Адмирал Емил Ефтимов вече оглавява отбраната ни

Президентът е подписал указ по предложение на кабинета
31
Адмирал Емил Ефтимов вече оглавява отбраната ни
Снимка: МО

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната.

С указ на президента Румен Радев от 30 март, издаден след предложение на Министерския съвет от 25 март, досегашният заместник-началник на отбраната вицеадмирал Ефтимов е назначен за началник на отбраната и е удостоен с висше офицерско звание "адмирал". Това съобщиха от пресцентъра на МО.

Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.

Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

От 2011 до 2016 г. трупа ценен опит в международна среда, като печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса.

През годините поетапно бива произвеждан във военни звания – от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността "началник на отбраната". От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността временно поема ръководството на Българската армия.

За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак "За вярна служба" и почетен знак "Свети Георги".

Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. Женен е, с две деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на нас,на кому са нужни тези генерали-заплата и пенсия едновременно само и единствено в България на толкова малка войска!!! и при толкова много безработица....
25
1
 
2
 
! Отговори
КОЧЬО преди 4 години
Брях мама му, АДМИРЕЙШЪН за адмиралЯ!Тоз кат пърди сигурно си мисли, че е потопил самолетоносач!Кви адмирали, кви 5 лева?! На 3 допотопни ГЕМИИ, по един адмирал на книга.Голем смЕх!!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
що за недоразумение?но те у нас нещата така стават
23
0
 
5
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
Тоя натовец, колко години е бил член на Бкп-то?
22
2
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Да не се укаже на един акъл с Радев. Желая му успех .
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 + три потопени *** подводници И Един потопен руски миноносец и повреден (леко)( 3 снаряда )Крайцер и няколко свалени самолета По делтата на дунав и река прут в молдова има и 40 пленени руски и 70 румънски въоръжени съдове (Но там е по скоро заслуга на Армията ..
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На отбраната или на армията? На всичките 2000 човека ли? Уау
19
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До е убаво,тиквата,ако беше го назначил,сигурно щеше да ти е убаво нещастен гербере-комунист.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дипломата от морското ни училище е една от много малкото в нашето образование която се признава по цял свят.А то винаги е било трудно и за влизане ,а и за завършване.Стига сте хейтили!За държава като нашата, с излаз на малко затворено море -какъв флот искате да имаме?Имало е и по-силни периоди ,но и в зенита ни -цар Симеон,за морски победи на българите нищо не пише.Един ударен турски крайцер,два кораба на антантата потопени от мини,два малки морски десанта срещу Румъния и това е.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ima drazki flot...deto pri edna igriva pilotska igrichka na karti cheren petar mu padna machtata, a helikoptera mu se prevarna v podvodnica... :-)... oh...tesi bg doktorski greshki....
16
1
 
6
 
! Отговори
Бря преди 4 години
Имали сме адмирал!А флот има ли????
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адмирал? Казваш адмирал и си представяш командир на флот, състоящ от крайцери, разрушители, подводници, палубна авиация ... Командир не само с теоретични знания и образование, но и с богат практически опит, ходил на различни плав средства, бил в горещи точки ...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КаракочевНа Австрия.
13
2
 
9
 
! Отговори
Каракочев преди 4 години
Във военно-морската академия на Унгария ли е учил?
12
2
 
0
 
! Отговори
Ти Пък преди 4 години
До Анонимен 1100 редника - верно ли е тва?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Morski valk?Staro kote. :-)
10
2
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалият преди 4 години
Ще язди невидимия кон, наречен армия! И ще го люлят, докато шкембето си намери друга комисионка. И все генерали! Много вожд за умрел индианец. Да живей Винету!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега погледнах. Мислех че сме смешни с 117 генерала и 11 00 редника...Ние имаме 5 адмирала и 2 бойни кораба... Бaхти, нямаме си даже по кораб на адмирал...
8
1
 
2
 
! Отговори
А държавата им казва преди 4 години
До Анонимен 7Hold my beer...
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега се събраха 3-*** генерали и един адмирал който уж ще оправят държавата...