Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение

Регистрацията е доброволна
Обновена: 4 апр 2020 12:06 | 4 апр 2020 11:50, Александър Попов
268
Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение
Снимка: БГНЕС

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза - от личния лекар до гранична полиция.

Още по темата
Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" и компаниите, които са го разработили.

Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

"Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора", заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна", каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Извинявам се за правописните грешки в предишния ми коментар. Ядосах се!
174
3
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
"Боже,колко мъка има по тоя свят,Боже..."Защо обаче,си я събрал на една маса,Боже......,е това не разбирам?!Но,неведоми са пътищата Божи...
173
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комична работа, по аптеките няма маски, правят се по 2-300 изследвания, и то основно в София, във втората по големина област Пловдив няма лаборатория за изследване на проби, обаче правим мобилно приложение и целия щаб и МС се изтъпанчил да ни обяснява колко полезно ще ни то:) абе циркаджии
172
2
 
28
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
В момент на криза да си играете на мобилни приложения и да се упражняват студенти върху едно от най-високите нива на лична информация (здравния статус) е меко казано идиотско.Малко ли ви бяха изтичанията на лични данни до сега? За какво ви е това недоразумение?Такава система не са прави от днес за утре като кражок шев и кройка.
171
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лично аз невиждам с какво това приложение ще ни е от полза :) просто безсмислено хабене на резурси, докато не започнат да изследват по 5-6000 проби на ден, реална картина няма да има, с тия 300 изследвани на ден просто е смешна работа
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЕС хората имат отдавна здравна карта..даже и в турция
169
2
 
13
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
До БауДа бе, да... той, твоя доктор, си няма друга работа и по цял ден разцъква на смартфона да гледа дали Бау е сложил чавка на "имам ***", та да му пише да си вземе кърпичка...! Поредната мушикация за "доброволно" събиране на лични данни, при това чувствителни, е това шменти приложение!
168
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото ООН можа да въздейства на световния агресор Америка,толкова и СЗО ще помогне за коронавируса.Наши и чужди чиновници и политици са всеки ден в телевизора и ни облъчват със своите съвети,а вируса си върлува и никой не може да го спре.Поне засега.
167
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя от дясно като какъв ни се явява непрекъснато?Като здравен експерт,представител на СЗО?Оставам с такива впечатления от "компетентните" му изказвания.
166
6
 
9
 
! Отговори
179 преди 4 години
Никой не ми казва какво да правя или какво да мисля. Лично аз мисля, че ако поне средно си изкарал ще схванеш, че мерките са напълно разумни. А скачането от покриви няма общо с реалността или науката. Ти си свободен да скачаш ако искаш въпреки това.
165
1
 
3
 
! Отговори
Отпуск преди 4 години
Оказва се, че почти всички заявления за неплатен и платен отпуск не са подписвани от ползнателите. При това има много закононарушения. В тази връзка синдикатите могат са съзират и Конституционния съд или ВАС. Ако се приеме ИП до 13.05 и после се прекъсне ще има отново писан. Ако се удължи до тогава съществува вероятнос много хора да минат в неплатен отхуск и социалното напрежение да нарастне до степен на избухване. По- добре да се изчака до 10.04. В Германия е до 19.04, въпреки 90000 болни
164
1
 
6
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 4 години
До Анонимен:156А старият партиен другар(враг с партиен билет, стърчащ от джоба на Ханцуга му) Б.Б., поканен ли да се чувства???
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''добре издокаран'', стоиш като зомби вкъщи, гълташ безкритично каквото медиите са ти сготвили като паток и чакаш да ти кажат какво да правиш и какво да мислиш. Ами ако утре ти кажат да скочиш от покрива защото СЗО казва така ?Не се обиждай, по-принцип говоря ...
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,кво стана с Божков,след като му свихме част от парите и имотите.Май същото като ктб?Ний така действаме .На нас не ни трябват съдилища,щом главният главаначест прокурор е наш човек-на любимия Шиши...
161
7
 
2
 
! Отговори
174 преди 4 години
Напротив СЗО се базира на научните факти и доказаните най-добри практики. А докъде е докаран света? Всеки сам си отговаря, азсъм си добре издокаран.
160
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това, че СЗО прави или иска нещо не е доказателство, че така е правилно. СЗО е световна бюрократична, глобалистична организация, която прави каквото алчните корпорации наредят. Трябва да мислим повече със собствените си мозъци, а не да козируваме на новия световен ред, защото виждаме докъде докараха света
159
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На БСП им замря наркобизнеса и превъртяха, много полиция много нещо не могат да пласират.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питай майка сиТя не знае жената, питам тебе, понеже изглежда че си специалист?
157
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1984!!
156
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 162Путин е дитатор, какво се учудвате на дикаттурата наложена в Москва? В една тяхна провинция дори са пуснали сирените,и един гаден глас ги стресира като ги командва да си останат у дома.