Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните с най-ниска скорост на нарастване на заразените
4 апр 2020 14:13, Ния Христова
108
Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много
Снимка: БГНЕС
България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването "Денят започва" по БНТ.
 
Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 
 
Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 
 
"Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години", каза д-р Александър Симидчиев. 
 
За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.
 
"Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност", каза още Симидчиев. 
 
Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 
 
Вирусът има една единствена цел - да заразява. И когато ние му позволяваме - това ще става.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде оше един екстра-секс.... опа сенс
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разрешете аналхин-хинин за продажба в аптеките.Държите се като някакви деца.Вярвате в играта на жмичка.
6
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако мерките се нарушат по-късно - сллед месец или два? Какво ще стане със заразените? Няма ли да скочат? Или мерките ще са вечни?
5
7
 
18
 
! Отговори
94993 преди 4 години
Не ми е ясно кой разумен човек още не се е убедил в ефекта от мерките и необходимостта от тяхното продължаване. *** има във всяка нация, но на тях не трябва да им се дава достъп до публични трибуни, дори в рамикте на терапевтичен експеримент като при една нашумяла Грета.
4
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е длъжен да ги спазва мерките.Аз ако искам имам пълното право да обикалям по 100 пъти на ден една и съща улица.
3
13
 
28
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Мерки трябва да има, но е нужно да се разхлабят значително. Дори и да се отменят, сега хората са толкова наплашени, че пак ще спазват дистанция. Това е достатъчно. Всичко друго е съсипия, глад и мизерия.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото в България теста за корона вируса е 120 лв. Както казват никой не те натиска, но...Говорим за здраве.
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АууууууШе мрем.