Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина

Едва 32% смятат, че кризата няма да промени съществено приходите им
89
Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва 32% от българите са на мнение, че кризата няма да промени съществено техните доходи. Това сочи проучване на агенция „Афис“, проведено по телефона между 29 и 30 март.

Под 1% са тези, които се надяват в сегашния период да заработят повече от обичайното поради по-голямото натоварване в техния сектор или специалността им. Сред тях  са куриерите, медиците, служителите в социалните услуги.

А основната маса хора очаква обедняване: от частично („донякъде“ – 37%), до катастрофично („наполовина и повече“ – 31%).
При това опасенията са най-големи сред хората, които и преди кризата са живели по-зле от останалите.

Сред тях 51% се готвят да изгубят половината парични средства и повече.

Обратно, измежду хората, които живеят по-добре от мнозинството, доста повече от средното – 47%, очакват да запазят сегашния си стандарт, а 40% – той да падне само „донякъде“.

Чисто икономическият ефект от „общодържавната карантина“ все още може да се окаже незначителен.

След бързо възстановяване на нормалния ритъм изгубеното може да бъде наваксано, но при забавен или спрял метаболизъм стопанският организъм има свойството да се разпада, анализират социолозите.

Само 11% се надяват екстрените мерки да приключат в рамките на месец т.е. към края на април.

15% от анкетираните очакват тя да продължи година и повече. Златната среда между оптимистичната и песимистичната крайност е избрана от 52% и тя гласи: „До няколко месеца“.

Друга една четвърт са умерено скептични –  „до края на годината“.
Ако в продължение на една четвърт от годината няма да се произвеждат около две трети от стоките и услугите, автоматизмите на свободната пазарна икономика ще определят като  излишен голям дял от хората – от порядъка на 15-20%, допълват от „Афис“.

Според анализаторите пролетта на 2020 г. може да постави началото на един траен зимен сън, сравним с Великата депресия от 1930-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то в цял свят така ... благодарение на жълтурите
28
12
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ЖоНе говори за времена, когато вероятно не си бил раждан !Лукановата зима и Жанвиденовата инфлация бяха направо детска игра в сравнение с това днешното.Аз съм ги преживял и помня. Всичко беше за 2-3 месеца.Това, което твоите любими управляващи правят в момента ще даде отражение за години !Едно време хората все още имаха спестявания от комунизма и не ги плашеше нищо. Сега народа масово няма пари и остава и без работа.Заради бълхата ГЕРБ изгориха юргана !
27
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай, чакай. Тепърва ще се разгръща кризата и над 98% от гaньоcите ще са засенати. Те още не го разбират, но после ще им се реве.След години оценката на ситуацията ще е забавна - за да спасим стотина човека сме обрекли милиони на глад и мизерия, а раждаемостта е останала само по махалите...
26
1
 
37
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 9 - подкрепям! Смятам, че глада и мизерията причинени от най голямата масова лудост обхванала човечеството в последните 50 години ще изкарат хората на жълтите павета. Смятам, че така наречената "пандемия" която правителствата използваха за да си направят най голямото масово сепуко ще предизвика последващ хаос който ще сътвори много повече нещастия от самата "пандемия".
25
10
 
18
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ВЪЗМОЖНО Е, да обеднеем наполовина!Но ние, българите, издържахме празните магазини през Лукановата зима, издържахме мизерните заплати и пенсии при Жанвиденовата инфлация, ще издържим и атаката на този вирус!
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га ядохте квадрати по 3000 евро ни ревахте
23
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото на робството е ,че рано или късно на робите почва да им харесва - Аристотел
22
0
 
20
 
! Отговори
кара.канчева преди 4 години
Моля можещите да открият и публикуват информация за подпомогнати хора . Бюрата по труда използват пари внасяни от досега работили и не се смятат за помощ от нашите пари в бюджета .
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"катастрофично"?!?
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре не прекалявай! Ако ние помежду си започнем да се кълнеме и проклетисваме, властта остава без работа.
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В медицината има една приказка: Гледай лекарството да не убие пациента преди болестта. Та и нашата работа е такава.
18
8
 
56
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Накрая ще се окаже, че повече ще умрат от беднотията и глада, отколкото от коронавируса.Въпросът е кой ще поеме след това отговорността за това !
17
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато падне извънредното положение, няма веднага работата да се вдигне взривно нагоре, а ще минат поне още няколко месеца докато се развърти колелото наново. Демек задават се поне шест трудни месеца.
16
13
 
51
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Току що генерал Майтапчийски събщи, че в Банско има нов случай на заразена местна жена на 70 години.Значи карантината, под която беше поставен града не върши никаква работа !Нещо повече ... Редица световни светила в медицината вече открито се противопоставят на драконовските мерки. Затварянето на хората вкъщи, лишени от слънчева светлина и чист въздух имунната система на хората отслабва.Епидемията не може да бъде спряна и тя е съвсем нормална епидемия, каквито преживяваме всяка година.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Кой е Платон, квет?Кметът на София е почитател на творчеството на Лосев, който е един от най-добрите познавачи на Платон. Може пък и да се е просмукала с идеите на Държавата
14
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огромна част от т.нар. дребен бизнес нямат никакви спестявания.
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е Платон? Кмет ли е бил?
12
9
 
47
 
! Отговори
Целта е друга преди 4 години
Всеки ден става ясно че заради 1000 заболели и 100 умрели ни вкараха в 10 г криза. Колко умряха от други болести или се разболяха? По 10 поне. Просто е повод да се вкарат тоталитарни режими по света, нова социална система с център израел. Това е крайната цел
11
1
 
21
 
! Отговори
Айде сега преди 4 години
До ERICHТи Бойко го изкара възвишен философ трансценденталист, загрижен единствено за върховното обществено благо и космическата алетея.Ако е така, най вероятно ще го постигне съдбата на Платон в Сиракуза... ;-)
10
2
 
39
 
! Отговори
Икономизерия преди 4 години
Важното е да се спазва макроикономическата рамка и търговските банки да са добре, а вие теглете "нисколихвени" кредити-10%, и бързи кредити - 50%.