86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза

Притеснението за доходите измести шока от заразата с COVID-19
Обновена: 2 апр 2020 12:37 | 2 апр 2020 11:55, Камелия Цветанова
364
86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

9 от 10 души се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката. Това показва съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“.

„След първоначалния шок, който донесе разрастването на епидемията и притесненията на гражданите как ще протече и как ще се справи управлението с нея, вече фокусът се измества към това какви ще са икономическите последствия за всички нас“, коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката.

86% пък са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента – около ¼ от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира още социологът.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си – общо 56%.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година.

„Този потребителски песимизъм на пазара, което неизбежно ще доведе и до спад на потреблението“, обясни Добромир Живков.

Проучването на bTV и „Маркет Линкс“ е проведено сред 980 лица над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът през 2025 ще бъде - приготвяш си одеало, бутилка вода и сандвичи, и отиваш пеша на излет цял ден в най-близкия парк. Екологично, спокойно, евтино.
228
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези безразборни пътувания без причина няма да ги има повече.Което е една добра новина.
227
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има земя ще е добре. Който си продаде имотите за да стане градски първеню ще търси да купува но няма дима кой да му продаде.
226
13
 
7
 
! Отговори
до 238 преди 4 години
Айде пак да си помисли господин руският голтак, чиято държава огромна има 1/3 от БВП само на щата Калифорния кое с какво е обезпечено. Обезпечени са и още как.
225
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Гешев идва Девети септември. Историята се повтаря.
224
5
 
12
 
! Отговори
и друго преди 4 години
2 Трилиона долара ще бъдат предоставени на американските корпорации. ИСКАМ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ, КАКВО Е 2 трилиона долара, ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА НА РУСИЯ Е 2 ТРИЛИОНА. Нали разбирате, че тези пари не са обезпечени с нищо, просто напечатани. Как мислите корпорациите, какво ще направят с тези пари????ЩЕ ИЗКУПЯТ ПОЛОВИН СВЯТ, обезценени активи просто ще ги изкупят. Имайте предвид, че в САЩ има още 4 ТРИЛИОНА изкупуване ипотечни хартии, така общо стават 6 ТРИЛИОНА, 6 Трилиона пари ЗАДЕЛЕНИ ЗА БОРБА С КОРОНА ВИРУС.ХОРА ТОВА НЕ Е КОРОНА ВИРУС ТОВА Е ГОЛЯМА ФИНАНСОВА ВОЙНА.
223
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stilingТе чужденци няма да идват и след вдигането на мерките. Тези безразборни пътувания без причина няма да ги има повече.
222
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние сме вапълно отворена икономика и зависим изцяло от всички около нас и ЕС...-------И това е добре така. В ЕС почват да пускат производствата след Велик ден от 20. Април.Нашите ако чакат до 13 май ще проспят още един месеч без да има никаква полза. Според мен най късно от 5. Май трябва да се холи на училище и на работа.Иначе щетите са необратими.
221
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки се безпокои. Фондовете, в които влагам ежемесечно средно по 2000лв. загубиха стойност, криптовалутите- и те. Наложи ми се да продам 2 биткойна да избия евентуални загуби (на времето ги купих за 500$ бройката, 10 броя имам). Златото отдавна няма стойност никаква, чудя се вече в какво да влагам. Та, да, криза е. Неспокоен съм, като знам, че ежемесечно нямам ръст на авоарите с поне 6-7%. Заплатата си е заплата, от нея не се забогатява, въпреки че хич не ми е малка, даже напротив- солидна е.
220
3
 
6
 
! Отговори
и друго преди 4 години
Игор Владимирович Рибаков, руски предприемач.Състои се във списъка на най-богатите хора в света по-версия на сп.Форбс за 2019 г. Има състояние от 1,3 милиарда долара. Собственик на корпорация "Техникол" и основател на "Рибаков Фонд"Ето какво споделя той за С 19, това което казва е толкова страшно, че ще го разберат малко и колко е свързано всичко. Направих превод.По-драматичен сценарий ние имаме не криза, а тройна криза- Био, Социална и Финансова криза. Ще разкажа, че вчера САЩ буквално вчера, взривиха атомна- финансова бомба, това е термоядрена експлозия. 2 Трилиона долара ще бъдат пр
219
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нас ни чака криза, управляващите ги чака публичен линч
218
3
 
11
 
! Отговори
тъжно преди 4 години
Това ще (то вече е, де) бъде Национална катастрофа каквато България не е виждала никога. Забравете всяка война от миналото, всяка суша, епидемия, икон. криза...това ще засенчи всичко.
217
3
 
22
 
! Отговори
stefan преди 4 години
Съкращаване на държажните служители поне 20%,и тези търтеи пак от този сектор които са на заплата и пенсия.
216
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Спокоен 226Ще стигнем и до разбиване на хранителни магазини, но след това решението ще е държавни кухни защото проблема не е, че земеделието и хранителната промишленост нямат капацитет да произведат храната, а че пазарния механизъм за разпределение няма да работи.
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според вирусолога Академик ИгорьГундаров епидемия няма,а политиците са"психо био терористи".В закона има текстове за тероризъм и би трябвало Гешев да се самосезира!Интервюто в ютуб:Профессор Гундаров: Коронавирус ни при чм - политика власти провоцирует тотальную пандемию психозаСъмнявам се Академик вирусолог да лъже публично.Май има доста генерали и политици за затвора?Не гледай умно ами свали каскета и се самосезирай,а не да гониш мишки по улиците!
214
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има народен съд. Да. Но за червените олигарси които заграбиха благата в държавата.
213
1
 
8
 
! Отговори
wtf преди 4 години
До gf hf mf :>Аз мисля, че го преболедувах още края на януари. Злобна температура и на другия ден 5 минутен задух. Задух който е комбиниран между психологически и физически, много стресиращо. Ядосах се, стоях 10 минути на прозореца на въздух и се разбих от алкохол. Спрях децата от училище, и се самоизолирахме. Аз живея вече 10г настрани от хората, и не ми липсват.Земеделието е задължително и то спешно. Помните ли, че казаха за милиард и седемстотин милиона зърно? Ще изчезне като на магия.
212
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой ще направи народен съд ? лошия матрял ли ? само с пляскане от терасите не става ..
211
3
 
17
 
! Отговори
Спокоен преди 4 години
За икономическа криза изобщо не си струва да говорим предвид задаващата се гражданска война. И въобще не преувеличавам. Само чакайте момента в който ще започнат да се разбиват витрини на магазини за хранителни стоки. Войната няма да е за да се купи скъп телефон, а по възможност да се откраднат няколко хляба.
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Stiling, точно така е.След първата фаза на карантината идва втора фаза с постепенното пускане на училища и детски градини. Възрастните над 50 г работят от вкъщи,а рисковите болни и 65+ са в изолация докато се намали заразата, сигурно до есента.