Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина

В системата се е влизало дори и през нощта
6 апр 2020 07:00, Нели Христова
95
Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина
Снимка: Pixabay

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, съобщават от БНТ.

Още по темата

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

“Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места”, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това”, каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво казва другаря Лозан Панов по въпроса ?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не разбирам много от тези работи, но ми се струва по-вероятно някой висш член да е педофил, който си крие адреса по принцип за да не го хванат. Та след като е "приключил със себе си" вечерта, да е влязъл да си свърши работата в системата и от там да идват тези "чуждестранни" IP-та
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е като не са осигурили достъп до сървъра, министъра от де знае, хвърля боб? Или пък иска " сертифицирана" система, която да манипулира само той
4
11
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
На Гешев му липсва екрана и пак започва -Шоуто на Гешев!
3
6
 
8
 
! Отговори
Шоу преди 2 месеца
Пак ли,сега не е момента за циркове...
2
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Според мен трябва да назначат Н. Ненчев за съдия и той да ги съди :)))))))))))))))))))
Би било честно така
1
3
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 месеца
не законо е това