Частните детски градини в криза, събират такси без да работят

Те са в кризисна ситуация заради извънрденото положение
Обновена: 4 апр 2020 09:11 | 4 апр 2020 09:07, Ния Христова
41
Частните детски градини в криза, събират такси без да работят
Снимка: БГНЕС
Частните ясли и детски градини също са силно засегнати от обявеното извънреднто положение заради коронавируса, предаде БНР. 
 
Масова практика в София е взимането на такса от родителите, въпреки че децата не посещават забавачките от месец март. 
 
Извънредната ситуация принуждава собствениците на такива детски заведения да събират процент от таксите от родителите, за да могат да плащат наемите на сградите и заплатите на персонала. 
 
Според управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която пожела да остане анонимна, в момента градините няма как да просъществуват, ако не събират пари от родителите. 
 
"Много добре ги разбирам, че от тяхна гледна точка ние сме затворени, не даваме услуга. Ние в момента сме принудително затворени без някакво частично финансиране ние не можем да преминем през тези месеци". 
 
Яна Тончева е една от многото потърпевши в ситуацията, не работи, защото е по майчинство. Съпругът й работи от вкъщи, но заплащането дори на половината такса в частната ясла, която дъщеря й посещава, вече е непосилна за тях.
 
"Голяма част от техните разходи ги няма – за отопление, за храна. Ние също сме в неизгодна позиция и просто ни се наложи да отпишем детето", каза Тончева.
 
Частните ясли и детски градини също имат право да кандидатстват по схемата 60 на 40.

41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 1 месец
До Лигли, сър

Ам чИ ко да прави - тръби у молчИтУ ве...
Сега Фсички тез кифлие вместо да дудукат по такива мИста, ще се научат да копат...понеже много друга работа няма.
А държава като нашата която не МОЖЕ да си произведе собствената нужна ХРАНА не заслужава да оцелее.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я СТИГА!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е само началото,неможе да удължава извънредното положение без спасителни мерки,както се прави в други Европейски страни.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таксите, които къбират през останалото време от родителите и мнооого пъти повече от държавните градини, да бяха си спестили....
32
1
 
2
 
! Отговори
123456 преди 1 месец
За майчинството и яслите
Щом детето стане на 10месеца, може да бъде записано на ДЯ. Майката съобщава това в НОИ в срок от 3 дни. И започва да получава половината от майчинството за втората година ( 380:2=190), до навършване на 2 години на детето! И може да се върне на работа, ако желае! И ще получава заплата + 190 лв.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хаха на *** великия бизнесмен всички са му длъжни да му дават пари
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зле написана статия и няма да коментирам това. Но има друго. В София се навъдиха стотици частни ясли и градини. Детето ми е било вече в две от тях, просто защото не го приемат в държавна с години. Таксите са много високи, увеличават се редовно. Директорките карат последни модели луксозни коли. Демонстрира се стандарт. А сега, като затвориха ни искат пак таксата. Защо? Само те ли са в криза? Само техния бизнес ли страда? Защо родителите да поддържат техния стандарт?
29
5
 
24
 
! Отговори
Лигли, сър преди 1 месец
А Яна като не работи и е по майчинство защо си е дала детето на частна детска? Нали затова се излиза по майчинство, именно да си гледаш детето?! Много разглезени станаха всички. Дано ситуацията да ги освести малко. Майка ми на село ходеше на работи, баба ми ме гледаше. Лятото ходех на полето да помагам, майка като си дойдеше продължаваше да готви, чисти и да ни гледа. Сега хем е по майчинство, хем разкарала детето. Интересно какво прави тя?!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27

как дават заплати без да се работи изобе
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще събират такси без посещаване... егати наглеците!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямата частна градина в София не беше ли на КЪЦИ ?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки има право да кандидатства, но само на гробарите няма да им бъде отказано!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой бие ли ги с тояга да плащат такса? Или директорката на градината ходи по къщите и насилствено събира пари под формата на рекет?
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да се строят повече стадиони, а децата да ги гледат бабите им.
22
0
 
28
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Виждал съм такива частни градини,че се чудя как им дават разрешителни. В етаж от къща,без двор за игра. Седят по цял ден в стаите.На долния етаж през който трябва да се влиза и излиза минаваш покрай умно направена сладкарница,та малките като видят "здравословните" лакомства да заревът, че искат торта. Ама щом има бухали нека ги водят в такива затвори. По-добре да наемеш гледачка за тези пари.
21
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се наплюскаха тези гадини, ей! Що за наглост- искаш пари за услуга, която не предлагаш. Га мааха кюфтетата не реваха....
20
1
 
18
 
! Отговори
някоя си преди 1 месец
До №16
Щом детската градина, в която е детето Ви, работи дестанционно, значи нарушава закона. Само вмятам, че според приетия 2016 година закон за предучилищното и училищно образование, не е предвидена възможност за провеждане на дастанционна форма на занимания. Това е една от малкото читави разпоредби на този закон. Как така деца на 5 години ще пишат и смятат, защото това им се дава за работа? Основната функция на детските заведения е да формират навици у децата да работа в екип, за социализация
19
2
 
4
 
! Отговори
Amena преди 1 месец
Г-н Някой (12), няма значение видът на детското заведение (частно и държавно), ако майката е в отпуск за отглеждане на конкретното дете (т.е. ако няма второ, както беше споменато по-долу).
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече си пия кафето в къщи, а не в барчето. Да взема да пращам по 1,60лв на барчето до нас ли?
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Малка частна градина с такса от 600 лв на месец. 25 деца и две учителки."

Понеже си като калкулатор в главата, хайде сега ги сметни пал, но с група от 8 деца, 2 учителки и 1 лелка за почистване и асистенция. Щото така е масово по частните. Две учителки на 25 деца може и да има в държавните учреждения...