Нетаняху казал на Борисов, че засега нямат надежден бърз тест

Двамата премиери обсъдили коя страна какви мерки е въвела
Обновена: 4 апр 2020 19:27 | 4 апр 2020 19:27, Веселина Йорданова
321
Нетаняху казал на Борисов, че засега нямат надежден бърз тест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Израелските учени засега не успяват да разработят достатъчно надежден бърз тест. До момента Израел масово прилага PCR тестовете като единствено средство, доказващо заразяване с коронавирус. Това е заявил премиерът на Държавата Израел Бенямин Нетаняху в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.

Двамата лидери, които разговарят за пореден път само в рамките на месец, обсъдиха актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерки за справяне със заболяването, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата
Във фокуса на разговора е била значимостта на надеждните диагностични методи и начините на лечение, водещи до положителни резултати при пациентите с коронавирус.

По думите на Нетаняху здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество бройки за тестване за населението, но при оглед на наличностите, ако има възможност, такива ще бъдат изпратени на България.

"COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света. Затова настоящият период изисква единство, солидарност и силна отдаденост за спасяването на живота и здравето на гражданите, както и за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът запозна израелския си колега с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия. "Наши фирми произвеждат защитни облекла, които покриват изключително високи изисквания за сигурност и надеждност. Те вече са при българските лекари, сестри, лаборанти и служителите, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас бяха създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас.

"Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни", категоричен бе Борисов. По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично.

В хода на разговора двамата лидери изразиха надежда, че мобилизацията на световната медицина скоро ще даде резултат и COVID-19 ще се превърне в преодолимо заболяване.

Друг акцент в разговора на Борисов и Нетаняху бе важността на приложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19.

"Само така можем да опазим здравето на гражданите ни, колкото и трудно да ни е в момента", изтъкна българският премиер. Пред Нетаняху Борисов подчерта, че паралелно с действията по отношение на здравеопазването, правителството активно работи за подпомагане на най-засегнатите сектори за преодоляване на социално-икономическите последици.

"Тук ще ни е нужен много силен отговор, за да може да си върнем предишния начин на живот", посочи Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Апостол Павел преди 4 години
Трай коньо, за зелена трева - Това, което очакваш, няма да стане, ... но щом на теб ти харесва търпи и се надявай!
258
0
 
0
 
! Отговори
Брудос преди 4 години
265, До Анонимен_Абсолютно си прав, но под твойто знаме се наредили само 4 съпартийци (без моя глас). А другите, които ти показват пръста са 20. Надявам се че с аритметиката си на "ти" и ще се справиш със статистическите данни
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** няма ли да си ходи вече? Страшно ме изнервя и депресира! Какво прави този човек още начело на държавата???
256
1
 
3
 
! Отговори
Кант преди 4 години
До Анонимен лош пророкГрешиш. Две неща изпълват душата ми с безкрайна възхита и страхопочит - звездното небе над нас и човешката глynocm в нас.
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-бързият тест е Covid-19. За три дни може да те гътне от право и здраво положение.
254
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, казал ли му е Нетаняху колко е *** на нашия ?
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желаещи да са премиер - дал Бог и по-кадърни от Борисов има доста, чавдарчетата от Герб.
252
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм пророк,но Борисов едва ли ще иска да е Премиер след ,като свърши всичко това...Но поради липса на други желаещи сигурно ще му се наложи, пак да бъде начело на държавата.
251
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам да бъда лош пророк, но струва ми се това ще е последния мандат за Борисов.
250
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тежки времена, като тези е чист късмет, че Бойко Борисов е Премиерна България..Жив и здрав да е още много години начело на държавата ни!
249
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си мислех ,че Боко имал началници в Брюксел и Вашингтон,а то трябвало да се отчита и в Тел Авив!
248
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Бойко не може да ми сложи толкова дълга карантина, колкото мога да изкарам.
247
3
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ = ГРОБ преди 4 години
Тиквооо ! Тиквичкееее !7 000 нови безработни на ден ... И то регистрираните !А, колко са нерегистрираните ? ...Скоро ще замирише на печена тиква ...
246
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тежки времена, като тези е чист късмет, че Бойко Борисов е Премиер на България..Жив и здрав да е още много години начело на държавата ни!
245
3
 
12
 
! Отговори
МИЛЕН преди 4 години
чета в момента романа Шайката не е лош има доста положителни герой
244
7
 
25
 
! Отговори
РАДОЙ РАЛИН преди 4 години
ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЕДНА ПИЕСА: " ТЯХНОТО ХОБИ Е ДА БЪДАТ РОБИ!"
243
7
 
25
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Нетаняху викнал към шефа на протокола-Какъв е този *** човек? Защо ми губите времето?
242
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефе, вечерах краставици.
241
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това роба си го тегли рабството. Свободен човеч от роб не става.
240
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който ползва западен език да не поглежда бг медии.Осведомявам се от реномирани западни медии.Темата с вируса е описана кратко и ясно.Включително за мерките колко ще продължат и т.н.Не го слушайте тоя банкянски празноглавец.Уникално *** индивид.