Как ще работят фермерските пазари - нова здравна заповед

Ананиев нареди да се спазва дистанция от 2 м между продавачи и клиенти
17
Как ще работят фермерските пазари - нова здравна заповед
Снимка: БГНЕС, архив

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Той нарежда всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

Могат да се прилагат допълнително следните практики: Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките; въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара; осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти; предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

Освен това спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите; ползване на предпазни средства от продавачи и потребители; спазване на лична хигиена и дезинфекция.

Ананиев нарежда да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи.  Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,

баба тѝ само с пощенски гълъби е общувала.
никви смс-и, мобифони да те следят и пращат реклами.
13
0
 
2
 
! Отговори
Котарак преди 1 месец
Това недоразумение явно не си е научило урока от тъпата заповед с маските. МАХАЙ!
12
0
 
7
 
! Отговори
6 преди 1 месец
Пуснете крайградските автобуси на областните градове , за да засеем пролетните култури .Те не са за пазара , а за лични нужди .Не всеки има кола , пък и всеки ден с кола е скъпо , а и след определена възраст е опасно да се шофира .След 13 май ще бъде късно ! Г-н премиер , всички ли въпроси в България трябва да се решават от Вас-случаят Чирен ?Това не е съвременен стил на управление, а падишахски.Живеем в 21 век !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на тоя заповедите му всеки път са някакви трагикомични четива
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на какво още ще сложи ръка гестапо?
9
0
 
8
 
! Отговори
Компетентен преди 1 месец
Този човек ако имаше поне малко достойнство да си беше тръгнал веднага след унижението, което тиквата бойко му причини.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На пазарчето в младост 1 е пълно със земеделски производители предлагащи продукцията си, много са добри. Продават и произвежда банани, мандарини, портокали, грейпфрути и други екзотични за нашата страна плодове и зеленчуци.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие на земеделски пазар ходили ли сте, та пишете откровени глупости? Продавачите там са на много повече от 2 метра един от друг. Клиентът от продавачът е практически на повече от два метра, освен ако продавачът не е досаден тип, който държи да се вре до теб, за да ти помогне в избора (чети, да ти пробута негодното). Парите така или иначе рядко се предават от ръка в ръка. Оставяш ги, продавачът си ги взима. Ако не си ръкавици, не ти се дава да пипаш стоката. Всичко е ясно и няма повод за емоция.
6
4
 
7
 
! Отговори
кво врякате,бе преди 1 месец
Вие си ги избирате,сега ще ги търпите!Друг въпрос е,че няма с кой да ги сменим!Да му се не види!
5
2
 
5
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
До Е, ще ги сринат 2

И стоката и стоката ще се мята от 2(два) метра!
4
7
 
14
 
! Отговори
Ще стане, бе. преди 1 месец
Оглед с бинокъл, документите и парите ще се пращат с прашка.

Що се лигавите, селяни, като малки деца? Ясно е, че има проблем. Като мрънкате какво ще се промени? Нищо.

Съобразявайте се със ситуацията. С инат и простотия няма да се промени. Опитахме вече.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя още ли издава заповеди. В нормална държава щеше да си е подал оставката ако не и съд още след предишните му заповеди, които отменя след 3 часа няколко пъти!
2
3
 
18
 
! Отговори
Е, ще ги сринат преди 1 месец
Ами няма да стъпя, под конвой ли ще пазаруваме? И ще хвърляме парите от два метра. Управляват ни пълни и.д.и.о.т.и.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите ще се предават с пощенски гълъб.