Почти 20 000 нови безработни само за десет дни

Половината са съкратени заради извънредното положение
55
Почти 20 000 нови безработни само за десет дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта, предоставени на в. "Сега".

От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301.

9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на АЗ.

Очаквано, бизнесът става все по-предпазлив към наемане на хора в тези непредсказуеми времена. Наред с почти двойното увеличение на новорегистрираните безработни, започналите работа са значително по-малко отколкото в първата седмица - едва 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време миналата година в рамките на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.

Още по-сериозно изглежда случващото се на фона на статистиката за същите седмици на миналата година. За седмицата 23-27 март увеличението е почти трикратно - от 4561 души през 2019 г. на 12 661 сега. Съответно започналите работа безработни лица тогава са почти двойно повече от сега - 3784.

Към 20 февруари броят на безработните у нас беше 202 980 души, показват данните на АЗ. Към 27 март вече имаме 213 700 безработни, съобщи в понеделник министър Сачева. Увеличението за пет седмици е с 5.2% или с 10 720 души.

В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения. Според информацията на КНСБ на места вече има освободени - например 300 души в "Стомана". "Язаки България" в Димитровград е на път да прекрати дейност, съкращения очаква и "Средна гора" в Стара Загора. Заявка да освободи до 2000 души публично изказа "Арсенал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Нека някой каже, преди 4 години
че ГЕРБ и БСП не са сие. Какво прави ГЕРБ сега, налива гласове на БСП. Тези безработни, дали пак ще гласуват за ГЕРБ? Като кмета и даскала на село, само си сменят местата. Та и тези утре ще си разменят само ролите, но авантата им ще продължи!
50
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Не са 20 000 , а поне 10 пъти повече другари герберасти!!!Просто повечето съкратени не са стигнали до бюрата по труда ,защото има опашки.Освен това голяма част от т.н. "маргинали" въобще не са отчетени от умрялата Агенция по заетостта.А тази Агенция е една от цели 101 Агенции в които дремят по само герберасти-храненици на държавната ясла.
49
0
 
1
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 50. Няма нищо велико в програмирането. Доста е скучно, жалко че мъжете в днешно време нямат хумора на мъжете от миналото липсва им реален социален контакт. На фирмени партита ИТ отдела е най-скучен с нищо не впечатляващи зубърчета, кльощави, с очилца, със запасани ризки, половината с дълги коси на опашка, говорят си за бордови игри, циклят си в инстаграм и фейсбук и търсят любовта в тиндър. Имат парички, са си просто компютърни мишлета. Липсват ми мъже като прадядо, дядо, баща ми...
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо място трябва да се съкратят административните длъжности в държавната и общинска администрация. Тия хора и не работят, и пари вземат.
47
5
 
5
 
! Отговори
Пак до 31 преди 4 години
Ако аз хвана лопатата ще трябва да се конкурирам с теб, и милионите нискоквалифицирани кадри, следователно ще взимам много по-малко защото ще съм лесно заменим, също като теб. Затова ще си пиша кода, и ще се конкурирам само с равните на мен, които уверявам те са доста по-малко. Аз мога и да копая. А ти можеш ли да програмираш?
46
8
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
За програмисти работа има много, и не само в България. В момента бачкам за щатска фирма, без да си излизам от къщи, а заплатата ми е... не е твоя работа колко.А за копачи ще има все по-малко. Но не се тревожи, пич, ще има работа и за теб - все някой трябва да ми мие колата и да ми носи пицата, нали?
45
1
 
11
 
! Отговори
Някой БГ гражданин преди 4 години
Балончето, което надуваха се спука-видя се що за правителство имаме, никой не помисли за Брекзита, после почна вируса, после Божков,,,,и всеки мислеше тука нищо нема да ни стигне,,,,,и гордостта на Правителството- заниженият нисък процент на безработица се срина като пясъчна кула.ула градена от години от "мозъци/съветници/апаратчици/местни дерибей/" .Въпрос!?Кой ще плаща впоследствие-познайте от 3-пъти,,,,,
44
8
 
12
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ей програмисти 31 Ти защо завиждаш на програмистите ? Нямаш техните умения и възможности, нали така ? Кой те научи да мразиш успелите и живеещите по добре от теб ?
43
0
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До От Германия 28 Остави я Германия. На скоро писаха че имат толкова много пари, че не им достигат сейфовете да ги съхраняват. А ние ?
42
3
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Тежко му на Борисов. Как ще се оправи с икономиката в тази криза , не знам.Дано нещата се подобрят.
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невъзможно!!! ГЕРБ казаха максимум 2% безработица. Лъжат. Чакам мнението на Годжи, аз без него не заспивам.
40
0
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До 39,Това звучи като филмът на Alex Jones - Operation Endgame. Явно е пророчески... :)
39
1
 
35
 
! Отговори
фхгф преди 4 години
Който си мисли, че всички фирми съкратили персонал ще оцелеят до края на здравната криза и ще назначат обратно хора явно спи на течение. А иначе скока на безработните показва, че мерките на правителството не работят!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее. ама много сте прости, ама уникално прости!!! С корона без корона никога няма да се оправите!
37
7
 
13
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ако не беше вируса статията щеше да гласи огромен недостиг на кадри в българия, сега ще има кадри. А относно заведенията щом отворят ще си назначат 80% от персонала
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от миналата година предупреждаваха за задавщата дълбока икономическа криза!Търговското спорязумение за търгови с Канада!Предстоящото обсъждане и натиск за склюмване на т.нар.Зелена сделка-непрекъснатото набиване в главите на мръсния въздух,а сега след спиране на производството в редица страни се видя колко се е изчистил въдухът и т.н.Незавидното икономическо състояние на САЩ и още други дребни на пръв,но важни неща доказват или поне подкрепят съмненията за умишлена зараза.......
35
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко от вас все още не са разбрали, че цялата тази истерия с този измислен вирус цели съсипване на икономиката и световна депресия?Цели и куп други кофти работи редом с това.Живеем в отвратителен свят!Всичката информация, която се вади публично е спекулативна!
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ако е платена борса е добре,а че си на борсата ,и чакаш работа от тях забрави!!!подпис на 2 месеца и чао
33
1
 
23
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Лошо, аз например в момента, дори и да имах нужда от човек едва ли точно сега щях да наема...
32
2
 
27
 
! Отговори
пинко преди 4 години
"Ако не вярваш,що не отидеш в Бергамо... Или във вма да видиш дали па не е истина?" Е и какво да ги гледам, статистиката е точна наУка, ще ми поставят под карантина гр. Пловдив където на 600 000 души има 4-5 със симптоми и нито един починал, хайде някой да даде статистика от колко са починалите за месец от усложнения при "обикновен" грип!