Радев за дългата изолация: Мизерията не е спасение от вируса!

Президентът поиска връщане към относително нормален живот
Обновена: 3 апр 2020 14:29 | 3 апр 2020 12:08, Веселина Йорданова
1116
Радев за дългата изолация: Мизерията не е спасение от вируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че мизерията не е спасение от вируса. Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите, производство, свободно движение на хора и стоки.

Още по темата
Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, настоя той.

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране, каза президентът, но очерта тежката икономическа ситуация. Той настоя и кабинетът да обясни какво е постигнато до момента от принудителната изолация.

Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години.

Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи се нуждаят от помощ, каза той и поиска гъвкавост в борбата с коронавируса.

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът, който настоя за адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездната.

Според него здравната ни система проявва слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците.

Президентът призова Народното събрание да продължи да работи при спазване на противоепидемичните мерки. Той подчерта, че е необходимо в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност.

Необходим е гъвкав подход, достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност, мисъл за другия, смята Румен Радев.

По думите му кризата е откроила своите "тихи герои" -  лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни.

Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира да заработи на принципно нова основа, посочи той.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни чувството за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието! Сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност, апелира държавният глава, според когото задружните ни усилия са ключът към успеха сега и в бъдеще.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
905
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гацо БацоНикой не може. Просто защото не е човек, а само злоба.
904
2
 
12
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Помните ли Злобара де Мон от 101 далматинци?Ето този е баща и.
903
7
 
11
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 години
Ако настане глад първо сви,,,нята нинова ще изядем и цалата и крадлива партия ..
902
7
 
15
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Радев знае ли ,че останалите без работа отиват в Бюрото по труда и държавата им плаща обещетение .Е как ще умрат от глад и мизерия .А същевр.да не тегли държавата заем за е буфер на всичко това .... е не мога да го разбера тоя човек.
901
6
 
12
 
! Отговори
65 преди 4 години
А бе Радев ,абе душко, вие побъркахте народа. Ту вярваме на едните ,ту на другите.А *** само като погледна снимка от Италия с ковчезите,празните улици в др.страни,май ще си остана у нас.Не ни плашете с глад.БГ народа на глад и ..ане е свикнал.Кой го е хванал,все го е клатил.
900
7
 
18
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Абе радеф, че не мога да ти кажа Президент, ами като има масово болни, здравната система се срине и започнат да *** хора масово, тогава икономиката ще издържи ли? Ами нали най-засегнати ще са избирателите на твоята партия майка, на която верно служиш.
899
7
 
19
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Да не е дошла Нова година за президента?С тия новогодишни речи и пожелания...
898
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато го надуват газове, човек не трябва да си ги изкарва през устата и то пред микрофон. Щадете ушите на другите!При някои хора вонящите газовете са не само в търбуха, но и в черепната кутия.
897
0
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Това е все едно аз да кажа,че забавените плащания не са спасение от дълга към банката!
896
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този се самоуби или по-точно го самоубиха както се казва.Хаха.Еб***ти глуп***ка ! Всичко това ще мине,но ,когато човек се изправи пред урните за гласуване ще се замисли кой беше на първа линия,кой вземаше тежките решения,кой отговаряше за 6.8 милиона живота и кой само плюеше и критикуваше открито,но без абсолютно никакво решение,предложение ,идея.Кой буквално подстрикаваше да се хвърли народа в болниците,в които нямаше да има места и лекари при една масова зараза!
895
8
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Господин Радев, тъжно е когато обединителят на нацията, т.е. президента, в такъв тежък момент отново е опозиция на правителството/добро или лошо/, което прави каквото може! Изправени сме пред нещо страшно и не знаем какво ще се случи, защото сме още в началото на тази пандемия, целият свят е настръхнал, а Вие за пореден път критикувате! Всички знаем за мизерията, която следва, вече 30 г. я изпитваме, борейки се с нея в смачканата ни държава! А, призидентският вот още не е започнал!
894
9
 
4
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
До Поручик Ржевскищом ,смяташ, че короната те е минал, най-правилният начин за действие спрямо теб и подобни е да се уведомят властите, да ти наложат 28 дни най-строга карантина, евентуално и глоба от 5000 лв!
893
10
 
27
 
! Отговори
Полковника преди 4 години
Д-р.Радеф срамувам се от вас,не познавам.такъв който постоянно плюе,мънка,ти колко парички дари,да не говорим че.си бил и генерал!!!...
892
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен кр?тен ! Нямам думи ! Цял свят затяга мерки,очевидно дори и при дисциплинирани нации това е начина! Този ***()т си прави политическа популистка реклама рискувайки живота на хората! При отпадане на мерките,как ще спреш малцинствата,как ще спреш тийнейджърите,които разбираемо ще започнат да се правят на герои и храбреци,под влияние на пубертета.Как ще спреш невярващите,които имат право да не вярват,но са длъжни да приемат реалността?! Разединител ! Няма такъв държавник в света ! Няма !
891
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев - заплаха за нацията !
890
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е най-неадекватният Президент за всички времена в България
889
5
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
До seiraНе разваляйте смисления разговор.
888
25
 
13
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
887
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Поручик РжевскиАз го чух проф. Бакди. Също така чух професор Кекуле, прод Протцър и още няколко мастити учени и професори в Германия. Повечето от тях мислят, че Проф. Бакди се е олял.
886
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До реалист.Не са с промити мозъци.Напротив!Много добре знаят да се пазят!Просто така са им казали.Който се излъже си е за негова сметка!