Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение

Регистрацията е доброволна
Обновена: 4 апр 2020 12:06 | 4 апр 2020 11:50, Александър Попов
268
Битката срещу COVID-19: Здравният ни статус на мобилно приложение
Снимка: БГНЕС

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза - от личния лекар до гранична полиция.

Още по темата
Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" и компаниите, които са го разработили.

Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

"Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора", заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна", каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 143на *** ли да вярвам?На 19 март каналът byoblu24 излъчи голямо интервю с нанопатолог с 40-годишен опит в операционните зали, лекар и професор Стефано Монтанари.Това е шокиращо интервю, защото той каза, че в действителност от коронавирус в Италия са загинали само 3-*** души. Но какво убива, ако не вирус?интервю в ютуб:Dott Stefano Montanari - Coronavirus - Byoblu24
134
9
 
4
 
! Отговори
олимпиада преди 4 години
До АнонименВируса е опасен най-вече за младите и децата защото уврежда белия дроп и ги прави инвалиди. Старите са си поживели и дали от корона или от друго ще умрат, все им е тая.
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и сега има приложения които не се използват като това ще е поредното
132
2
 
0
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
Има много които не го знаят. А и да го знаят казах че личните лекари не могат да вдигнат на всички. За предпочитане е да има регистър и лист на лица с които те трябва да се свържат не мислиш ли? Аз и номера им и емейла им знам също така имам ПИК към НАП. Но не всеки ги има тези неща.
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някаква Калина,един забравен дънер "професор",изливат цялата си злоба към президента Радев,разбира се в купения от Борисов тлъст сайт.Злоба,ненавист,идиотско мислене са налегнали някои *** "българско" производство. Защо разделяте нацията кучета, които сте в приюта за четириногите зли,гадни животни.Една *** произволно определя президента на България като и скимне,защото няма кой да я сложи на мястото й. Всички институции у нас се управляват от един пулт,който се намира на 15-клм. от София.
130
1
 
6
 
! Отговори
До пак нещо преди 4 години
Повечето лични лекари са възрастни - над 55-60 години и ползват телефоните си само като телефони. Нито ще свалят приложение, нито ще знаят какво да правят с него. А и не знам дали ще им пука за какво пише там. И като не могат да отговорят на 100 човека едновременно, защо мислиш, че ще проследят 200 в приложението. Там може да се изявява всеки хипохондрик и да си измисля всякакви симптоми
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ само се снимат плешиви по тв и дават ненужни тв интервюта вместо да създават добре платени дистанционни работни места за безработните.
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само реяльовци тук. Банда нежни души.Казано точно като бяла якичка на хранилка. Поколението Z в действие :)) Това социална политика? Абе това не бяха ли мръсните комунисти, там я имаше тази думичка социал.
127
0
 
6
 
! Отговори
До 120 преди 4 години
Пишеш глупости.Всеки знае телефона на джипи-то си.Освен това нали ни накараха да си записваме час по имейл,а там го има номера на лекаря,Само някой много възрастен може да не го знае,но повечето имат деца и внуци,които ще им помогнат.
126
6
 
6
 
! Отговори
Спокойно преди 4 години
Чеда мои!Колкото построихте светло бъдеще и куманизъм,толкова ще въведете и цифровия фашизъм !Най много да растрелят някой набеден болен по улицата милиционерите заптиета!
125
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 2- 3 седмици щяло да бъде АД! Така казва Бацо и така ще е! Защото АД се римува с ГЛАД!И не тоя вирус ще го бутне, а гладът, защото от глад хората ще издивеят! Те знаят кой им го докара!
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6% защото никой не излиза. Ако всички са навън, както при нормалните грипове. Няма да е 6%. Малоуменн.
123
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете аналгин-хинин по аптеките защо убивате хората бавно и мъчително и се правите на спасители?То само като ги погледне човек лицата им сгърчени в адската злоба му става ясно всичко.
122
5
 
6
 
! Отговори
За питащи преди 4 години
Софарма не произвежда аналгин хенин произвежда обикновен аналгин рекламиран под името Аналгин- Хин. В него хинин няма.И всякакви препарати които се коментират купуват и изследват тук в България и на световен мащаб. Не са за профилактика. Те са препарати за използване в болниците под контрола на лекари. Не са за самолечение. Следователно за питащият не са за купуване от аптеки. И тези хининови препарати нямат доказан научно проверен в изследване ефект.Че да ги наричаме лекарства за Covid19
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Живял-видялИТ са демократи, мафиоти и фашисти. Само те ще вемат тлъсти заплати а останалите ще ***
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1234Данните така или иначе ти ги имат всичките и без това приложение. Не се вълнувай толкова. Безполезно е.
119
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само реяльовци тук. Банда нежни души. Жените по сериозни се държат от вас. Ама нямал работа, ама нямал храна, ама нямал помощ. ***. И сигурно от вас много са били във великата казарма :) Големи мъже ви е направила... Няма що.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще помогне ама не на нас а на тези които ще ни оправят
117
2
 
2
 
! Отговори
? преди 4 години
До Живял-видялТочно. Някакви IT Милиционери.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Женчо света е изправен пред биологична война Биологична война, а вируса с 6% смъртност и поразява предимно стари хора. Гении. А Рептилите кога идват?