Младите – най-тревожни и гневни заради ситуацията с COVID-19

Проучване: Мъжете реагират по-гневно на ситуацията от жените
6 апр 2020 10:42, Елка Василева
94
Младите – най-тревожни и гневни заради ситуацията с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Младите хора до 29 години имат най-високи нива на тъга, тревога, страх и паника, сочат данните от изследване на проф. Соня Карабельова, д-р Бисерка Зарбова и докторант Радина Стоянова от катедрата "Обща, експериментална, развитийна и здравна психология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски, съобщиха за БТА от екипа.

Изследването, публикувано на http://phls.uni-sofia.bg/article/3016), е проведено в периода 18-22 март през онлайн социалните мрежи, между и пет и десет дни след обявяването на извънредното положение в България, сред 1504 участници.

Данните показват, че младежите са и най-гневни, а търсенето на емоционална подкрепа е най-ниско в тази възрастова група.

Най-често използваният източник на информация са официалните изявления на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса - 72,9 на сто от анкетираните отговарят така. Социалните мрежи са на второ място - 56,3 процента, а на трето - научни издания и публикации - 51,5 на сто.

Мъжете реагират по-гневно на ситуацията от жените, като в същото време използват по-често иронията и чувството на хумор. Жените преживяват по-силно емоции като страх и тревога и акцентират върху споделянето и търсенето на емоционална подкрепа в онлайн общуването.

Още по темата

Според данните хората над 49 години са с най-високи нива на възприет контрол и най-ниска степен на възприемана заплаха от ситуацията. В същото време те са и тези, които най-много търсят подкрепа онлайн.

Хората с по-високо образование изпитват по-голям дискомфорт от ограниченията в социалния живот. Живеещите в провинцията пък са по-оптимистични в сегашната ситуация.

Семейните също в по-малка степен възприемат положението като заплашително и имат усещането за по-голям личен контрол.

Най-често споделяните очаквания за последствията от ситуацията са да настъпи финансов и икономически крах в световен мащаб -73,2 на сто, последици в политически и управленски аспект - 71,5 процента, но и да се променят ценностите на хората - 68,3 на сто, хората да започнат да обръщат повече внимание на начина си на живот и на здравето си - по 65,8 на сто и да настъпят сериозни промени в човешките взаимоотношения - 62,8 процента.

Като общ извод психолозите изтъкват, че независимо от извънредния характер на ситуацията участвалите в изследването не я преживяват като силно стресираща.

Съпоставими с тези резултати са и данните от независимо експресно проучване на доц. Маргарита Бакрачева, проведено от 8 до 10 март сред 391 доброволно включили се участници, тоест след първия обявен в България случай на заболял от коронавирус. Резултатите показват, че непотвърдените твърдения не се радват на особена популярност.

Около половината от анкетираните са склонни да намерят връзка между вируса и икономически интереси на фармацевтични компании, а в по-малка степен заболяването се свързва с различни конспиративни теории. По-голямата част не вярват, че чесънът лекува коронавируса или че 5G мрежата има нещо общо с разпространението му.

Повечето от участниците в този период споделят мнение, че темата се преекспонира от медиите и това води до повишаване на страховете. В същото време голяма част - около 40 процента смятат, че държавата взема адекватни мерки. Хората обвързват два основни проблема - от една страна здравето, но от друга страна и финансовото оцеляване.

Картината за влиянието на ситуацията с коронавируса се допълва и от друго проучване на доц. Маргарита Бакрачева за реакциите на хората преди и след обявяването на извънредното положение, което показва, че страховете логично постепенно се повишават. Изследването е направено между 8 и 30 март в две направления - едното е анализ на споделеното във Facebook съдържание на 531 души на възраст от 30 до 70 години,а другото е анкета сред 103 младежи между 21 и 25 години.

В началото фокусът на хората в социалната мрежа е бил коронавирусът, като по-нататък заболяването и извънредното положение са продължили да бъдат водещ обект на дискусии, но са започнали да се появяват и други теми.

Полярните мнения и нападките са били основно заради спазване и неспазване на мерките срещу разпространението на вируса. Отчита се повишаване на доверието в мерките, които правителството взема още след първите случаи, регистрирани в България.

Анкетираните младежи споделят основно страха от смъртта, от загуба на любим човек, за личното здраве, от финансови проблеми, от непознатото, коментира за БТА доц. Бакрачева.

Плашат ги и липсата на контрол над ситуацията, усещането за несигурност и безнадеждност, изпитват и гняв. Те смятат също, че психозата може да се окаже не по-малък бич от самата болест. Основните фактори, които според младите хора могат да помогнат в тази ситуация, са медиите да поднасят и добри новини и да се ограничи негативната информация. В личен план младежите отбелязват като "противоотрова" постоянната ангажираност, включване в дейности в помощ на другите и обобщават, че "сега е време да свършим всичко, което отлагаме".

Обявяването на извънредното положение в България като че ли засегна в най-голяма степен стереотипите на поведение и качеството на живот на по-младите и активни членове на обществото, коментират за БТА от екипа на проф. Соня Карабельова. За тази възрастова група като цяло е типичен активният и действен начин на живот, както и социалното общуване с широк кръг от хора. В консуматорското общество един от основните модели на поведение е моделът на търсено и очаквано удовлетворяване на потребностите "тук и сега", без отлагане. Сегашната ситуация изведнъж блокира установения стандарт и изпреварващо изправи младите хора пред невъзможността да бъдат активни, да постигат непосредствено удовлетворение на желанията и потребностите си, което неминуемо провокира недоволство, гняв, разочарование, смятат от екипа.

Преживяването на негативни емоции се засилва и от неяснотата за това колко дълго ще продължи това положение. В началната фаза на развитие на кризата за младите хора тя е изненадваща, не е очаквана и вероятно те не са подготвени. От друга страна, негативните чувства с висок енергиен заряд имат ресурса да задвижат иновативни идеи и творчески процеси за реализирането им в критична ситуация, отбелязват психолозите.

По-възрастното поколение, макар да не е подготвено също за това развитие, все пак има опит от справянето с предишни кризи, има и повече критичност в осмислянето на събитията и борбеност за преодоляване на трудностите. С развитието на ситуацията със сигурност ще има динамика в преживяванията и на двете групи, прогнозират от екипа на проф. Карабельова.

Доц. Бакрачева е категорична, че след пандемията животът няма да бъде същият. Мисленето ни няма как да не се промени след преживяването на усещане, че не можеш да планираш и управляваш живота си, как всичко може да рухне за миг, като в същото време не можеш да избягаш, защото всичко е глобално.

В същото време съществуват вътрешният импулс да бъдеш автономен и външният натиск животът да продължи. Фокусът ни ще се премести в търсенето на смисъл не само в големите планове и цели, а и в краткосрочните, ще преосмислим взаимоотношенията и начина на общуване с другите, всеки ще потърси индивидуален смисъл в несигурността и неопределеността, смята тя.

В тази посока е и основният извод, който прави и екипът на проф. Карабельова - в ситуации на криза хуманността и съпричастността излизат на преден план. Необходимостта от промяна в ценностите на хората, от сериозни промени във взаимоотношенията, от обръщане на по-голямо внимание на здравето, начина на живот и опазването на околната среда, започват да се осъзнават в по-голяма степен. Това е важно от гледна точка на бъдещите действия на хората не само у нас, но и в глобален мащаб, защото се отнася за цялото човечество, отбелязват психолозите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: проучванекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Германците се съвземат за 4-5, защото ги дондуркат американците. За планът Маршал чувал ли си? Японците също са получили помо' от американците. Хич не ми ги хвали германците, само световни войни могат да губят.
36
9
 
22
 
! Отговори
Гледам и си мисля преди 4 години
Лигльовци,, малко дисциплина никому не вреди! Особено когато е в интерес на обществото! Сигурно после ще се хвалят че са жертвали свободата си за общото благо!
35
7
 
10
 
! Отговори
някой си към анониме преди 4 години
Кака ти Корнелия ще ти даде минималната на куков ден.Не забравяй, че тя е от тези,които през 1986 г ни оставиха да дишаме радиоактивния прах от Чернобил,а нейните съпартийци се хранеха с чиста храна и дишаха с противогази.Като резултат броят на раковите заболявания нарастна в аритметична прогресия и расте и до сега,така че ми е жал за теб с тези инфантилни разсъждения.Незнам, на колко години си, но очевидно не знаеш значението на думата ДИСЦИПЛИНА и ако е така ...ами отивай да се заразяваш .
34
5
 
28
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До СократисАбсолютно си прав. Расте лигаво, джендърмеристко поколение дето се държи още за полите на майките си и ако го изпратиш за два дни в гората няма да успее и огън да си запали. Правят си маникюри, изписват си очни линии, боядисват си косите, слагат си гланц на устните, поливат се със дамски парфюми, ходят по козметици - Брррр - пълни амбреажи.
33
2
 
25
 
! Отговори
АнтиУтопия преди 4 години
Ами то голямо облъчване от сутрин до вечер . Страх и паника на порции. Това под диктовка ли се провежда ? Апелирам да според да гледаме новини и да четем вестници или по да ги ограничим.
32
8
 
38
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Ами това са мъжете точно от тази възраст, които не са ходили в казарма.Те не са научени да живеят колективен живот и да носят индивидуална отговорност от типа-всеки за всички.Иначе ги виждаме как се правят на бабаити, патриоти, родолюбци, как газят в ледени води, размахват знамена, и викат Българи-Юнаци, но когато стане въпрос, в името на хората, в името на Нацията ни, да се лишат временно от кръчми и удоволствия, показват точно обратното-малодушие и егоизъм.
31
1
 
8
 
! Отговори
Ама в Швейцария а ? преди 4 години
До МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМНормално примерите винаги се дават за да гониш някаква изгода. Ама в България не живеят, германци, американци, шведи. Живеят българи ! Така, че колкото и да ги даваме за пример все тая, просто си чешаме езиците с празни приказки и побългарена реализация, ако има въобще някаква реализация.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че вирусът ще изчезне.Това не са полово предавани инфекции, които се влачат до живот, ако не се лекуват.Какво стана в Ухан? Разболяха се, някои умряха, други оздравяха и историята приключи като всеки друг респираторен вирус.Този път държавата реагира адекватно.Големият въпрос е промени ли се съзнанието на хората?- Не!Глътка въздух за природата и отново консумираме на max.Нещата ще се пооправят след 50 г.като свърши петролът и океана залее мегаполисите по крайбрежието.
29
8
 
5
 
! Отговори
осъзнал се преди 4 години
До: 29Ма как да не ни е ясно бе! Напълно ни е ясно!Виж, вече много хора решиха, че сигурно са заразени с новия коронавирус и почнаха да се самоубиват, за да не се мъчат! Скачат от балконите и т.н.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки може да плати 80лв. и да си направи PCR тест или за 18лв. антитела в частните лаборатории.Проблемът е, че докато няколко генерации европейци живяха щракайки с пръсти, младите от третия свят схванаха, че сиренето е тяхно.Е, сега третият свят искат по-висока цена за суровините си. По-лошо, младите от третия свят също искат да живеят щракайки с пръсти. Щатите извадиха тесте долари от ръкава, както правят всеки път, но дали суровинните държави ще се хванат на номера?
27
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JjМай още не ви е ясно какво се случва. Добре. Изчакайте още 2-3 седмици и ще разберете. Всяко нещастие минава през няколко фази: отричане, гняв, пазарлък, капитулация. Ние още сме на ниво гняв, и то в началото.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както икономиката, така и кризата е фейк, те когато им скимне карат хората да напуснат, да намалят заплатите и т.н.Ужасните ресторанти и заведения за хранене пак ще имат клиенти.
25
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че младите ще бъдат най-гневни, но те не са виновни. За съжаление ще научат по много болезнен начин, че животът е не само материални блага и кеф: телефони, коли, пътувания, чалга. Рано или късно това щеше да се случи. Сега ни очаква такова обеднява и криза сравнимо само със втората световна война. И пак зависи от нас колко бързо ще се измъкнем. Германците, които са буквално премазани се съвземат за 4-5 години, докато Съветския Съюз така си остава с нисък стандарт десетки години.
24
2
 
30
 
! Отговори
МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ преди 4 години
Когато трябваше да ни затворят по домовете, управляващите ни даваха за пример другите държави.Сега, когато ние им даваме за пример, че в другите държави се правят в пъти повече тестове, те се правят на разсеяни.
23
2
 
14
 
! Отговори
Комплексно преди 4 години
Това че Държавата започна да плаща 60% заплата е мноо добре. На хората в големи компании и добри професии всъщност им покрива аварийните разходи.Обаче много от малките фирми поради страх от фалит не я превеждат на служителите си а си ги къткат теьи 60%, пък на служителите им казват: Виж ако толкова много ги искаш, ще ги дадем за едим месец парите и после ще те уволним. Също много хора работят в сивия сектор. Заплатата на сервитьорите например е нищожна, а в момента бакшиши няма.
22
2
 
28
 
! Отговори
Jj преди 4 години
KAK НЯМА ДА ГИ Е СТРАХ? При положение, че всички медиии толкова наплашиха народа, че се стигна до такива мерки, които са напълно несъразмерни с опасността от вируса! Повечето икономисти предричат до 15% загуба от БВП в следствие от сегашната криза (при все, че по време на Голямата Депресия, това е било между 5-10%). Не се страхувайте от КОВИД, страхувайте се от това дали ще имате работа след 1 месец и как въобще ще се издържате...
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние сме стресирани. Чакаме кака Корнелия, да замести Б.Б. и да даде минимална на всички. Е това е държавник.
20
9
 
10
 
! Отговори
от Щаба преди 4 години
Кво лекувате по болниците като още не са измислили лекарство?Тествайте наред и заразените растрелвайте на място.Нема кво да си играем на БАЙ БРАДЪР с приложения и досиета!Питай кога ще измислят лекарство,че сега само тестват и лекуват с магии и заклинания като едни истински Шамани!
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 и 26Е какво да правят? Да де тръшкат и да изпадат в истерии като вас ли? Имало било пародийни картинки. Аман от безхуморни изкуфели дъртаци.
18
4
 
36
 
! Отговори
Естествено преди 4 години
Защото от тази глупост остават без работа, а трябва да плащат наем, сметки и да си купуват храна. Много хора биха предпочели да изкарат вируса, пък било то и да умрат ако трябва. Вижте опашките пред бюрото за безработица. Гладът е по-силен от страха.