Пазят ли ни маските? По-добре сложете сега, отколкото никога

Само защото обикновената маска не защитава много, не означава, че не прави нищо
2 апр 2020 11:30, Бойчо Попов
29
Пазят ли ни маските? По-добре сложете сега, отколкото никога
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дали защитата на устата и носа ни дава предимство срещу новия коронавирус? Поне откакто Австрия наложи изискване за влизане в супермаркетите с маски, този въпрос започна да се обсъжда по-интензивно и в други страни в Европа.

Първите общини в Германия последваха примера. Йена се превърна в първия германски град, искащ защита на устата и носа в автобуси, влакове и супермаркети. Мнозина обаче са изненадани. Доскоро навсякъде се твърдеше, че в нормалното ежедневие никой не се нуждае от такава маска за предпазване от коронавируса.

Отговорът на тези въпроси е: с бързо нарастващия брой инфекции в България, но най-късно със заповедите за ограничаване на контактите, тоест откакто училищата, университетите, моловете и ресторантите са затворени, нещо важно се промени по отношение на въпроса с маските. Познанието за това колко добре или зле маските предпазват от заразяване други хора или самия носител все още е същото.

Но в настоящата ситуация трябва да обмислим как всеки може по-добре да защити себе си и всички останали. Всеки, който днес държи нещо през устата и носа си, например при пазаруване, е внимателен и съвестен. Той прави нещо за другите и сигнализира: "Наясно съм с риска от зараза, приемам сериозно ситуацията и правя всичко, за да не дам на вируса никакъв шанс да се разпространи допълнително".

Още по темата
Точно това не беше необходимо преди няколко седмици, когато в нашето ежедневие почти нямаше ограничения, освен отмяната на някои събития. Вирусът изглеждаше много по-далеч, отколкото е днес - и всъщност беше,  вероятността да се заразите беше много по-малка. И дори тогава се твърдеше следното - обикновената маска за уста в никакъв случай не предпазва хората от зараза със Sars-CoV-2. Носена от заразен човек, намалява разпространението на капки и намалява риска за другите.

Това, което рядко се признава: само защото обикновената маска за уста не защитава много, не означава, че не прави нищо.
Научните доказателства за това колко ефективни са хирургическите маски са неубедителни. Но също така е ясно, че тези, които ги носят, имат определена степен на защита, дори и ако някой е кихал срещу тях (Journal of Hospital Infection: Booth et al., 2013). В едно от малкото проучвания по въпроса изследователски екип тества това с манекени, които симулират дишането при хора - единият от тях с настинка, а другият здрав и с маска за лице. Не е изненадващо, че всеки, срещу когото е кихано от близо (30 сантиметра), има най-малко защита. По-голямата част от инфекциозните частици се озовават в очите и лицето или попадат отстрани под тъканта. Ако се сблъскате с някой, който е заразен и издишва нормално, вдишвате половината частици, дори и с маска (Journal of the Royal Society Interface: Lai, Poon, Cheung, 2011).

Експертите правят по-ясни изявления в другата посока: всичко, което държим пред носа и устата си, улавя част от това, което издишваме, кашляме и кихаме. Само при кихане всяка капчица се изхвърля със скорост между 160 и 180 километра в час. И понякога те могат да се озоват далеч в затворени помещения, а също и да се смесват с въздуха от климатика (Journal of Fluid Mechanics: Bourouiba et al., 2014).

Само защото не е ясно доколко работи нещо, не значи, че е безсмислено

Световната здравна организация (СЗО) продължава да препоръчва, че простата защита на устата и носа е особено подходяща за медицински персонал, за хора, които имат или са имали пряк контакт с хора с Covid 19, както и за всички, които са заразени. Маските не били цялостна мярка за контрол на инфекцията за широката публика. Екип от изследователи обаче разкритикува това послание в списание Lancet. "Липсата на доказателства за ефикасност не трябва да се приравнява с доказателството за неефективност, особено когато има нова ситуация", пишат учените (Lancet Respiratory Medicine: Feng et al., 2020).

Многократно подчертавайки, че медицинският персонал се нуждае от маска за лице, докато други може да се нуждаят от по-малко, СЗО и други агенции биха могли да предизвикат точно обратното на това, което искат. В момента маските за устата се проявяват като обещаващи средства срещу вируса за всички. Социологът Зейнеп Тюфекчи наскоро описа това в New York Times. Кризисната комуникация също куца. И не само в България. За да се ограничи недостигът на защитно оборудване, може би би било по-добре веднага да се каже, че няма достатъчно маски, тъй като пандемията ни хвана неподготвени. И в края на краищата можеше да има смисъл и един призив към панически купуващите десетки маски за лице. Призивът към тях да дарят маски на клиники и болници би бил по-полезен, "отколкото да кажете на хората, че не се нуждаят от тях".

Става дума и за това в каква среда маската за уста е особено полезна. Из града, на улицата, в парка, където рискът от инфекция е по-нисък, стига да нямате постоянен и дълъг контакт с хората, все още не е задължително необходимо да бъде носена. Там, където близостта е неизбежна, нещата изглеждат различно, като се имат предвид днешните нива на зараза, например в метрото или супермаркета. А в клиниките хората си слагат маски много преди коронавируса. И не само заради себе си, но и като външна защита. Носенето на хирургическа маска не само намалява риска например собствената ви слюнка да попадне в открити рани, които трябва да бъдат лекувани (въпреки че това не представлява опасност в случая коронавируса), но и предотвратяват опасността възрастен, отслабен човек да вдишва вируса на грипа.

И разбира се, тя е от съществено значение за операциите. Там тя предлага и известна бариера срещу кръвта, която понякога може да бликне срещу вас, ако сте лекар.

Все още няма сравнителни проучвания за това до каква степен маските могат да помогнат при кризата с Covid-19, казват експерти от Центъра за базираната на доказателствата медицина към университета в Оксфорд. В момента те анализират хирургически маски и респиратори за медицински персонал. Изводът: типът на маската прави разликата. Респираторите, така наречените FFP маски (които според повечето епидемолози трябва да бъдат запазени за болниците поради недостига) всъщност могат да спрат вирусите, без значение колко неудобни могат да бъдат, когато се носят продължително. Нито един от двата вида маски обаче не предотвратява инфекция. А предпазителите за уста и маските трябва винаги да са част от други лични предпазни средства (Greenhalgh et al., 2020). Неслучайно в клиниките се прилага стриктна хигиена: постоянно измиване на ръцете и дезинфекция, но също така и носенето на халати, ръкавици, специални калцуни за обувки и визьори пред очите, както и строги указания за почистване на помещения и уреди за лечение.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: маскикоронавирусCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
8
 
! Отговори
аз преди 4 години
До всички коментиращи, едно трябва да разберете; Всякакви маски са ефективни ако се носят от ВСИЧКИ разберете го.... ако аз нося маска и някой без маска се изкиха и изкашля до мен целият ще полепна с вируси, НО АКО и той носи маска тогава маската МУ задържа част от НЕГОВИТЕ вируси, а МОЯТА маска задържа някаква част от пропуснатите вируси. Това намалява логично и на практика процента за заразяване. Просто трябва да се обясни на хората и дъбилите защо е необходимо на *** език.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В марш, слушайте Боко и Венци!
23
0
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Друг позитивен момент е че откакто нося маска жените не осъзнават че имам дебел нос и се влюбват по-лесно. Верно че всичко приключва като сваля маската... Но! :}
22
0
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 4 години
Тези я да пояснят колко ще ви предпази маска която ползвате многократно или с която си триете очилата и си я лепвате на устата като нашият генерал Годжи. Обрали всички мизерии си я лепнете па сами ще видите резултата. По същата логика трябва да си опаковате и ръцете. То ако беше така арабите с бурките нямаше да се заразяват АМА ЙОК. Да маски трябва да се носят като се влиза в закрити помещения особено такива с централни климатични инсталации. Ама да се осигуряват на входа. Еднократно и в коша.
21
0
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
Мен ме кефи че маските пазят топло. Не ми дреме дали ще хвана вируса, правим си муун уолк с ръкавици и маска и се чувствам яко Майкъл Джексън
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вируса, ако е от външната страна на маската как се отстранява?Вижда ли се? Сменя ли маската при всяко излизане? Ако вируса е попаднал на дрехите по нас и живее поне няколко часа там, как да разберем? А ако имаме малки деца, как да им го обясним това? А по парите ако има вирус? А по опаковките на хранителните продукти? Ако сме 4 човека в семейството как да се пазим един от друг?
19
0
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Защо цензурирате ***, да не би да се припознавате ?
18
0
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Хасанчо нали носеше маска, и кво ???? И то неговата беше от по-хубавите, не марля или някакъв *** с ластици.
17
0
 
4
 
! Отговори
до к.11 преди 4 години
До АнонименЧак в пъти? Поне в медиие експертите пичат, че обикновена маска намалява количеството погълнати вируси 50%. Помислете какво че стане с маската ако времето е студено и издишаните изпарения от отворите я навлажнят. Зависи и от качеството на маската и използвания плат, както и доколко плътно тя притиска носа и устата.
16
1
 
5
 
! Отговори
Браво, Ананиев преди 4 години
За старанието да си пробуташ маниите под други имена - 6, за логика и изчерпателни доводи, съответстващи на фактите - 2.Седни си, май ще бъдеш ти изкупителната жертва накрая, когато Тиквоний решава с чии уволнения да умилостиви озверелите избиратели.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре сега да носим маска, отколкото никога!Ако някой си беше сложил маска преди пандемията и го види полицай, сигурно щеше да го арестува. Хеле пък да влезеш в банката маскиран?!?А сега всеки си ходи и никой не му обръща внимание.Чудя се ако изляза на улицата маскиран като Спайдърмен или Зоро, някой ще ме забележи ли?
14
3
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Обикновените маски без слой от активен въглен няма да помогнат особено срещу коронавируса. 2-3 часа навън и от излизащата пара от устата платненият слой срещу нея ще се навлажни и ще послужи като канал, през който вирусите ще преминават навън. Съответно ако този, с когото говорите,е болен, капките слюнка ще полепнат върху мокрия участък на вашата маска.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много елементарно и тъпо подхождате към всеки журналист написал тук статия. Лично обръщение с ирония, е, това вече ви се изтърка другари. Образовайте се малко.
12
1
 
3
 
! Отговори
+- преди 4 години
Южна Корея не само носят маски,но и те имат и други навици,а и опит от прдишните зарази,тъй че не са маските ... .
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не вземайте български маски, тези айрлиф се разпадат след 4-тото слагане...
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравнете Южна Корея и Италия. В Корея всички носят маски. Там заразата ги удари сериозно един месец преди Италия. В Италия не носят маски. В момента, Италия има 11 пъти повече заразени от Корея. Ако всички носят маски, разпространението намалява в ПЪТИ. Вирусоносителите разпространяват много по-малко вируса.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе много мрънкачи тука бе. Кой ви кара само да четете новини цял ден? Копейки дават ли поне?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече взе да ми идва повече това , статия след статия ,корона че Корана , ще подлозите народа или това се цели?
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АВСТРИЯ ОТМЕНИ НОСЕНЕТО НА МАСКИ И СЕГА Е ПО ЖЕЛАНИЕ. В ТУРКМЕНИСТАН Е ЗАБРАНЕНА ДУМАТА КОРОНАВИРУС. А ЗАЩО ВЪВ ТАЗИ ШИРОКОСКРОЕНА ДЪРЖАВА САЩ НИКОЙ НЕ ОПОВЕСТЯВА КАКВО СТАВА. ДОРИ КИТАЙ ОПОВЕСТЯВАХА И ИМАШЕ НОВИНИ. САЩ ЗАЩО КРИЯТ ИСТИНАТА КАКВО СТАВА В ТЕХНИЯ ГУЛАГ.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоите си в къщи. Маски не ви трябват, освен ако си касиерка в Била или Лидл, там бих сложил, ако цял ден обслудвам кихащи и кашлящи елементи, но и очила трябват.