Надежда: БЦЖ ваксината помага, но сега не е време за нея!

Абсолютно противопоказно е да се слага в момента, заяви Борисов
46
Надежда: БЦЖ ваксината помага, но сега не е време за нея!
Снимка: БГНЕС

Все по-големи са надеждите, че БЦЖ ваксината предпазва хората от усложненията на коронавируса, но в този момент изобщо не е времето за поставянето на подобна ваксина.

Още по темата
"Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст", обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Той бе категоричен, че България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.

Премиерът призова хората "да не се юрнат сега да изкупуват ваксини и да не правят глупости да се ваксинират".

Осигурен е медикаментът "Хлорикин", който се прилага за всички болни, допълни той.

По време на пресконференцията в Министерския съвет бе посочено, че в България БЦЖ ваксината се поставя редовно и на всички новородени от 1951 година, а няколко години преди това се е извършвало и експериментално поставяне, но не на всички.

"От 1951 г. е започнало масовото производство на ваксината. Ако тази хипотеза е вярна, всички родени след 1951 г., са протектирани поне от заболяването туберкулоза“, заяви д-р Румен Кофинов, управител на "Бул Био" – фирмата, която произвежда ваксината БЦЖ в България.

Той обаче уточни, че действието на ваксината срещу коронавируса предстои да бъде доказано. Тя предизвиква специфичен клетъчен имунитет към определени бактерии, а освен това и предизвиква неспецифичен имунитет към някои вирусни заболявания, но все още не е доказано, че сред тях е и COVID-19.

За да бъде изграден имунитет от БЦЖ ваксината обаче са необходими няколко месеца, а поставянето й в момента на пандемия може да отслаби допълнително имунитета на човек. Отделно от това събирането на много хора пред лекарските кабинети за евентуална имунизация в момента изобщо не е добра идея, категорични бяха експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШашиТова с отвертката се казваше перке и е за варицела. Мантуто е с една игла, вкарват някакъм серум и след 2-3 дена мерят е един транспортир колко се е надуло. Ако е зачервено и подуто, значи още имаш антитела, ако не е, ваксинират те наново.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНЕ
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това БЦЖ ?
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е нормално. Имайте предвид, че туберкулозата се води и до момента на инфекциозното заболяване и все още стои в биолабораториите на щатите като потенциално биологическо о ръжие, заедно с вариолата, чумата, жълтата треска и прочие жестоки вируси. С оглед на това, че коронавируса поразява белите дробове е напълно нормално ваксината срещу в пъти по-страшната болест да има ефект.
35
2
 
7
 
! Отговори
Стоянов преди 4 години
Май не се обръща внимание че лекарите натъртват на думата ХИПОТЕЗА като се спомене че в държавите където отдавна се поставя БЦЖ противотурбеколозната ваксина. Хипотеза означава че нищо не е доказавано медицински а само се предполага като просто се гледа картата на разпространение и ваксинациите (хората в момента гледат какво ли не). Възможно е причината в едни страни епидемията да върви страшно а в други по-леко да е съвсем друга, генетика, климат ...
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Мажа децата всеки ден с етерични масла и няма никой болен.Случайност?"Да :D
33
0
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
До анонимен: Хинина, нали е забранен от ЕС, защото бил вреден. На фронта са им давали по лъжица всяка сутрин. И понеже е вреден, дядо ми изкара до 93. Умря от залежаване, щото не виждаше. Ама, това е от хинина.
32
0
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Това с нещо като отвертка, дето го въртяха ли е манту. За 2 минути реване сега имаме някаква защита. И трябва да сме благодарни за това. Страхотни лекари е имало и тогава. И план за ваксиниране.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък аз пак да попитам-кво стана с хлорохина и аналгин хинина,ще ги пускат ли по аптеките или ще е след като свърши епидемията,или пък изобщо няма да имаме право да ги ползваме
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаех си аз, че тиквата разбира от всичко включително и от ваксини нищо, че в щаба има коскоджа ми ти професори на които уж това им е работата да обясняват.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксината помага дотолкова, че изкарваш болестта по-леко и без фатален край.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така - манту.Това е реваксинацията вече при по-големите.
27
2
 
11
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Кой е най-добрият епидемиолог , вирусолог , рекетолог и куромпиранолог ? Въпрос за 1 лев , не по-добре за един тестер ....
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според американско изследване на вируса и праисторически останки на динозаври вероятната причина за измирането им е COVID - 19.Е сега вече я втасахме !
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асан Адемов би трябвало да е ваксиниран ама ... всеки който е ходил в казармата трябва да има манту
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мажа децата всеки ден с етерични масла и няма никой болен.Случайност?Едва ли.
23
5
 
25
 
! Отговори
Вервам преди 4 години
На колко места пише в библията, че бог мрази обратните? И после се чудите защо дойде тая чума като ги оставихме спокойно да се разхождат хванати за ръце пък даже и паради правят.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като от по-възрастното поколение мога да кажа - на нас ни слагаха, когато бяхме 3-ти 4-ти клас
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два вида ваксина БЦЖ.едната е със щамове, създадени по оригиналния начин създаден още през 1921-ва. Тя действа много дълго време. Другата е подобна, но щамовете, с които се прави действат определен брой години. Просто са решили, че вече туберколозата не е толкова актуална и я правят с по слаби щамове.Та действа в по-къси срокове.Добрата новина за нас е, че българските деца са ваксинирани с първата ваксина, Освен това България е единствената страна, където е имало реваксиниране.
20
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксърите сега мълчат - чудят се защо не дадоха на децата си да се ваксинират и ги пуснаха в свят пълен с биологични заплахи без елементарна защита. Ще докарат болести за които света е забравил пак - туберколозата е само една от тях....