ама дори да има съвсем точни данни за това, никой няма да ги изнесе, защото всички тези измекярски мерки, на които сме подложени в момента, ще увиснат във въздуха.
4
4
 
19
 
! Отговори
Сик преди 4 години
Случаите на пневмонии растат. Само немога да разбера защо масово тези заболели не се тестват. Страх ги е от статистиката ли или тестовете се пазят за вип персони. Има ли журналист смелост да попита с колко процента са нараснали случаите на пневмония и колко процента от новите случаи се тестват. Знам от първо лице, че има белодробни болници в страната, които приемат болни с пневмония без да бъдат тествани, излагайки на опасност персонала и другите пациенти.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то никой не знае, освен дупетатите кой друг е тестван?