Частните детски градини в криза, събират такси без да работят

Те са в кризисна ситуация заради извънрденото положение
Обновена: 4 апр 2020 09:11 | 4 апр 2020 09:07, Ния Христова
41
Частните детски градини в криза, събират такси без да работят
Снимка: БГНЕС
Частните ясли и детски градини също са силно засегнати от обявеното извънреднто положение заради коронавируса, предаде БНР. 
 
Масова практика в София е взимането на такса от родителите, въпреки че децата не посещават забавачките от месец март. 
 
Извънредната ситуация принуждава собствениците на такива детски заведения да събират процент от таксите от родителите, за да могат да плащат наемите на сградите и заплатите на персонала. 
 
Според управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която пожела да остане анонимна, в момента градините няма как да просъществуват, ако не събират пари от родителите. 
 
"Много добре ги разбирам, че от тяхна гледна точка ние сме затворени, не даваме услуга. Ние в момента сме принудително затворени без някакво частично финансиране ние не можем да преминем през тези месеци". 
 
Яна Тончева е една от многото потърпевши в ситуацията, не работи, защото е по майчинство. Съпругът й работи от вкъщи, но заплащането дори на половината такса в частната ясла, която дъщеря й посещава, вече е непосилна за тях.
 
"Голяма част от техните разходи ги няма – за отопление, за храна. Ние също сме в неизгодна позиция и просто ни се наложи да отпишем детето", каза Тончева.
 
Частните ясли и детски градини също имат право да кандидатстват по схемата 60 на 40.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 4 години
До Лигли, сърАм чИ ко да прави - тръби у молчИтУ ве...Сега Фсички тез кифлие вместо да дудукат по такива мИста, ще се научат да копат...понеже много друга работа няма.А държава като нашата която не МОЖЕ да си произведе собствената нужна ХРАНА не заслужава да оцелее.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я СТИГА!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само началото,неможе да удължава извънредното положение без спасителни мерки,както се прави в други Европейски страни.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таксите, които къбират през останалото време от родителите и мнооого пъти повече от държавните градини, да бяха си спестили....
31
1
 
2
 
! Отговори
123456 преди 4 години
За майчинството и яслитеЩом детето стане на 10месеца, може да бъде записано на ДЯ. Майката съобщава това в НОИ в срок от 3 дни. И започва да получава половината от майчинството за втората година ( 380:2=190), до навършване на 2 години на детето! И може да се върне на работа, ако желае! И ще получава заплата + 190 лв.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха на *** великия бизнесмен всички са му длъжни да му дават пари
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зле написана статия и няма да коментирам това. Но има друго. В София се навъдиха стотици частни ясли и градини. Детето ми е било вече в две от тях, просто защото не го приемат в държавна с години. Таксите са много високи, увеличават се редовно. Директорките карат последни модели луксозни коли. Демонстрира се стандарт. А сега, като затвориха ни искат пак таксата. Защо? Само те ли са в криза? Само техния бизнес ли страда? Защо родителите да поддържат техния стандарт?
28
5
 
24
 
! Отговори
Лигли, сър преди 4 години
А Яна като не работи и е по майчинство защо си е дала детето на частна детска? Нали затова се излиза по майчинство, именно да си гледаш детето?! Много разглезени станаха всички. Дано ситуацията да ги освести малко. Майка ми на село ходеше на работи, баба ми ме гледаше. Лятото ходех на полето да помагам, майка като си дойдеше продължаваше да готви, чисти и да ни гледа. Сега хем е по майчинство, хем разкарала детето. Интересно какво прави тя?!
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27как дават заплати без да се работи изобе
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще събират такси без посещаване... егати наглеците!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата частна градина в София не беше ли на КЪЦИ ?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има право да кандидатства, но само на гробарите няма да им бъде отказано!
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой бие ли ги с тояга да плащат такса? Или директорката на градината ходи по къщите и насилствено събира пари под формата на рекет?
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е да се строят повече стадиони, а децата да ги гледат бабите им.
21
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се наплюскаха тези гадини, ей! Що за наглост- искаш пари за услуга, която не предлагаш. Га мааха кюфтетата не реваха....
20
1
 
18
 
! Отговори
някоя си преди 4 години
До 16Щом детската градина, в която е детето Ви, работи дестанционно, значи нарушава закона. Само вмятам, че според приетия 2016 година закон за предучилищното и училищно образование, не е предвидена възможност за провеждане на дастанционна форма на занимания. Това е една от малкото читави разпоредби на този закон. Как така деца на 5 години ще пишат и смятат, защото това им се дава за работа? Основната функция на детските заведения е да формират навици у децата да работа в екип, за социализация
19
2
 
4
 
! Отговори
Amena преди 4 години
Г-н Някой (12), няма значение видът на детското заведение (частно и държавно), ако майката е в отпуск за отглеждане на конкретното дете (т.е. ако няма второ, както беше споменато по-долу).
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече си пия кафето в къщи, а не в барчето. Да взема да пращам по 1,60лв на барчето до нас ли?
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Малка частна градина с такса от 600 лв на месец. 25 деца и две учителки."Понеже си като калкулатор в главата, хайде сега ги сметни пал, но с група от 8 деца, 2 учителки и 1 лелка за почистване и асистенция. Щото така е масово по частните. Две учителки на 25 деца може и да има в държавните учреждения...
16
13
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 14В детската градина, където ходят моите деца ни пращат задачи по мейла, после ние им пращаме снимки на изпълнението, така че работят "дистанционно". Не мисля, че всичките са в отпуск, макар да не са в сградата и за нея не се харчи за отопление например. Но това е решение на ръководството.