Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета
73
Горанов отсече: Новият лимит на дълга не е празен чек!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета.

Още по темата
"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини - за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен", разясни Горанов.

Депутатите от комисията одобриха предлаганата актуализация. Заседанието се проведе в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус, а народните представители носеха маски и ръкавици.

Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

Социалистът Румен Гечев разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Според него дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена тя, е нереалистично оптимистичен, защото заложеният спад е едва 3%.

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, и тия 10 милиарда ще издухаме набързо през ауспуха!Де плащане на главници и лихви по предни заеми,да запушване на дупки с пaрцал в бюджета,че да не тече на поразия,а капе,къде финансиране на близки до партията-мака фирмички и накрая отново..........пасъл крави за .........юво здраве!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов,изчаках чинно опашката в НАП на гишето в ИнвестбанкВарна да си платя годишните данъчни задължения на семейството.банката удържа комисионна от 3 лв за всяко платежно на физическо лице ако то не присъства лично.за данъци към бюджета..това за превенция към този грип ли е или политика на Инвестбанк Варна да печели в кризата? Банките разсрочват плащания .тия вземат още 3 лв на платежно към бюджета за физическо лице.това е незаконно и грозно в момента.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е един *** касиер, нищо не разбира от икономика.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото, което сече тоз е клонът, на който дълго време седи!
13
0
 
20
 
! Отговори
Кое е сгрешено в Бг? преди 4 години
Сгрешена ни е Демокрацията.Сгрешен ни е Капитализма.Затова ДС ще прави безкраен преход = безкрайна кражба.Друго няма да правят !
12
7
 
16
 
! Отговори
Вече се коментира преди 4 години
Раздутата БАН разполага с имоти, които струват 5 милиарда.Достатъчни са им само 20% от тези имоти, за да функционират нормално. Под "нормално" разбирам всеки да върши полезна работа, вместо да мързелува или да работи някъде другаде, докато в БАН му тече заплата, трудов стаж и осигуровки.Останалите имоти могат да се продадат и да се осигурят 4 милиарда, вместо да се взимат заеми.Някой вижда ли логика в това, ядрен полигон да се намира в населена част на града? И файда от него за наука -никаква
11
1
 
23
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Много мазен тип.
10
3
 
26
 
! Отговори
Рудолф преди 4 години
ЛКъде са 16 милиарда лева какво ги направихте че отново теглите вероятно се изпариха
9
1
 
21
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Също като излишъка нали???
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде да идва БСП да ни докара благоденствие
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ махайте се калинки сте и не можете. Целия сегашен парламент трябва да се закрие с министерски съвет и Гешев и ще дойдат други хора.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после пет месеца по-късно могат да купят маски.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви нчмалят заплатата като тръгнат по барикадите. И вие не сте вечни пиявиците.
4
3
 
32
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Жан Виденов единствен работеше за интересите на България!Просто беше сам срещу всички!
3
3
 
30
 
! Отговори
овчар преди 4 години
И за домоуправител на вход няма да го направя !
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземайте, не бъдете глупави като Жан Виденов, който изплащаше дълговете и плати 2 милиарда долара за 2 години. Остана без резерв и Запада го свали от власт.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено,че не е празен.Просто е подписан,а вие си пишете сумата,колкото ви трябва.