Частните детски градини в криза, събират такси без да работят

Те са в кризисна ситуация заради извънрденото положение
Обновена: 4 апр 2020 09:11 | 4 апр 2020 09:07, Ния Христова
41
Частните детски градини в криза, събират такси без да работят
Снимка: БГНЕС
Частните ясли и детски градини също са силно засегнати от обявеното извънреднто положение заради коронавируса, предаде БНР. 
 
Масова практика в София е взимането на такса от родителите, въпреки че децата не посещават забавачките от месец март. 
 
Извънредната ситуация принуждава собствениците на такива детски заведения да събират процент от таксите от родителите, за да могат да плащат наемите на сградите и заплатите на персонала. 
 
Според управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която пожела да остане анонимна, в момента градините няма как да просъществуват, ако не събират пари от родителите. 
 
"Много добре ги разбирам, че от тяхна гледна точка ние сме затворени, не даваме услуга. Ние в момента сме принудително затворени без някакво частично финансиране ние не можем да преминем през тези месеци". 
 
Яна Тончева е една от многото потърпевши в ситуацията, не работи, защото е по майчинство. Съпругът й работи от вкъщи, но заплащането дори на половината такса в частната ясла, която дъщеря й посещава, вече е непосилна за тях.
 
"Голяма част от техните разходи ги няма – за отопление, за храна. Ние също сме в неизгодна позиция и просто ни се наложи да отпишем детето", каза Тончева.
 
Частните ясли и детски градини също имат право да кандидатстват по схемата 60 на 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
35
 
! Отговори
мм преди 4 години
Не забравяйте, че поради липса на места в детските градини и ясли много родители са принудени да прибегнат до частни такива. Не всички са баровци. Възмутително е да се вземат пари за времето когато заведението не работи. Нима само те плащат наеми. Ами неработещите заведения, магазинчета, цехчета. Голяма част от тях също плащат наеми. Дай тогава да поискат от работниците си да поемат част от наема.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не би държавните и общинсите градини да работят. За персонала дали го викат фиктивно на работа за да им пестят отпуските не е ясно, само че директорките и кметовете на населените места носят отговорността, както и министерствата.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то не е луд, който яде зелника, а който го дава...
12
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До АменаЗатова е в частна ясла - това не е общинска или държавна услуга.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, частните училища вече почнаха да събират таксите за следващата учебна година, така че всичко ще е наред-
10
15
 
23
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
1. Бащата работи от вкъщи, значи заплата взима2. Работи отвкъщи = по-малко разходи3. Майката по майчинство, а детето ходи на ясла, значи има нещо шменти капели. Има нещо гнило в тая история. Не ми е реалистична. Но не искат да плащат :) И после хоп по ефекта на доминото кризата дойде. Като 2008-***. Изкуствено от такива като тези родители...
9
5
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Как 25 деца и две учиделки само, бе? Вие и идея си нямате от ясли :) :)
8
2
 
8
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
Безсрамници!!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Амена преди 4 години
Ако майката е в майчинство за второ дете - евала, че е родила второ, докато първото е още в яслена възраст
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малка частна градина с такса от 600 лв на месец. 25 деца и две учителки. Калкулация:25× 600= 15000 месечен приход.Разход: 2 заплати учителки по 2000= 4000Наем на помещение в зависимост от квартала от 2000 до 3000 нека да са 3000Ток, вода, почистване нека са 1000Приход 15000 минус разход 8000= 7000 печалба или 84 000 годишно, махаме данъци остават към 74 000. Хайде госпожата от частната градина да не реве.
5
7
 
18
 
! Отговори
Амена преди 4 години
А защо майката е в майчинство, а детето е записано на ясла? Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
4
5
 
11
 
! Отговори
vkrastev преди 4 години
До Я пак!А какво правиш, когато имаш второ дете? Да не си по майчинство, защото голямо е на ясла ли?
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частните детски градини за повечето хора в София са единствена възможност за семейството за да работят и двамата родители. За много хора това не е каприз а необходимост, след като детето не е прието в държавна. Таксите са от 500 до 1000 лв на месец. Аз не бих плащал такса ако не се посещава градината.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че сме стабилни като коч на лед и годжиту излаза сяка заран, да дрънка тъпотии. А сужука кара жипката без декларации и разнася заразата.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека фалират.Знаете ли колко е таксата в такива "баровски" заведения?Пхахах хайде сега продавайте ес класите за да си плащате сметките.Аз вече го направих.