МС превежда обещаните 1000 лв. на медиците в борба с COVID-19

Кабинетът поръчва от Китай две лекарства, доказани в лечението
Обновена: 3 апр 2020 09:49 | 3 апр 2020 09:48, Красимир Ангелов
10
МС превежда обещаните 1000 лв. на медиците в борба с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравния министър Кирил Ананиев обяви, че днес ще бъдат преведени обещаните от правителството 1000 лева на всички медици на първа линия в борбата с коронавируса.

"Това означава, че те на практика ще получат по 1537 лева, тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски, както от името на работника, така и от името на работодателя. След като се платят тези задължения за работника ще останат хиляда лева допълнително възнаграждение“, уточни Ананиев.

Още по темата
По думите му това допълнително възнаграждение ще получат 1700 медицински и помощен персонал в 34 лечебни заведение. Това ще струва на държавата два милиона и шестстотин хиляди лева. "Останалите до шест милиона лева, тоест 3 милиона 400 лева ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и националния център за заразни и паразитни болести", обясни Ананиев.

"Критерият, по който е разпределена тази сума, когато в една болница има до пет случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато са от пет до десет, получават 70 души. Когато са над 10 заболелите, получават допълнително възнаграждение 100 души. Това е взето от най-добрите практики като съотношение. Този ресурс в рамките на шест милиона ще нарасне, тъй като видяхте, че още в самото начало на април се появиха и нови области, в които има заразени от коронавирус", уточни здравният министър.

Той съобщи още, че днес ще предложи на Министерския съвет да приеме проектно решение, с който да одобри договор между министерството на здравеопазването на Република България и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорофин сулфат и азитромизин таблетки.

"Това са лекарства, които в своята комбинация дават много добър ефект върху лечението", съобщи още Ананиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4:Не питай какво държавата може да направи за теб а какво ти можеш да направиш за държавата ...Сега е момента да се докаже кой колко е българин и колко е гнида. След като отмине пандемията тогава се хващайте и оправяте пумиятс в държавата.Хареса ли ти че депутатите си гласуваха по-високи заплати? Не? Еми какво си седите вкъщи, дигайте се като във Франция ... държавата е народа. Когато народа е *** и държавата ще е съответно блато.
8
1
 
9
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Скоро един приятел сподели: Не ме е страх от този вирус, страх ме е ако го хвана и в болницата ме уморят от некадърност и размотаване.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До т.шакСтига рева бе. Хората останаха без работа, той се жалва че жена му работила 6, вместо 5 дена. Ако не знаеш масово така се работи. И като не ти трябват тези 1000 лв. ги дари в някой дом за сираци. Ама не ти стиска. Искаш още и още.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм в къщи в неплатен отпуск, за да спасявам света. Кой и кога и как ще ме обезщети?
5
1
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Изследването на зарази в епидемична обстановка е работа на РЗИ (бившите ХЕИ). Те дори имат вирусологични лаборатории за тази цел. Да сте чули да изследват коронавирус в РЗИ. Няма и да чуете. Нямат PCR апарати. Затова товарят болниците, които би трябвало да се грижат за болните, а не да вършат работата на РЗИ като изследват контактни лица.Ананиев, Оставка, дядка!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Критерия за разпределяне на сумите е просто уникален.Точно по метода пари на калпак, защото ако в болница с до 5 заразени за тях са се грижили реално 20 човека, къде отиват останалите пари? Критерия за разпределение бил взет от най-добрите практики, глупости.Бюрократите както винаги ги мързи да работят и измислят абсурди.
3
2
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Жена ми е на първа линия - вирусолог, изследва коронавирус. Работи шест вместо обичайните пет дни седмично, понякога по 12 ч. Не може да си види децата. Бяха им обещали, че като работят през уикенда, ще ги компенсират с ден през седмицата - не го изпълниха, бяха обещали, че ще я освободят от другите й задължения, за да работи само това - не го изпълниха, работно облекло си купи сама, за да може да го пере в болницата, вместо вкъщи. Тия 1000 лв правителството да си ги навре, знаете къде!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така нали знаете какво ще стане сега,след това мъдро решение ?Болниците просто ще надуят бройките болни от коронавирус за да получат повече хора допълнително възнаграждение. А може би това е желанието на Бойко и гробарите за да продължат извънредното положение?!Некадърници.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ананиев, ***, а за ония 8000 медици на предната линия по 1000 лева и защитно облекло що няма? А?