Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета
73
Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета.

Още по темата
"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини - за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен", разясни Горанов.

Депутатите от комисията одобриха предлаганата актуализация. Заседанието се проведе в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус, а народните представители носеха маски и ръкавици.

Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

Социалистът Румен Гечев разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Според него дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена тя, е нереалистично оптимистичен, защото заложеният спад е едва 3%.

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанооооов...........близо 13 МИЛИАРДА ЕВРО за 2-3 годинки издуха!!!Външни заеми,без да смятаме излишъците в бюджета,които по незнаен кой път се стопиха и изчезнаха в небитието!А,знаеш ли Горанов,че има ДЪРЖАВИ с такъв размер БВП и живеят 100 пъти по-добре от народа в поверената ви на вас държава?Ще рече човек,че не България,а Бруней управлявате,бре!Заеми,ама ЗАЕМИ ......на едро,няма тън-мън!
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратителен плазмодий, не бих се замислил да му вкарам един патрон между очите...
35
2
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Да,бе ! Знаеме ! Има перо,,гръцки острови,, .Има перо ,,къщи в Барселона ,, .Има про ,,банкови сметки в Панама,,...И те така.
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с делото "апартаментгейт"?
33
2
 
26
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Това арогантно парвеню, явно си въобразява, че цялото общество е тъпо като вожда му. Баламосва ни елементарно.
32
5
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Какво очаквата вие от държавата ?Тази държава, дето я разбихте за 30 години.Нищо хубаво не чакайте !Фантазьори !!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възрастните са скътали по 1- 2000 лева за погребението. Това е....
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На то как са му напращяли бузите.
29
1
 
17
 
! Отговори
минувач преди 4 години
все за "хубави неща" ще отидат парите - ...бла бала бла И РАЗХОДИ! Туй го най умеят герберите! А техните приятелчета (като спонсора на апартамента в който живее тоя например) - пък най обичат да ПРИХОДИТЕ! Туй пък най умеят - да Усвояват!А Народа и истиннския Бизнес - кучета го яли...
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На бездомници не бива да се дават чекове.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутавчийски би казал: Не празен чек е. Други въпроси?
26
3
 
9
 
! Отговори
Станишев преди 4 години
Пари ще имааа!Трябва само да преборим вируса с МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД воден от САЩ посланника Херо Мустафа,Сорос и Клинтаница!
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 13През 2010 г. имаше международен одит. Тогава се установи, че имотите на БАН са на стойност 5 милиарда. И тогава стана скандал, защото - ако си спомняш - едни от първите неща, които Дянков каза, идвайки от САЩ, за да заеме новия си висок пост беше, че ще продаде имотите на БАН, за да набави 200 милиона за определени начинания, които е запланувал. Впоследствие се разбра, че вече е имало договорки с евентуален купувач. Далавера, съшита с бели конци.
24
0
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 20: Влоговете са предимно на населението. Много малко олигарси или фирми държат пари в кеш. Ако има такива като Apple например то парите не са тук. Освен да се вземат парите на бабите друго няма :) Това решение трудно би сработило освен ако не дойде новия Ленин.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я! Бездомника!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите на тези ,трябва да са наполовина !
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** не е празен разбира се важното да е подписан най-обичам такива чекове особено когато никой няма да гледа каква е сметката.
20
13
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Какви 5 милиарда имоти на БАН . Ти чуваш ли се какво приказваш
19
1
 
4
 
! Отговори
Въй преди 4 години
Аре няма нужда, че вече се изчерпахте!!!
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луканов се опита да спаси държавата от нови заеми и СДС с ДПС и Сидеров го убиха. Заеми само отлагат фалита на държавата както Костов почна да тегли нови заеми в 1992 г. и после при Виденов държавата фалира. Има и други решения като национализация на банките и влоговете където са 100 милиарда лева на олигарсите но хората ще бъдат спасени от дългове робство чрез нови заеми и накрая нов фалит.