Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!

Спазването на мерки и дистанция - много по-възможно, отколкото в града
Обновена: 6 апр 2020 16:37 | 6 апр 2020 16:36, Веселина Йорданова
142
Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!
Кадър от клипа на Петър Тодоров

В България има над 40 планини и части от планини - истинско природно богатство. За мнозина - бягство от делника, развлечение и отдих, но най-вече здраве. Здрав дух в здраво тяло, как в условия на пандемия работи това?

В социалните мрежи забелязваме похвални инициативи за спорт и онлайн уроци за такива активности вкъщи, но общуването с природата остава незаменимо. Неслучайно редица страни оставиха самостоятелния спорт навън като една от малкото възможности сред иначе строгите мерки за изолация.

"Отворете планината, тя е здраве", апелира клип, който се разпространява сред потребителите в социалната мрежа и напомня, че местата на заразата в градска среда са далеч повече.

"Кадрите в клипа са правени няколко месеца - от началото на есента до март - дни, преди да затворят планината Витоша за посещения", разказва пред Dnes.bg авторът му Петър Тодоров. Той е фотограф, който доста често се разхожда там, избягвайки стреса в столицата.

Идеята да направи видео от кадрите се родила след затварянето на природния парк, за да даде друга гледна точка към проблема. Основният му аргумент е, че планината може да осигури нужната дистанция между хората.

"Винаги е до самосъзнание. Ако не спазваш дистанция в града, няма да я спазиш и на Витоша, но възможността за това там е далеч по-голяма, а вариантът за пренасяне на зараза - нищожен. След месец-два затворени вкъщи, здравето на хората ще е много по-лошо", убеден е Петър.

Спазването на епидемиологичните мерки в планината е много по-лесно и естествено, подчертава Илиян Дуков, професионален планински водач и туроператор. 

"Концентрацията на хората ще се разпредели върху по-голяма територия и респективно дистанцията, която вече свикнахме да спазваме помежду ни, се увеличава. Второ, ще имаме възможност за по-ефективна социална самоизолация, нещо, което в ограничените рамки на ежедневието ни сега невинаги е възможно", аргументира се той.

По думите му именно планините са сред най-пълноценните и комплексни форми за "зареждане на батериите".

"На биологично ниво ние сме свързани с Природата и колкото по-близо сме до нея, толкова по-здравословно живеем, докато градската среда е изкуствена и е необходимо да се възстановяваме от пребиваването си в нея", казва планинският водач.

Dnes.bg попита и какво означава за туроператорите, заети в този специфичен сегмент, министерската заповед за забрана на преходите. Сега те ще пропуснат празниците, а и вероятно най-силния период в годината въобще. По думите на Илиян Дуков, от бранша смятат за уместно да бъде отчетена индивидуалната специфика на работата им. Да може да се провеждат поне еднодневни пешеходни екскурзии, в които участниците да се включват със собствен транспорт при спазване на мерките за дезинфекция, разстояние и лична защита.

Една от най-популярните Facebook-групи за любителите на преходите с над 32 хил. участници се нарича "Планинари". В момента към името е прибавено актуалното "без коронавирус". В дните на карантината групата е пълна със снимки - спомени от различни пътувания.

Пост от там обобщава настроенията на хората, за които планината е хоби и нещо отвъд него:

"Пише се Планина, но се чете Живот".

А ето и видеото на Петър Тодоров:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
10
 
33
 
! Отговори
Баш туриста преди 4 години
Няма какво да квичите, който иска да иде на планина може и сега да иде. Има толкова места за качване като се избягват КПП-та че ви е бедна фантазията. Ама се иска ходене, ни мой тъй с автомобило. А по забутаните пътеки по скоро динозавър ще срещнете отколкото полицай. Никой не ви спира да ходите, ама вие искате хижичка, кебапчета, та ако може и на Черни връх с колата да се качите.
99
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витоша е добре да е отворена. Чист въздух, движение, красива природа.
98
10
 
16
 
! Отговори
Сссссссссссссссссссс преди 4 години
Малко след май ще се отвори но май.... Огнището в Европа е тръгнало от ски пистите в Австрия и Франция!
97
2
 
21
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
*** как ш затварат Витоша ба? Я откъде че берем дърва,коприва и летото боровинки - ама дее.
96
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герберите наплюхте Витоша, само и само да е блокадата
95
15
 
15
 
! Отговори
кака Павлинка преди 4 години
Много обичаме с моето куче да се разхождаме по Витоша и да си пишкаме и ачкаме на чист въздух....Много е здравословно!!!
94
3
 
38
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ходил съм из Витоша и Рила - тумби от роми не съм срещал. На планина ходят хора които не щат де се врят като овци в другите хора.
93
7
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Пише се Бойко, чете се Борисов - що е то?!? Що слагате минуси бе, нали било страшно навънка - ей го на, Бойко каза да не си играете на жмичка. Той ще ви пази от вируса бе, той и оня другия 'Генерал' дето чете от листчето статистиката на кръгъл час. Или не е страшно? Ми излизайте на Витоша бе, някой да ви възпрепятства насилствено? Ама си пригответе по едни 5 бона, че гербавите чакали са изгладнели, че май се застреляха и в двете капачки с тези 'мерки' и сега им светна, че доходи - няма!!
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планината, да не излиза!Поне до второ нареждане!
91
10
 
5
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Хайде на Витоша!?.Ни превоз ни лифт нито дявол. А като се добереш с последни сили като някой дезертьор до х.Алеко ще можеш да се насладиш на недоварен боб,някакви лошо качество 2 - 3 манджи и....свръх солени цени. Преспиването в хижата,ако ви разрешат е болезнена авантюра....Аванти Трояни.
90
10
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Нали искахте да ви спасяват герберастите бе ? Нали искахте мерки, къде била държавата, къде било правителството? Е, те ви на - мерки, спасение. Така ще си стоите - под домашен арест. Ще си циврите по фейсбука и по форумите и ще псувате. И ще си чакате да си умрете у вас, ама поне - спасени!
89
9
 
7
 
! Отговори
Тенгрианин преди 4 години
За написаното от 82 моите поздравления. Тази земя е наша и правото на българите над българските планини и светилища е свещено. И няма какво да се молите на тия уpoди.И не забравяйте че в планината градските закони и подзакончета не важат
88
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В никакъв случай да не се отваря. Трябва да бъдат въведени смс-и за излизане от дома който да струва 10 лв и да важи за 1 час! Кпп-та и проверка на всеки един който иска да премине поне 10 мин проверка! Който наруши правилата да бъде арестуван и глоба от 10 000 лева! Аз съм с теб пожарникарю! Аз вярвам в теб и съм с теб! Ти пожарникарю си мойта гордост и аз се гордея с теб и напълно те подкрепям.
87
0
 
17
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Така е, планината е нещо прекрасно, но проблемът идва от това, че през уикенда на Витоша е като на Витошка - г.з до г.з.
86
1
 
14
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
На тия които ми чаткат негативни точки,препоръчвам да се качат до 7те Рилски езера но с найлонов чувал за да съберат отпадъците там и да видиме дали ще им стигне един чувал само....
85
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болни от стрес и преяждане, изтрещели, обеднели, такива ще се събудим след края на карантината. Показахме, че можем да спазваме мерките, защо вместо да има постове, които да ни връщат, да не следят да няма струпване? По-безопасно ли ви е по магазините, където по неволя се бутате с други?!
84
6
 
11
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Витоша луксозната тоалетна!!!
83
8
 
28
 
! Отговори
123 преди 4 години
На олигархията и трябва евтина работна ръка. Убиха дребния бизнес и сега има стотици хиляди безработни които ще са готови да работят за 400-500 лева за да оцелеят. Работодателите се радват че има голяма безработица щото ще дават малки заплати. Боко служи на едрия бизнес, а не на народа.
82
1
 
7
 
! Отговори
84 преди 4 години
*** кой те спира да гълташ таблетки бе? Даже напротив, хълтай!
81
10
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
До 79Да, тия гадни лекарства и ваксини - ако ги нямаше, нямаше да има нужда и от доктори, болници, апаратура. Дай ми ти на мене якУ сланина, ракия и чесън. Ама виж ся, нещо статистиката не излиза - в БГ май хората най-болни, а сме с най-слабо здравеопазване. Що тъй? Нали тез доктори билЕ вредни? Ми чи то ако беше тъй, в България никой нямаше да се разболява, пък то - на?!?!