Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина

В системата се е влизало дори и през нощта
6 апр 2020 07:00, Нели Христова
95
Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина
Снимка: Pixabay

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, съобщават от БНТ.

Още по темата

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

“Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места”, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това”, каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нима преди да се въведе тази система делата не се насочваха към правилния съдия.Не е виновна системата, а хората които работят с нея.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2912 хиляди лева. Ха-ха! Сутринта го казаха. Сменила е друга състема, която си е била същи *****.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли да премахнете цялата тази система,щом се използва за манипулации и уредени предварително дела?Просто махате системата и толкова!
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин министър, само да обясним, че тези "странни" места по света са всъщност обикновени виртуални мрежи, най-вероятно. Всеки може да си "вземе" IP от където си пожелае по света напълно безплатно. Никой от екзотичните острови не се занимава с нашата държава, на никого не е интересна.
37
4
 
6
 
! Отговори
СЕДЕСАРИТЕ преди 4 години
първо овладяха банките и съдебната система. ГЕРБ ги наследиха
36
0
 
25
 
! Отговори
Красьо Черния преди 4 години
също беше оправдан за да не разкрие как стават работите при съдиите.
35
5
 
16
 
! Отговори
ВСЕКИ СЪДИЯ преди 4 години
с 2 хотела на морето, по-вжните с вила на Халкидики в съседство на ***. Някои са съседи на мутресата на Бойко в Испания
34
0
 
11
 
! Отговори
A ЗА БИЗНЕС ДЕЛАТА преди 4 години
дето са управлявани от карибите да не говорим
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВКС са замесени и много добре им е известна схемата.
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук ще се повтори случката от НАП.Няма да има виновни, нито осъдени, даже уволнени.За добра работа на началника ще се гласува увеличение на заплатата.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"IP адреса "извън България", динамичен ли е бил или статичен, *** да каже."Да не се окаже, че тази система освен, че позволява достъп от IP извън Съдебната Палата, позволява достъп от динамични адреси или свободни сървъри. Да не говорим, че ограниченията на IP си е една много ниска форма на сигурност, която дори тя не внедрена.
30
1
 
20
 
! Отговори
HH преди 4 години
Толкова за независимата съдебна система ...
29
8
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
'начи, ако нЕкой пусува ***, службите го намират за отрицателно време, 'начи имаме добри служби, които работят само по партийни поръчения !!!Щом в този случай не са се задействали, 'начи е било удобно за властимащите !!!И сега се правят на много велики ...
28
0
 
5
 
! Отговори
Шпионка преди 4 години
IP адреса "извън България", динамичен ли е бил или статичен, *** да каже.
27
0
 
23
 
! Отговори
м-да преди 4 години
Вещо лице съм към ..; имам колеги вещи лица които години наред се назначават от един и същ ...; списъка на вещите лица е голям, но едни и същи лица ..!Вещите лица също се назначават на случаен принцип, но се оказва, че те се назначават и по приятелски начин!Познавам колеги вещи лица, които имат толкова много дела, че нямат време и да си отпочинат ...Интересно, след като подобни вещи лица са постоянно в съда, дали техните Експертни заключения не обслужват определен кръг от хора, като например
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мина известно време докато се разберат повече неща около магистрат Миталов.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае колко пари са дали за старата система, кой знае колко ще дадат и за новата..
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че гнилите ябълки са стока, но явно се вижда желанието да се отстрелят тези от тях които не са съгласни с шайката и същата система да се използва от силните на деня.
23
0
 
27
 
! Отговори
Ken преди 4 години
Толкова ли е трудно да се направи засичане по данните от електронните подписи и да се разбере, кой и кога е разпределял дела докато е бил на "заслужен" отдих на екзотичен остров или странно място ?Разбира се, че не е, но тогава може би ще се получат много по-конфузни ситации.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Св. Ястреб ХоджаКато прочетох коментара ти си сетих че бях чел нещо за подарените американски компютри. За този софтвейр знам доста и ако е вярно че го ползваме, ето тогава си трака мамата.