86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза

Притеснението за доходите измести шока от заразата с COVID-19
Обновена: 2 апр 2020 12:37 | 2 апр 2020 11:55, Камелия Цветанова
364
86% от българите убедени, че идва тежка икономическa криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

9 от 10 души се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката. Това показва съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“.

„След първоначалния шок, който донесе разрастването на епидемията и притесненията на гражданите как ще протече и как ще се справи управлението с нея, вече фокусът се измества към това какви ще са икономическите последствия за всички нас“, коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката.

86% пък са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента – около ¼ от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира още социологът.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си – общо 56%.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година.

„Този потребителски песимизъм на пазара, което неизбежно ще доведе и до спад на потреблението“, обясни Добромир Живков.

Проучването на bTV и „Маркет Линкс“ е проведено сред 980 лица над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Командаренето в стил на полицейски началник Бойко го може, дума няма. Но да се оправя с икономиката, и то по време на криза - доста съмнително. Дано се закърпи положението с още няколко миларда заеми.
308
0
 
5
 
! Отговори
Икономията преди 4 години
МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА.... АМИ ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ!
307
0
 
4
 
! Отговори
вечно в криза преди 4 години
До OneШепа народ и педя земя. Такава е нашата съдба. Нито при един нито при друг заедно.
306
0
 
5
 
! Отговори
БКП преди 4 години
До докога кризи? Кога ли не сме били в криза?
305
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре ся Бойко ви е виновен че сте некадърници без перспектива и потенциала мислещи само за чалга и ракия. Използвайте времето да прочетете накой книга да научите нещо ново в друга област. Развивайте се, не само като ****и да хленчите. Да бяхте купи малко акции да падат за тези 3 седмици щяхте да си изкарате заплатата за год напред.. ама нали е по лесно само да се жалва.. НИКОЙ няма да ви помогне ако сами не го сторите. Аз лично търгувам на борсата и уча езици в момента .
304
0
 
6
 
! Отговори
One преди 4 години
Аз пък съм твърдо убеден, че кризата вече е тук.
303
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** присвоява 4 милиарда евросредства от други народи и пак бил в криза ама че наглост ганювска, великия европеец
302
1
 
14
 
! Отговори
докога кризи? преди 4 години
Кога ли не сме били в криза?Национални катастрофижилищна кризастягане на коланиикономииизолация и желязна завесяЧернобил..........И накрая превърнахме градовете във села и обратното сега. Обезлюдаване. ГЕРБ...
301
0
 
23
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Добре де , всеизвестно е ,че чистият въздух и слънцето и добрата храна помагат ....то затворени по панелките и с ограничени финанси.. пазаруващи най - нетложното ,колко мислите ,че ще издържим?Защо, не се изолираха болните и възрастните по домовете а останалите навън и по работните места ? Мои приятели са с кредити и на квартири ...дай да ги обесим , защото са имали неблагоразумието да работят в ресторантският бранш !!!!!
300
0
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
А колко смятат да хванат дървото че има много за бои
299
0
 
21
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Цвета Караянчева каза заплатите на депутатите не трябва да се ЗАМРЪЗЯВАТ?Няма какво да се коментира повече.Изводите си ги направете ВИЕ-да се наблегне на боб,сланина,чесън,да се носят дрехи втора употреба.
298
0
 
17
 
! Отговори
Спомняте ли си това преди 4 години
Калина Иванова Илиева е бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода август 2009 г. октомври 2010 г., когато напуска фонда, който изпълнява функциите на Агенция САПАРД.За заемането на длъжността има конкурсно изискване за подходящ образователен ценз. Калина Илиева представя диплома за завършена магистърска степен от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, която по-късно се установява, че е фалшива.Калина Илиева е дъщеря на директора на Столична дирекция Пожарна
297
2
 
6
 
! Отговори
do 311 преди 4 години
А гаджето ти, ще избяга при някой загрубел и закуравел, от село...
296
0
 
23
 
! Отговори
до 311 преди 4 години
Това ще продължи не 100 години, а само още 2-3 месеца, преди да почнеш да усещаш как глада се прокрадва из зад ъгъла. Заради карантината ще има проблем с посевния сезон и прибирането на реколтата и всички в големите градове ще се сблъскат с реалноста. А иначе по селата, тия изкривените и огрубелите, ще си сеят в дворовете и докато чакат да порасне, ще си ядат консервите които са направили миналата есен, и няма да им пука много много.
295
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм по селата - бедни, болни, прегърбени, куцащи, беззъби, изкривени, огрубели хорица, човъркат по цял ден с лопати, кирки, мотики, мъкнат, влачат, плевят, колтучат... примитивна история, мъка и сиромашия. Ниска хигиена, навсякъде пъплят бабалюги, комари хапят, петли кукуригат по никое време. По-добре да си преболедувам Ковида и да си кютам пред компа, климатичето да бръмчи, ледчетата в уискито да подрънкват, да пощипвам кълките на гаджето и да я карам 100 години така.
294
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въобще не ми пука за мене е важно турската лира да пада, купих си доста така че няма страшно.
293
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
виденов е едивствения премиер в българската история койтосе бореше срещу свои и чужди за интересите на страната ни затова го и свалиха- времената бяха такива че отвън нямаше помощ а българина беше зомбиран с прикацките за свободния пазар и пазарната икономиканеща дето се видя че са пълна измислица за баламосване на народите кръводарителив глобалниата икономика демек преименувано колониално управлениечестито на печелившитеа загубилите знаят как да ду.хат
292
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
виденов го събориха днешните крадции по стар американски обичай защото те са разсилни точно на краваршингтонпостоянно повтарят какво направиха чрез банкитещото за един месец софиянски в служебно правителство върна инфлациятаами защото тя не беше реалнанакрая тия дето се яеха усетили бързаха да купуват левовезащото беше ясно че лева е обезценен изкуствено 10 пътис помоща но краваршингтонските им началниции седмица преди свалянето му нямаше левове
291
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В другите държави се изплащат заплати в пълен размер, опрощават се битови сметки, дават се допълнителни помощи. Нашето Боце тегли 10 милиарда, ще му дадат още някой друг помощ от ЕС, а ние ще получим един гол със стружки от него. Дано хората поне сега се усетят, че ги крадат мощно и да се вземат в ръце.
290
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека това ВИ СЕ ПОЛАГА КАТО СЛУШАТЕ И ГЛАСУВАТЕ ЗА ГЕРБ,НО ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА ТОВА Е СПАСЕНЕИТО това е спасението масова стачка като в Гърция.