ПИК на НОИ вече се издава и онлайн

Това е мярка, за да се намалят посещенията в офиса
Обновена: 1 апр 2020 13:19 | 1 апр 2020 13:18, Павел Гълъбов
33
ПИК на НОИ вече се издава и онлайн
Снимка: БГНЕС

Националният осигурителен институт /НОИ/ предоставя възможност за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) и по електронен път. Това съобщиха от института.

Още по темата

Услугата вече е достъпна за потребителите на услугите на институцията и се осъществява през Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление". Чрез системата искането за издаване на ПИК се подава към съответното териториално поделение на НОИ, а издаденото удостоверение се връчва на лицето отново чрез нея. Използването на Системата изисква регистрация и наличието на валиден квалифициран електронен подпис (КЕП).

Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от възможността за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които ще предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа.

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки за ограничаване на посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. В него влизат още решението подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен, както и предстоящото служебно преизчисление на пенсиите на всички работещи пенсионери.

НОИ предлага над 70 електронни услуги
. Гражданите могат да се свързват с чрез контактен център - 0 700 14 802, писма или електронна поща.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Светлана преди 1 месец
Чак сега ми светна. След 3 дни ровене в сайта в опит да си извадя ПИК онлайн и невъзможност да пусна електронно заявлението за обезщетение чрез КЕП - схванах проблема! Новината е от 1-ви април :-)
Такова животно няма!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
П. Стойчева преди 1 месец
Онлайн регистрация в Бюрото по труда ...трябва да е нещо лесно ..но не ... Изисква се наличие на ПИК или КЕП . ПИК от НОИ вече издават и онлайн . Но за да получиш ПИК онлайн , трябва да имаш КЕП , и пак се връщаме откъдето тръгнахме . За КЕП може да посетиш ЦКБ , но струва 12 лв и трябва да си имаш четец т.н. и т.н. Да видим ще ми стигне ли срока за регистрация в Бюрото . А и както не е добре да се разхождаме . ...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иии?? При иэваден КЕП номер , никъде няма линк эа ПИК. Някой няма ли да обясни откъде онлайн може да иэкараме тоэи ПИК ???
2 дни ровене , теглене на всевъэможни програми, най-накрая инасталирах приложението евротръст, направих регистрация в Държавна Агенция эа електронно управление, имам беэплатен КЕП эа 30 дни и сега немога да иэкарам ПИК кода. Моля някой да съдейства, ако е успял да се справи с това ,,УЛЕСНЕНО" действие
26
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
А,аз от снощи се мъча.
25
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До Опитано
От 2 часа се опитвам да намеря как точно да си подам скапаното искане за издаване на ПИК на НОИ по електронен път, уви не ми се получава. Всички медии обаче тържествено тръбят, че може. Моля, някой по-вещ в компютрите от мен да ме светне как точно да си подам скапаното искане? Разбира се на посочените телефони на НОИ за е-услугите им, никой не отговаря. Колко милиона наляха за електронното правителство? Защо е все така скапано? Дончев, кажи нещо, приятелю?
24
0
 
1
 
! Отговори
Опитано преди 1 месец
Може ама не може, В страницата на Държавната агенция за електронно управление няма такава е-услуга от НОИ - подовоне на заявление за идаване на ПИК
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега разбирам защо днес като отидох в нап на 4 ти километър, булята беше толкова вкисната. То можело и онлайн. Иначе оная беше готова за ядрена война, изглеждаше като Марешки,само че много нервна. Пуфти сумти и пръска с някакъв таен препарат и вика, аз съм началник на отдел в нап бе ей, да не се занимавам с дезинфекция. Тотално окачила.
22
2
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
АЙДЕ- СЪКРАЩАВАНЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има КЕП за какво ми е ПИК.... Вие подигравате ли се с нас. НОИ пак нищо не прави като хората.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега се сетихте, ***. Колко други услуги може да се извършват онлайн, ама не трябва да пълним гушите на чиновницете. Да ви пикая на електронното управляние. Колко мерки подобрихте от началото на създаването му?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре дошли в 21 ВЕК !!!!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
ФАЛШИВА НОВИНА преди 1 месец
Дайте линк?! Няма такова нещо! Също и днес не работи системата за идентификация на електронен подпис в егов.бг! Колапс на системите! Как да се регистрираме сега на босата без да правим опашки?!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все повече почвам да харесвам това извънредно положение - всичкото администрация ще вземе да влезе в 21 век, а толкова се дърпаха.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
Кой е казал всички да са програмисти? Казваме да се съкратят масово безполезните лелки из общинската администрация и хем ще има пари за заплати на квалифициран персонал, който ще прави нещо смислено, хем ще има и много по-ниски административни разходи. Разбира се, нека оставят някаква малка част от администрацията, защото много често е важно по редица въпроси контактът да е личен.
15
1
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Пич, съгласен съм за лелките, но не може всички да са програмисти. Държавата и бизнеса имат нужда и от други професии.
14
0
 
1
 
! Отговори
Мс преди 1 месец
До The Ghost

В момента можеш да си извадиш безплатен КЕП. Виж евротръст.
13
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
Ами просто държавата плаща много малко. В нашата компания на най-нископлатения junior даваме 3000лв. заплата. Кой ще му даде толкова като държавен служител?! Стотици хиляди комунистически лелки бездарни висят по общините и администрациите и са за моментално съкращение, ама не искат да се модернизираме... На всеки 100 нископлатнеи лелки по 1 програмист с 10к нормална заплата и ето ти развитие.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази година за първи път трябва да подавам данъчна декларация. Тя ми е качена в профила в НАП, но ПИК на НАП нямам (имам на НОИ). Еми, няма да ида да си извадя- в една нормална държава всичко се прави онлайн. Всяка стотинка данък съм платил, декларацията ми е за шестцифрена сума. Всичко по нея е платено- заплата + граждански договор за един проект. Само трябвало да я потвърдя. Еми, няма да я потвърдя. Нека ме глобят, не ми пука изобщо. Да си оправят праисторическата администрация
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 7

Със сигурност имаме, но работят за онлайн казина, залагания, банки и фармацевтични фирми.
10
0
 
8
 
! Отговори
The Ghost преди 1 месец
Тъпо, та дрънка .... За да извадя безплатен ПИК, трябва да имам платен КЕП.