Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение

Регистрацията е доброволна
Обновена: 4 апр 2020 12:06 | 4 апр 2020 11:50, Александър Попов
268
Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение
Снимка: БГНЕС

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза - от личния лекар до гранична полиция.

Още по темата
Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" и компаниите, които са го разработили.

Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

"Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора", заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна", каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Не рискуваш само себе си, а всички около теб ? Толкова ли е тъпо да го проумееш това ?*** егоисти...
154
2
 
10
 
! Отговори
отзив преди 4 години
До Анонимен призивПо -добре да се съберем под магнолиите и да го заразим,та да се свършва.
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса е само в главите виКога кацат Рептилите? За един приятел питам.
152
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПризивБойко, разреши им да се съберат на Бъзлуджа!
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои да знае някои които да знае някои които е починал или е болен от това!
150
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера видях едно приложение за плащане на сметки ама трябва да въведеш номер на карта!
149
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е изнервен Бацо от вчера. Защо ли? - Защото вчера от Америката му казаха, че самолетите ще ги доставят през 2027 г. И това ще влезе в учебниците по икономика един ден - 8 -годишно предварително плащане?!!! А онези, които ще четат учебниците ще си задават въпрос каква е тази нация, която си е избрала такъв индивид начело?!!!
148
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса е само в главите ви. Сега ще ви вземат всичко.Само за един месец и вече сте миш-машБързи закони за 5GВсяка втора новина е свързана с ваксиниранетоСпират ви торентитеТуризма умряЦените скочихаДържат ви по домовете виЗатвориха градовете виУбиха бизнеса на обикновенните хораНакараха работодателите ви да ви съкращаватПрибраха цялата *** от чужбина, нормалните които са се интегрирали там не си идват, нали ви е ясно?Къде е аналгин хинина?А амидофена?
147
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живеят израелските ни братя и техните верни последователи!
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е да се нахранят най-устатите от лекарската гилидия, че да дъвчат там и да си мълчат, за да не се замърсява звуковият фон.
145
5
 
10
 
! Отговори
До 147 преди 4 години
Роско,ти ли си,бе?Не знаеш ли,че изпълнителната власт не е в президента,а в премиера.Ама важното е да се плюе.А президента дава разумни предложения,но няма кой да го чуе.Иначе неговия комшия не пропуска да го нападне.Както се случи и днес.
144
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари, съберете се на Бузлуджа, очакват Ви невероятни изпълнени с трепет думи на великите Ви вождове. Спокойно, комунист вирус не го лови другари. Партийната книжка Ви пази, БКП Ви имунизира срещу всички останали. Президента Ви е гарант за здравето!Елате да се прегърнем дружно - Всикичи другари и другарки да дойдат- дружно другари с автобуси, влакове.
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6% защото никой не излиза. 6% смъртност, на мама гения. Рептилите кога кацат? Нибуру кога?
142
2
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
Не мога вече да преценя дали съм объркан или побъркан.Има ли други със същите съмнения/симптоми?
141
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слушаме истинските лекари, а не доктор Менгелъров.
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи сте отворковци пред клавиатурата :) Излизайте
139
3
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 4 години
Тези сигнали каквито реално са отиват към личният лекар не по приложение. А по софтуера който ползват в кабинета си попринцип и или пощата им която можеш да видиш в профила си в сайта на НАП. Няма как да не отговорят.
138
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е баце да го дават по телевизора,нищо,че тиквата му не разбира от медицина,както и от много други неща.Явява се като плашило,като че ли ние сме мало.умни и не гледаме и не четем какво става по света.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6% защото никой не излиза. Ако всички са навън, както при нормалните грипове. Няма да е 6%. Малоуменн.Щото като се разболееш има голям шанс да минеш през пневмония и да попаднеш в болница и ако се разболеят 3 милиона, българската здравна система ще рухне. Тази цифра от 6% е дадена не от *** специалиста, а от СЗО, обаче *** пак знае най-добре и пак някаква тъмна конспирация с извънземни и лоши китайски комунисти с био оръжия му е в главата.
136
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента е гн Никой на 110к заплата на година. Не видях до тук да помогне с нещо. Да се обади на друг президент или да осигури нещо. БЛЯ БЛЯ БЛЯ ВЕТО. Слабак.В такива времена трябват мъже, като Борисов и Мутафчийски. Не жени.