86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза

Притеснението за доходите измести шока от заразата с COVID-19
Обновена: 2 апр 2020 12:37 | 2 апр 2020 11:55, Камелия Цветанова
364
86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

9 от 10 души се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката. Това показва съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“.

„След първоначалния шок, който донесе разрастването на епидемията и притесненията на гражданите как ще протече и как ще се справи управлението с нея, вече фокусът се измества към това какви ще са икономическите последствия за всички нас“, коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката.

86% пък са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента – около ¼ от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира още социологът.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си – общо 56%.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година.

„Този потребителски песимизъм на пазара, което неизбежно ще доведе и до спад на потреблението“, обясни Добромир Живков.

Проучването на bTV и „Маркет Линкс“ е проведено сред 980 лица над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Далече, далече 287Изобщо няма значение дали си жив или умрял.Ако беше умен (но не си) щеше да го знаеш.
268
12
 
6
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 години
Е , като не одобрявате правителството , кого одобрявате , бе джанъм?Тия , гдето 3-пъти фалираха Държавата ли...?То , нема лошо , ама , като изпукате парите , ще требва да хващате гората пак, щото народа ще ви избие като кучета!Бъдете сигурни!
267
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До карачанаков 276Изтърпели сте турците 500 години.Тато ви мачкаше докато не падна стената.Тиквата го избирате вече 10 години без да гъкнете а той ви мачка както си иска.Та кво рече???????????Клоуни сте вие българите.Срам ме е че съм българин.
266
2
 
12
 
! Отговори
Далече, далече преди 4 години
Че това е положението навсякъде по света. Навсякъде.... Струваше ни се майтап, нищо страшно, едва ли не лека настинка и недоумение как така народа ще страда от строги мерки и карантина. Четете и гледайте новини какво се случва по света. За съжаление бъдещето изобщо не е розово. Икономиките ще се сринат, то е ясно, дано поне останем здрави ние и нашите фамилии, това сега е най важно.
265
2
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза""Ама кризата не е ли вече тук.Ама къде се е забавила.Тъй като българският народ вече 30 години живее в перманентна криза,то 2 поколения не познават живот извън криза и са свикнали с него,даже може да им харесва, и ако някога България действително излезне от криза,което е малко вероятно,то те ще се чудят как да живеят.
264
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сеч я чакам от няколко години.Страхотна новина.Търгаши, строителни предприемачи, бакшиши, келнераци, хотелиерчета-лапачи, рентиерчета............бой по каската докато изпукат от глад.
263
0
 
20
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Oстаналите 14 % са брокери и инвеститори на недвижими имоти, те продължават да ни убеждават,че цените ще растат нагоре и само нагоре....
262
2
 
12
 
! Отговори
Козяк преди 4 години
Българинът е особено настроен: той се намира на ръба на ексистенцминимума но във форума предпочита да коментира как е при другите и защо е така. И разбира се най-важно е как е рублата, как е Путин, какво ще стане с Русия и се правят изводи че колкото по-бързо изчезнат горните субекти, толкова по-бързо ще се управим. Нямам представа кои са тези стратези, аз в живота не съм срещал толкова ирационални личности. Пишете за нашия хал, ако имате някакви идеи, споделете ги. Без да ликвидираме Русия ...
261
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"БЛИЗО 60% ОДОБРЯВАТ МЕРКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО". Тези са на ръба. Още 2 седмици полицейщина и минаваме на нормалния бряг.
260
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 280 Урал 18$И, какво като е един лев няколко десетки рубли ? Само по голяма количество банкноти в джоба. Тия измислени уолстрииски курсове ще го видиш скоро като започне голямата криза в щатите как ще се хранят с техните измамни индекси и фючърси. Смее се най добре този който се смее последен
259
9
 
4
 
! Отговори
Урал 18$ преди 4 години
1 Бг Лев = 45 руски рубли какво да се промени примерно 1=60 като нищо
258
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как е путин влошавали се И ще го препарирате ли при ленин?
257
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Стъкмистиката набира обороти.Утре "ръста на икономиката"ще обявят,че е 15%.Е да,ама не.
256
2
 
16
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Каква по-голяма криза от тази в България през последните 30 години. 1/3 от населението на страната ни напусна България за винаги. Какво още може да се промени. Българите са с най-ниските минимални заплати и пенсии в Европа.
255
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако кризата продължи до Юни, е..на ни е лелята!Без майтап!Между другото има непотвърдени слухове, че в Китай е започнала "Втората Вълна"!Дано да е Фейк, че в противен случай става страшно.
254
2
 
16
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Спокойно.. след всяка буря има слънце ! Живота винаги върви на приливи и отливи. И лошо да дойде, след него ще е има и хубаво.
253
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дефакто.Нарича се глобална криза. Има такива през горе долу 12 г.Някои са по-слаби, други по-силни. Нищо ново под слънцето.
252
10
 
6
 
! Отговори
дефакто преди 4 години
В китай безработните са вече 100 млн.души , масово не работят фабрики , масово е глад и мизерия и болести.....
251
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха затворили границите още при първите случаи в Европа, сега нямаше да има заразени и да се чудим дали пожарникаря Борис, ще излезе икономически тигър и да изкара България от дефицита, но последните му 11 години показаха, че Румъния ни задмина по доходи, при със същите пари от ЕС, а ние се залепихме на дъното и сега копаем ново.
250
0
 
2
 
! Отговори
Едмунд преди 4 години
А дали са категорични тия 86%... Щото ако не си категорични, отиде ти модусът на сигурността.