Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина

В системата се е влизало дори и през нощта
6 апр 2020 07:00, Нели Христова
95
Дело за шпионаж е било разпределено от IP адрес в чужбина
Снимка: Pixabay

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, съобщават от БНТ.

Още по темата

Правосъдният министър е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

“Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места”, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. “Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това”, каза още Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата и да бъде надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни. Според Кирилов да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата. Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
Ми става ясно, че и определеният съдия е шпионин.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честито "горди Европейци"!
Точно преди една петилетка тези същите мошеници ги хванаха, че системата им е пробита точно по същия начин.
Спешно се усвоиха някакви милиони, за да я направят още по-пробита.
Ето това е корупцията в правосъдната система - уреждат дела с подходящи съдии, манипулират делата да се паднат на тези съдии.
Няма как да не са знаели и след като това трае години, значи са участвали в този бизнес
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какъв чемер ще влизат в този сайт от г***за на геоградфията чак..? Разбира се, че се нареждат дела от ОПГ, която стои барабар с грантовете си зад Лозка Панова !
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"и къде е проблема да се установи кой е манипулирал след като цифровия подпис идентифицира това лице, а IP-то няма никакво значение"

Очевидно статията не казва всичко, но например това, че знам че аборигена Бонго имайки електронен подпис се е логнал в системата не ме кара да се чуствам спокоен. В допълнение знам, че докато е бил единствения логнат в системата е станал и "случайния избор" на някой съдия и т.н..
83
0
 
9
 
! Отговори
Смех в залата! преди 3 месеца
Според вас има ли некорумпиран съдия в България? Поне един, който не взима подкупи и други облаги? Според мен НЯМА.
82
1
 
3
 
! Отговори
One преди 3 месеца
АХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХ имаше един такъв виц:
Днес за хакерство беше осъден Х.Х. на 10 години, според компютъра присъдата изтича утре.....
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
слугите на главния прокурор разпространяват дезинформация
пълни глупости
по време на тая криза тия мутри са решили да сирешаат проблемиет
80
4
 
7
 
! Отговори
WTF???????? преди 3 месеца
Ако е подписано с електронен подпис, какво значение има какво е IP-то? Всеки с елементарни технически познания може да си смени IP-то за 1 минута. А и какво лошо има някой, да си върши работата дистанционно, докато е на почивка????
България я управлява мутра от СИК, а руснаци и американци се месят най-редовно, вие пишете глупости за IP-та :)
79
4
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
поредните лъжи разпространени с цел
само наивник може да вярва на подобни измислици
дори и да допуснем че системата не е сигурна тогава защо е допуснато да бъде въведена ?
чия е грешката и отговорността? технически е напълно възможно системата да бъде сигурна ако бъде направена да бъде такава но явно няма желание от ползващите я да бъде прозрачна и безопасна
не ни излизайте с номера за електронния подпис и баба вече знае че има начин системата да бъде безопасна
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Поредната статия написана от човек който си няма никакво понятие от модерни технологии, следователно не казва нищо."

Тук не виждам статия за "високи технологии". Дори като го прочетох ме напуши на смях. Автора е получил информация от ИТ специалисти анализирали системата и я е споделил. Имайки впредвид, че системата очевидно не е толкова динамична и сложна анализирането на логовете едва ли може лесно да се оспори.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До от сидниАав$тралия

Един от малкото смислени коментари - според българското законодателство електронният подпис се смята за собственоръчен подпис. Според българското законодателство технологията е такава, че електронният подпис не може да бъде изкопиран.

Тоест виновен е собственикът, който хич не е анонимен. Няма значение от какво IP е била достъпена системата, нито в коя държава е регистрирано това IP (да не говорим, че понякога тази информация хич не е вярна).
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То цялата истерия тръгна от главния прокурор, който в неделя почна да разтяга локуми по Хоризонт и да обвинява всички наред, като след всеки 5 минути дрънкане, хейт и плюене, изведнъж срамежливо добавяше - "ако се докаже".

Тоест нищо не се знае, обаче има едно много голямо плюене и боричкане на за власт.

А министърът трябва да е наясно, че е от законодателната власт и няма почти никакви правомощия върху съдебната (нищо, че й е принципал по закон).
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 74 Анонимен
Ти имаш ли ?
74
3
 
9
 
! Отговори
антисоросоид преди 3 месеца
До 72 Анонимен
Това е фондацията на Джорж Сорос "америка за българия". Забранена в Израел и наскоро изгонена от Унгария а тук управлява държавата в сянка.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната статия написана от човек който си няма никакво понятие от модерни технологии, следователно не казва нищо.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съюзът на съдиите се финансира от една определена фондация -Една друга държава за нашата. Когато имаше предложение да се спре финансирането от външни на бюджета на държавата структури се надигна вой до небето. Така че няма значение от съдията, фондацията се е погрижила. А що се отнася до министъра, той знае много добре за какво става дума, нали първо беше в БСП.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не виждам изобщо да се говори за софтуерната фирма, която е осъществила проекта.
Тук изобщо не може да става въпрос за бъгове, а съвсем съзнателно широко отворени шлюзове за достъп и манипулация. Менаджера на програмистите няма начин да отърве затвора.
70
0
 
6
 
! Отговори
еха преди 3 месеца
ЦИРК
69
0
 
15
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 3 месеца
"системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис"
и къде е проблема да се установи кой е манипулирал след като цифровия подпис идентифицира това лице, а IP-то няма никакво значение, трябва само да се прочете в логовете на кого е бил цифровия подпис просто
68
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Реалист
От такива като тебе пък очаквам още по-малко.