Почти 20 000 нови безработни само за десет дни

Половината са съкратени заради извънредното положение
55
Почти 20 000 нови безработни само за десет дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта, предоставени на в. "Сега".

От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301.

9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на АЗ.

Очаквано, бизнесът става все по-предпазлив към наемане на хора в тези непредсказуеми времена. Наред с почти двойното увеличение на новорегистрираните безработни, започналите работа са значително по-малко отколкото в първата седмица - едва 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време миналата година в рамките на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.

Още по-сериозно изглежда случващото се на фона на статистиката за същите седмици на миналата година. За седмицата 23-27 март увеличението е почти трикратно - от 4561 души през 2019 г. на 12 661 сега. Съответно започналите работа безработни лица тогава са почти двойно повече от сега - 3784.

Към 20 февруари броят на безработните у нас беше 202 980 души, показват данните на АЗ. Към 27 март вече имаме 213 700 безработни, съобщи в понеделник министър Сачева. Увеличението за пет седмици е с 5.2% или с 10 720 души.

В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения. Според информацията на КНСБ на места вече има освободени - например 300 души в "Стомана". "Язаки България" в Димитровград е на път да прекрати дейност, съкращения очаква и "Средна гора" в Стара Загора. Заявка да освободи до 2000 души публично изказа "Арсенал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Важното е, че ти оставаш срив на трицифрена заплатка, който сшед 2-3 години ше го заменят роботите, обслужвани от тъй мразените ит специалисти хахахахахах.Роботите не боледуват от корона, край намача за теб.
30
1
 
36
 
! Отговори
Игрите на глада преди 4 години
Вече и в България! Най-гледаният филм в света за 2020! По истински случай!
29
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ccКаква разруха ? По времето на БСП заплатите бяха по 320 лева Сега е 610 Никога преди заплатите не са растяли с такова темпо На вас червените отпадъци само това ви остана - да лаете по Бойко по форумите Никога повече БСП не може да дойде на власт , особено с тая истерична Корнелия начело Още повече че вируса удря най-вече пенсионерите и стопява още повече електората
28
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента всички европейски фирми да си изтеглят фирмите от Китай и да ги прехвърлят в Източна Европа Нашите заплати са също като китайските Да покажат солидарност с източните страни и това ще помогне да се повишат доходите , и няма да пречим и на техният трудов пазар И без това не искат там нашите нискоквалифицирани работници
27
8
 
33
 
! Отговори
cc преди 4 години
До Анонимен11Нищо няма да ги спре. Но и няма да излязат на протест. А и да излязат- нищо няма да се промени. 2013 не го ли свалиха Тиквата с кървави протести? После го върнаха на бял кон.Ама искат си хорта ГЕРБ. На ви ГЕРБ- смърт, разруха, терор.
26
1
 
42
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Мерки за подпомагане на малкия бизнес в Германия:-фирми до 10 човека персонал по 15 хиляди евро за три месеца.-фирми с персонал до 3-*** човека по 9000 евро на месец за три месеца.-ЕТ и фирми с един човек персонал по 3000 евро за три месеца.Освен това кредити до 500 хиляди евро с максимална лихва от един процент и забележете -три години гратисен период!!!
25
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пинкоА колко са в карантина ? ако има заразени от тях и ходеха на работа щяха да заразят хиляди Затова са в отпуск или освободени - да си стоят в къщи и не заразят случайно други
24
18
 
5
 
! Отговори
До пинко преди 4 години
Ако не вярваш,що не отидеш в Бергамо... Или във вма да видиш дали па не е истина? Таю търсят доброволци.
23
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките до вчера бяхте баро - паралии с коли, телефони и работни позиции, недостижими от останалите простосмъртни, сега ревете, че сте без пари, глад и изнемогващи? Как става това?Или май кмате скътани хилки, ама не искате да ги пипате?
22
3
 
47
 
! Отговори
пинко преди 4 години
Никой в нашият 8 етажен блок не е заразен с вируса, не съм чул за случай и в целия квартал, нямам познат на който познат той пък негов познат да е заболял...... но е пълно с хора около мен който са в неплатен или директно освободени от работа!
21
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Let me Guess - не зная човече. Но действията са алогични както и да ги погледнеш. Поне от моя ъгъл.
20
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, авторитетите казаха, че е по-хуманно да умреш от недохранване, отколкото от коронавирус.
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МенЗа да получават хората доходи от борсата трябва да са работили 9 месеца и то миналите 12 месеца. Така, че не всеки може да получи доходи.
18
2
 
9
 
! Отговори
Let me Guess преди 4 години
Сорос?
17
29
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Кви бунтове ви се привиждат. Да те съкратят всъщност е най-доброто, което може да ти се случи в тази ситуация. Отиваш на борсата и 1 година имаш гарантирани доходи!
16
2
 
32
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Или .. май Тръмп каза пророчески думи - че, икономиката ще убие повече хора от вируса. Ако трябва да се гледа под друг ъгъл, честно казано няма как да не тръгне теорията на световната конспирация. В този момент, много държави си правят масово ритуално самоубийство. Чак да се замисли човек, кой ли финансов спекулант ще се нагуши с мнооого милиарди от това?
15
2
 
44
 
! Отговори
Пук преди 4 години
Да, освен колонки | заразени | нови за ден | починали | предлагам да добавим следните: останали без работа | останали без дом | самоубийства | депресии | с трайни щети и увреждания.
14
5
 
54
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Повече от 20 хил.са и всеки ден растат,половин България е пред фалит,такава катастрофа не е имало никога.
13
1
 
46
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Ето Ви истинския проблем. Не вируса! Това е проблема, който ще помете като лавина тая държава. Дано да не съм прав, но това вещае сериозни сътресения.
12
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се орежат заплатите на държавната администрация