Върнахме последните 25 контейнера с отпадъци в Италия

Отпадъците отпътуваха от пристанище Варна
1 апр 2020 19:03, Павел Гълъбов
12
Върнахме последните 25 контейнера с отпадъци в Италия
Снимка: БГНЕС

След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци, 20 от пристанище Варна и 20 от пристанище Бургас, днес се товарят последните 25 контейнера от пристанище Варна за връщане обратно в Италия, съобщават от МОСВ.

Още по темата

С това се приключва процедурата по реекспорт на общо 127 контейнера от пристанище Варна и 20 контейнера от пристанище Бургас, обект на незаконен превоз на отпадъци от Италия за България.

Припомняме, че незаконните превози бяха констатирани през януари след съвместни проверки на РИОСВ, Прокуратурата, Агенция „Митници“, МВР и ДАНС. Тогава беше установено, че според съпровождащите превоза документи контейнерите би следвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е констатирано, че отпадъците са замърсени от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен начин.

За вноса на такива отпадъци се прилага  процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие между двете държави, каквато не е проведена. Това представлява грубо нарушение на Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци от и към ЕС.

След установяване на незаконните превози министърът на околната среда и водите Емил Димитров сезира италианските компетентни органи и отправи искане за реекспорт на отпадъците. Последващите успешни процедури са нагледен пример за поддържане на добро сътрудничество и комуникация между компетентните органи на две държави, в случая България и Италия, по прилагане на Регламент (ЕО) №1013/2006  за превозите на отпадъци.
Със съвместните усилия на МОСВ, РИОСВ, Агенция „Митници“, Прокуратурата, МВР, ДАНС и италианските органи бяха върнати обратно общо 147 незаконно транспортирани контейнера с отпадъци с общо тегло от 3 792,62 тона.

Министър Димитров изказва благодарности към българските и италианските органи, участвали в операциите.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Велес преди 4 месеца
-Тъй, тъй.... Ама, що не пишете кой си направи далаверката... Или.....Ахааа....Ясно...Наш човек...
8
0
 
1
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 4 месеца
От всяко нещо правят печалба,още повече че сега сме натикани по къщите и много много не виждаме.Рай за правителство
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно сега ли намериха да го върнат не можаха ли да изчакат 2-3 месеца докато отмине епидемията, или с други думи малко по човешки да действат.
6
0
 
6
 
! Отговори
... преди 4 месеца
Върнахме 25, но между другото вкарахме 1025 а вие незнаете
5
0
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 месеца
на италия помощ не и трябва, просто си водят нормално умрелите като жертви на короната за да кльопат повече от европарите и да слугуват на пиндустанците. същите лъжци и мафиотчета като нашия порко са. един дол дренки, за това и са партньори в бизнесчето с изкупуване на токсични боклюци и пластма от ЦЯЛА западна европа и горенето им у нас. СМЪРТ за предателя.
4
1
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 месеца
тези боклюци са само една трохичка която чакаше на пристанищата да бъдат изгорени когато се разрази скандала. през това време продължават да влизат и да бъдат горени отпадаците на цяла западна европа. преди 5 години китай спря да изкупува отпадаците и от тогава в софия им гъст смог. дори през лятото. пак ли са печките мангауки? или дизелчето? лъжливия *** от банкя на бесилката.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето че и ние помогнахме с нещо.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цял свят праща помощ на Италия, а ние пращаме отпадъци. Е кажете после, че не сме най-проклетата страна на света.
1
0
 
14
 
! Отговори
zeus преди 4 месеца
Интересно през това време колко са влезли и са изгорени? Уж правителството е много загрижено за екологията, ама не забрани със закон вноса на oтпадъци, както направиха дори много африкански държави. Екологията на правителството е колкото да ти бръкнат в джоба с по-високи данъци.