Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина

В системата се е влизало дори и през нощта
6 апр 2020 07:00, Нели Христова
95
Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина
Снимка: Pixabay

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, съобщават от БНТ.

Още по темата

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

“Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места”, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това”, каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TYPI MISIRKIА ти какво предлагаш умна мисирке?Или нищо не предлагаш, само си плюеш.Това което можеш.
60
3
 
4
 
! Отговори
TYPI MISIRKI преди 4 години
ВИЖДАТЕ ЛИ СИ ПОМИЙНАТА ЯМА, ДРАГИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ???? лумпенизирани
59
4
 
7
 
! Отговори
Оправиха преди 4 години
субсидията на неБългарската Съветска Партия и каква вълна от *** и рубладжии!!Всичките сте като стадо *** дето пирувате на трупът на държавата в която живеете!Държавата,която ви храни и пои,вас и скапаните ви наследници,затова че от сто години насам се опитвате да я унищожите,предавайки я на враговете ни! За вас руските мужици са по важни от всеки един българин,който би трябвало да ви бъде компатриот и брат!Не, вашите братя са ***,*** и техните вождове,а България кучета я яли!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаете че освен българи други на дали ще се интересуват от тези неща- ip адресите от други места са маски - защитени връзки за да няма проследяемост. Но защо отказват достъпа след като са публични и са поискани - това е въпрос с повишена трудност и може би най трудния за отговор.Необходимо е нещо да променят и да възложат на фирма поддръжка
57
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
56
5
 
14
 
! Отговори
Какви песнички преди 4 години
Ще почнете да пеете червените п,арцали наново?! Руския хакер е определил кой съдия да пусне техния човек,та да си го наградят по живо,по здраво! В същия момент,тези които са в основата на заговорът,бяха спретнали безпрецедентното шоу при изборът на Гешев за главен прокурор!Стана ясно,че за Нти път синовете и внуците на червените бандити,дето съсипаха и продължават да съсипват България,безнаказано кадруват и се разпореждат в съдебната система! Глави трябва да почнат да хвърчат,червени глави!!
55
1
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
До дедо ТашункоТайните служби освен за промиване "мозъка" на раята се използват за междупартийни и вътрешно-партийни борби !!!
54
8
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Какво да очакваш от Каскети, Цаци и Барни Ръбъла останалите артисти не мис е изброяват.
53
5
 
2
 
! Отговори
Всички врагове преди 4 години
Тази джабала се опитва да оправдае три неща. 1. Подмени в ръководството, 2. Сняна на системата за разпределение с друга. 3. Руснаците са. Белите конци в дрогериите свършиха от такива уйдурми.
52
2
 
5
 
! Отговори
хаххаха преди 4 години
еми да , нарича се VPN, а може да е в Банкя или Горна Баня например ... а може и наистина да е от Канарските острови
51
0
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Жалка пародия на държава.
50
3
 
7
 
! Отговори
джонко преди 4 години
е кво е учудването. толкова можем . но инъче бойко е върхът
49
9
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Напушва ме смях. Какво дело за шпионаж, какви 5 лв? Кого застрашаваме ние като държава и какви тайни имаме? Каква икономика, ресурси, държавни тайни? Всичко се знае, включително, че сме за окайване. "Тайните служби" са самата тайнственост. Да си придават важност, да цицат средства и да промиват мозъка на раята.
48
7
 
9
 
! Отговори
Цацаратура-Гешефтура преди 4 години
Системата да се смени и да се върне системата с тефтерчето, много добре работеше
47
0
 
23
 
! Отговори
м-да преди 4 години
Направете Справка за вещите лица и ще установите, че има и такива които пишат Експертни заключения по десетина броя на месец.Интересно кога и как четат дела, които не рядко са 20-30 тома, правят съответните справки?А защо не се подава и Декларация, че вещото лице е за n пореден път в еди кой си съдия.Защо не се повдигне въпроса относно назначаването и отстраняването на вещи лица?Пенсионер на 70-75 години прекарва своите старини в съда, това не е рядкост, но е често срещано явление в България
46
3
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Разграден двор !
45
1
 
29
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Предния път беше тефтерчето на Краси Черния. Решиха, че като сменят тефтера с компютър нещата ще се позабравят и ще си продължат както им харесва. Тъй и стана.Без голяма метла, да не кажа секира, няма оправия.
44
0
 
26
 
! Отговори
и какво правим ? преди 4 години
Всичко говори за едно - прогнила и корумпирана съдебна система. Тези черни овце сами няма да се махнат от системата. Те са независими , нагли и всевластни протежета на определени кръгове.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си съдия в България е по доходно от това да си Пеевски.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43А защо някой трябва да крие истинския си IP адрес зад виртуални мрежи с фалшиви IP адреси ? Съдия или хакер би направил това?