Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните с най-ниска скорост на нарастване на заразените
4 апр 2020 14:13, Ния Христова
108
Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много
Снимка: БГНЕС
България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването "Денят започва" по БНТ.
 
Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 
 
Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 
 
"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", каза д-р Александър Симидчиев. 
 
За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.
 
"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност", каза още Симидчиев. 
 
Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 
 
Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е бойно отровно вещество пуснато нарочно от някой гад в центъра на Китай.Изобщо да не ми твърдят,че е с естествен произход!Въпроса е каква е целта след като премине?!Ако разбере светът кой е тоя гад дето го пусна мамичката ше му разплаче!
47
2
 
15
 
! Отговори
мазохисти преди 4 години
Много се кефя как всички сами си го вкарват!Имаше един лаф:Един ръсел пясък. Втори минал и го питал - 'Ти защо ръсиш пясък?''Срещу кокодили!' - отговорил оня.-'Ами, че тук крокодили няма бе!'-'Ами аз за к'во ръся бе!'
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно БЦЖ ваксината има ефект при смъртните случаи. В страни като Русия, Беларус, България, Сърбия и Турция ваксинацията е задължителна и по статистиката си личи че има връзка. В Иран също има такава ваксинация след 1980 година но тази ваксина е тяхно производство и е по различна от ваксината от изброените по горе страни.Примери :Русия 4 хиляди заразени и почти 50 мъртви.Турция 20 хил.заразени 425 смъртни случая.За сравнение Холандия с 16 хил.заразени имат 1660 жертви. Тройно повече като съпоставим с Русия или Турция. Същото се отнася за Италия, Франция, Англия други без БЦЖ.
45
24
 
11
 
! Отговори
Социалист преди 4 години
На следващите избори гласувайте за другарката Нинова и за БСП ако искате да се отървете от вируса ГЕРБ!
44
22
 
17
 
! Отговори
срам преди 4 години
защо никой не иска да разбере ,ВИРУСА В БЪЛГАРИЯ СЕ НАРИЧА ГЕРБ.
43
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните 30 години 2 милиона жертви от болести и мизерия, първи по смъртност в света и немската телевизия и Брюксел все ни хвалят, че сме отличници.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не могат да развиват медицина да се махат и да не дават мнения. Нищо не могат да направят. Напълно безпомощна е медицината, а излязъл да ни учи.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва Великден с религиозни служения и литургии. Ще си наваксаме заразяването, което сме си спестили с мерките.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, щом по Германската Телевизия я са ни похвалили - браво на нас, Тя Германската Телевизия е най-великата телевизия!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33"радче с население повече от 30 пъти по-голямо от Ню Йорк,"Малко си се поизхвърлил.Междувпрочем Индия са исконен враг на Китай.Китайците с един вирус убиват всичките си врагове.
38
10
 
10
 
! Отговори
доктор намсикойси преди 4 години
Медицината - нищо и половина. Напълно безпомощни! Колко време нищо не могат да измислят. Огромно разочарование. Пазим се като в Средните векове от чумавите с изолация. И защо да му вярваме - те не са нищо повече от шамани, даже шаманите имат повече власт над тънките сили. Ами ако стане точно обратното - ако броят започна да намалява?
37
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти гледай само какво ще става след мерките ако продължат още месец.
36
2
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Ами какво става ако скочат тия, които не са заразени или преболедувалите? Що за тесногръди т ъ панари се изхождат пи медиите просто не е истина!
35
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори германските телевизии даваха, за пример мерките в България през първата седмица. За първи път виждам толкова сериозна работа от Български служби и щабове. Мисля, че израстнахне чисто човешки с една крачка. Успех на всички лекари и хора работещи в магазините и обслужващия персонал. Не слушайте празните приказки на левундерите пърдящи на дивана по цял ден.
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай наложи най-ефикаснинити изолационни мерки и въпреки това проблемът там стои, защото всеки момент ще избухне отново заразата. Без да преболеддува населението всяка мярка е временно решение.
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога по точно ще дойде ужасията в Индия, вируса вилнее в Индия от ноември, Интия е съседе на Китай. Кога ще измрат индийците в ужас - през 2027 година или през 2030?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ясно мерките дали действат по ясно става времето след дъждове всички са били свидетели как се прочиства въздуха
31
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нараствали бавно в БГ,но нарастват ли?Нарастват.И докога ще се влачим така.До лятото на 2025-та...
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпадам в ужас като гледам какво става в Индия. Там ще е такава страхотия, че дано каквото взимаме от тях да сме го взели до седмица. Първият им смъртен случай е в градче с население повече от 30 пъти по-голямо от Ню Йорк, подчертавам градче. Сещайте се какво предстои. Стоите здраво нащрек г-да дипломати, че плъзнат ли от там и карантина няма да спаси света. Добре, че Англия излезе от ЕС! Да си ходят там!
29
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Правителството и Щаба! България е с най малко болни и заразени. Отлична работа!Продължавайте да стягате с вас сме. Улиците са празни... Всички разбират ситуацията. Само малка незначителна част се правят на интересни - бой през краката. Няма да ги жалите заложени са много животи.