Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните с най-ниска скорост на нарастване на заразените
4 апр 2020 14:13, Ния Христова
108
Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много
Снимка: БГНЕС
България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването "Денят започва" по БНТ.
 
Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 
 
Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 
 
"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", каза д-р Александър Симидчиев. 
 
За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.
 
"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност", каза още Симидчиев. 
 
Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 
 
Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ами ето, това което ксзва този доктор е същото, което казва и доктор Мангъров, и повечето други доктори.Всички са учени хора. Разликите са в интерпретациите и мненията им относно мерките.Никой не оспорва досегашните мерки.Но защо отказват упорито бързите тестове?Вирусът еволюира. Като такъв, той няма полза да убие този, който го "храни".Затова разболява до степен, до която да зарази повече хора отколкото да убие.И мутира, за да стане по-устойчив!
27
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се оправят Италия,Испания, Франция, Великобритания. Ще дадат много жертви, но след два месеца населението ще е преболедувало, придобило имунитет и ще се върнат към нормалния живот. А ние ще продължаваме да надничаме като мишки от дупките.
26
4
 
16
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Да, хининът се оказва ефективен. Жалко че го няма под никаква форма...Иначе, докторът е прав... Вчера малко от малко стопли и под балкона ми беше лудница от бутащи се хора без маски... На мен ми е все едно, ама имаме възрастни близки, но нашего брата за пореден път се доказва къв див егоист е...
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дон28Това си в твой проблем, къде ще ходиш. Не мой. Уж нямаш пари да седиш у вас... А изведнъж намери за частни болници :) Смешковци.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пречим на подбора всичко ше се върне като бумеранг то за това раковите заболявания скачат
23
11
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Явно добрите новини, като тази че в момента България е от малкото страни в които пандемията все още съществува само на думи, дразнят както винаги другарете и товарищите и не наливат вода в мелницата им, която е готова да смели цялата държава в името на конюнктурните им интереси и властови амбиции ... !!!
22
2
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Вчера времето беше относително добро.Много от моите съседи се юрнаха навън.С автомобили, после пеша.Просто изчакаха да минат патрулиращите полицаи, преди обед и биж навън.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Нали разбираш, че осигуровките не те лекуват А ЛЕКАРЯ охльов. Ако тоя човек реши да не е там може да си завреш 50те лева осигуровки знаеш къде.
20
3
 
13
 
! Отговори
Cocaine преди 4 години
Всеки който затвори моментално границите с чайниците като Малта и Израел се справи с вируса.Италианците искаха китайски туристи и италианските сeкструженички ги задоволяваха и изведнъж нещата излезнаха извън контрол същото се случи в Испания и Франция.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Нали разбираш, че всеки човек е давал пари за осигуровки.
18
7
 
3
 
! Отговори
не пазещ се преди 4 години
До Анонимен 16О, ти който се пазиш дано се опазиш, но по-скоро ще се окепазиш!
17
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стенето вкъщи е временно решение. То не премахва проблема, а го отлага до момента, когато все пак ще сме принудени да започнем да излизаме. Тия, дето налагат мерките, имат ли ясна идея какво ще правим тогава? Вирусът няма да изчезне, той ще ни чака да се появим.
16
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите не са длъжни да рискуват живота си и на близките си заради такива умствено изостанали,които искали да ходят по улиците.Избират или траят или да се оправят сами. Да ги видим дали ще подпишат женчовците.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете нещо ново-примерно,че сте открили лек срещу вируса.Такива празни прикъзки ни продъниха ушите.Едно и също,до пълно откачане.
14
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раздвайте бланки на всички на улицата да се подписват, че се отказват от медицинска помощ по свое желание. Няма нужда ние, които се пазим да ги лекуваме. Щом искам да излизат и да ***. Да се подпишат и да се оправят сами. Като приказват да си защитят думите с действия.
13
3
 
6
 
! Отговори
пфууу преди 4 години
Тоя е др Менгеле.На 19 март каналът byoblu24 излъчи голямо интервю с нанопатолог с 40-годишен опит в операционните зали, лекар и професор Стефано Монтанари.Това е шокиращо интервю, защото той каза, че в действителност от коронавирус в Италия са загинали само 3-*** души. Но какво убива, ако не вирус?интервю в ютуб:Dott Stefano Montanari - Coronavirus - Byoblu24
12
2
 
3
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 4 години
До Анонимен 11ДА, защо не?
11
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стягайте марките. Не се поддавайте на банда *** от Интернет и невменяем шапкар.Целият свят ги стяга, не се отпускайте накрая. Тея които най много викат сега... Първи ще избягат когато проблема стана голям. Бутайте в ареста всеки пропагандоращ излизането на вън.
10
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз 2025 преди 4 години
Добре де, кога баце Симидчиев предлага да олабим каиша?!
9
4
 
18
 
! Отговори
ok преди 4 години
мерки нека но и помощ, имам памперси и ядене за детето още 10 дена , после ви търся