Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина

Едва 32% смятат, че кризата няма да промени съществено приходите им
89
Българинът прогнозира масово обедняване и спад на доходите наполовина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва 32% от българите са на мнение, че кризата няма да промени съществено техните доходи. Това сочи проучване на агенция „Афис“, проведено по телефона между 29 и 30 март.

Под 1% са тези, които се надяват в сегашния период да заработят повече от обичайното поради по-голямото натоварване в техния сектор или специалността им. Сред тях  са куриерите, медиците, служителите в социалните услуги.

А основната маса хора очаква обедняване: от частично („донякъде“ – 37%), до катастрофично („наполовина и повече“ – 31%).
При това опасенията са най-големи сред хората, които и преди кризата са живели по-зле от останалите.

Сред тях 51% се готвят да изгубят половината парични средства и повече.

Обратно, измежду хората, които живеят по-добре от мнозинството, доста повече от средното – 47%, очакват да запазят сегашния си стандарт, а 40% – той да падне само „донякъде“.

Чисто икономическият ефект от „общодържавната карантина“ все още може да се окаже незначителен.

След бързо възстановяване на нормалния ритъм изгубеното може да бъде наваксано, но при забавен или спрял метаболизъм стопанският организъм има свойството да се разпада, анализират социолозите.

Само 11% се надяват екстрените мерки да приключат в рамките на месец т.е. към края на април.

15% от анкетираните очакват тя да продължи година и повече. Златната среда между оптимистичната и песимистичната крайност е избрана от 52% и тя гласи: „До няколко месеца“.

Друга една четвърт са умерено скептични –  „до края на годината“.
Ако в продължение на една четвърт от годината няма да се произвеждат около две трети от стоките и услугите, автоматизмите на свободната пазарна икономика ще определят като  излишен голям дял от хората – от порядъка на 15-20%, допълват от „Афис“.

Според анализаторите пролетта на 2020 г. може да постави началото на един траен зимен сън, сравним с Великата депресия от 1930-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
3
 
! Отговори
Alex2 преди 4 години
Е може ли "най бедните/ за каквито ни проглуши ушите опозицията да станат по бедни от вироса ? Може ! Значи опозицията е лъгала и въобще не сме били бедни !Елементарно Уотсън !
68
1
 
3
 
! Отговори
Маргинал преди 4 години
Ще тръгнат едни към които ни призовават да сме толерантни докато ни ограбват.Да не бъдем расисти а да им даваме да ни измамят и ограбят като ни направят на май..ни
67
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко работещи в държавната администрация са в неплатена? 00000000Много административни услуги бяха направени онлайн обаче съкратени няма
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАНкоТи като отличник, какво си управлявал досега?Поне баничарница?И?Успешно ли беше?
65
1
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Бойко има богат опит в командването - все пак е бивш полицейски началник. Но управлението на икономиката (особено в криза) не му е силната страна. Така че поредната икономическа криза няма да ни се размине.Когато някой надмине нивото си на компетентност, достига нивото си на некомпетентност - принципът на Питър.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как в такива кризи да ставаш по-богат. тука печелят производители на облекла и маски. и всякакви лекарства. бензинджиите, хранителните магазини, толкова. другото е трай коньо за зелена трева.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВНе е заради умрелите, а заради задръстените болници. Кога последно помните Франция, Италия, Испания и Германия, да нямат свободни места в интензивните отделения? Това е причината, защото когато болниците се задръстят хората не умират от коронавирус, а от липса на медицинска помощ. Това е страшното на вируса, не смъртността.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо короната засяга само частния бизнес държавната администрация защо продължава да работи!
61
3
 
25
 
! Отговори
В преди 4 години
заради 40 000 умрели в целия свят за три месеца ( което е нищо! ) ни еваха мамата
60
2
 
18
 
! Отговори
hahah преди 4 години
И Тиквата на бунището, където му е мястото!
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За долупосочения *** с 32 % над 3000 лева . Ти най вероятно си от утайките дето разчитат на мама и тате и все реват няма да работиме за такива пари .
58
3
 
13
 
! Отговори
НЕМА ЛАБАВО преди 4 години
ПЕЙЗАНИТЕ ШЕ ТРЕБВА ДА СИ ХОДАТ НА СЕЛО, ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ И ФИЗИЧЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ!ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ БЕХА НАИСТИНА НЕРЕАЛНО ПРЕНАСЕЛЕНИ, ЗАТОВА Е И ТАЯ ПАНДЕМИЯ!ТАКА Е ВИНАГИ КОГАТО МАЙМУНИТЕ СА МНОГО НА КЛОНА!
57
1
 
2
 
! Отговори
Кемелче,..... преди 4 години
Ако няма какво друго да правиш, то поне не пиши глупосто !
56
2
 
14
 
! Отговори
Az преди 4 години
В България: - Парите или живота? - Парите
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 56Но това предполагам е за София и четирите по големи града Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Много градове като Търново живяха на магия без особени усилия.....
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робиии...
53
5
 
29
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
До сега , вече десет години , течаха пари от Европа и беше лесно - наричаш народа с обидни епитети и храниш 22 % за да те избират.Но в криза , държава управлявана от ТРОЙКАДЖИИТЕ НА СИМЕОНОВО И СВИЩОВ Е......КАТАСТРОФА !!!СЛЕД 16 000 000 000 .........ИДВА.............10 000 000 000 ЗАЕМ !!!
52
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До seiraДа ти напомня ли, че всяка година "спасението"на България БСП критикуваха ГЕРБ за консервативните прогнози за приходите и "стиснатия"бюджет? Да ти напомня ли, че ик. гурото на БСП Румен Гечев. Същия, дето ни направи"милионери"1997-***.Сочеше Италия за пример. Сочеше пенсионната политика на социалистите в Румъния. Сега нещо мълчи по тези"светли"примери. Пари в бюджета има. В резерва има. Но не и за криза до 31.12.2020г. Никой няма толкова пари. Ако бяха БСП вече да сме пляснали с ръце.
51
1
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Сайта на НСИ, средни заплати за декември и януари месец заети по сектори (без бонуси, разбира се) + НАП.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Класификацията извън скобите от къде си я взел, малко пресилена ми изглежда.