Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!

Спазването на мерки и дистанция - много по-възможно, отколкото в града
Обновена: 6 апр 2020 16:37 | 6 апр 2020 16:36, Веселина Йорданова
142
Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!
Кадър от клипа на Петър Тодоров

В България има над 40 планини и части от планини - истинско природно богатство. За мнозина - бягство от делника, развлечение и отдих, но най-вече здраве. Здрав дух в здраво тяло, как в условия на пандемия работи това?

В социалните мрежи забелязваме похвални инициативи за спорт и онлайн уроци за такива активности вкъщи, но общуването с природата остава незаменимо. Неслучайно редица страни оставиха самостоятелния спорт навън като една от малкото възможности сред иначе строгите мерки за изолация.

"Отворете планината, тя е здраве", апелира клип, който се разпространява сред потребителите в социалната мрежа и напомня, че местата на заразата в градска среда са далеч повече.

"Кадрите в клипа са правени няколко месеца - от началото на есента до март - дни, преди да затворят планината Витоша за посещения", разказва пред Dnes.bg авторът му Петър Тодоров. Той е фотограф, който доста често се разхожда там, избягвайки стреса в столицата.

Идеята да направи видео от кадрите се родила след затварянето на природния парк, за да даде друга гледна точка към проблема. Основният му аргумент е, че планината може да осигури нужната дистанция между хората.

"Винаги е до самосъзнание. Ако не спазваш дистанция в града, няма да я спазиш и на Витоша, но възможността за това там е далеч по-голяма, а вариантът за пренасяне на зараза - нищожен. След месец-два затворени вкъщи, здравето на хората ще е много по-лошо", убеден е Петър.

Спазването на епидемиологичните мерки в планината е много по-лесно и естествено, подчертава Илиян Дуков, професионален планински водач и туроператор. 

"Концентрацията на хората ще се разпредели върху по-голяма територия и респективно дистанцията, която вече свикнахме да спазваме помежду ни, се увеличава. Второ, ще имаме възможност за по-ефективна социална самоизолация, нещо, което в ограничените рамки на ежедневието ни сега невинаги е възможно", аргументира се той.

По думите му именно планините са сред най-пълноценните и комплексни форми за "зареждане на батериите".

"На биологично ниво ние сме свързани с Природата и колкото по-близо сме до нея, толкова по-здравословно живеем, докато градската среда е изкуствена и е необходимо да се възстановяваме от пребиваването си в нея", казва планинският водач.

Dnes.bg попита и какво означава за туроператорите, заети в този специфичен сегмент, министерската заповед за забрана на преходите. Сега те ще пропуснат празниците, а и вероятно най-силния период в годината въобще. По думите на Илиян Дуков, от бранша смятат за уместно да бъде отчетена индивидуалната специфика на работата им. Да може да се провеждат поне еднодневни пешеходни екскурзии, в които участниците да се включват със собствен транспорт при спазване на мерките за дезинфекция, разстояние и лична защита.

Една от най-популярните Facebook-групи за любителите на преходите с над 32 хил. участници се нарича "Планинари". В момента към името е прибавено актуалното "без коронавирус". В дните на карантината групата е пълна със снимки - спомени от различни пътувания.

Пост от там обобщава настроенията на хората, за които планината е хоби и нещо отвъд него:

"Пише се Планина, но се чете Живот".

А ето и видеото на Петър Тодоров:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което си направиш сам, цял щаб не може да ти го причини! !#СтойтеСиДома
79
13
 
20
 
! Отговори
СКОВАНИ СКОТОВЕ преди 4 години
МОЛЕТЕ СЕ НА ОКУПАТОРИТЕ, ***, ПИШЕТЕ ПИСМА И ЧАКАЙТЕ ДА ВИ ОТВОРЯТ ПЛАНИНАТА :) СМЕШНИ СТЕ, ЗАЩОТО ПРАВОТО ДА СЕ ДВИЖИТЕ ВИ Е ДАДЕНО ИЗНАЧАЛО, НО ВИЕ И ТОВА НЕ РАЗБИРАТЕ
78
9
 
29
 
! Отговори
Подкрепям преди 4 години
Срамота е че са затворени парковете и планината. В заповедта на полицаите (която ми показаха) изключение има само за кучета! майки разхождат децата си между колите по софийските улици. Това показва нивото на управляващите. Борисов има кучета - дори подари едно на Путин, та затова... След два месеца в къщи, обездвижени и със сринат имунитет, затворени като болни, без да сме такива (който спазва разбира се, но рискува глоба) ще се разболеем много по-лесно.
77
2
 
29
 
! Отговори
79 преди 4 години
Чичо доктор живее от такива като теб, като се разболееш ще ти даде хапче, ще ти подтисне една болест, ще ти отключи 10 други. И парички да си носиш.
76
24
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Добре бе, здраве. Ако някой ден вземеш, та се разболееш - да не хукнеш по доктори? Отиваш там, в планината - тя ще те излекува. Сядаш на някоя поляна и ше зяпаш облаците, докато оздравееш. Ако изобщо се разболееш де, то нали вас планинарите болести не ви хващат по принцип ама въобще.
75
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учудвам се, че издържахте вече месец по панелките. Явно доста консерви и буркани сте скътали. А утре?
74
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявайте се, ама няма да ви пуснат, защото на Витоша ще се разхождат само богопомазаните и галения от трима папи по главата.
73
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В планината и парка не може, но можете спокойно да се включите във вълната на сезонните работници и да помогнете в обирането на европейската реколта със санкцията на Европейската комисия.
72
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров каза, че ще умрат между 100 и 200 души, но заради това не трябва да се съсипва икономика. Заради това Бацо му скочи по най-отвратителен начин и хората от Медицинския съвет решиха да не бъдат повече алиби на тоя страхливец!Накрая пак ще излезе прав Мангъров. Ще умрат стотина души, повечето с много други хронични заболявания и ще имаме и съсипана икономика и милиарди задължения, защото Бацо трябва да си храни калинките.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я си стойте дома! Скоро ще има недостиг на псиполептици и антидепресанти по аптеките
70
5
 
36
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Ще отворят планината !!! Хи-хи-и, да не би да са луди ? На Борисов му трябват болни, а не здрави хора! Така му е наредено и изпълнява! Ако не изпълнява ще бъде свитнат тутакси !
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Ама въобще не излизай да не се заразиш бе само пускай една кошница герберите да ти пълнят с провизии.
68
17
 
6
 
! Отговори
69 преди 4 години
И като се юрнат хората по тия тесни пътеки - хиляди нагоре, хиляди надолу един до друг, един срещу друг, едни слизат други се качват, трети спрели да си починат, да погледат, та се срещнал един с друг па се заприказвали, *** изобщо такова здраве ще настане, стой та гледай.Да отворят и плажовете, ми то и там - пращи от здраве. Големи плажове, кво толкова - що да стоят празни, пък хорта - наврени у къщи??
67
9
 
22
 
! Отговори
бай Миле до 50 преди 4 години
Колко па да е опасен новият вирус? Да, опасен е за дъртите и болните... само дето умрялата икономика е опасна ЗА ВСИЧКИ!Да, хора ще умрат от вируса, но много повече хора ще умрат от кризата, която предстои.Крайно време е да се разбере, че и да се спасят едни 10 000-20 000 болни и дърти хора се жертват в пъти повече хора (+спасените дърти и болни).И не, не може човек да се скрие от вируса. Всички ще се заразим. Дори и като в Китай да се направи, след година ще дойде някой болен и пак отначало
66
3
 
20
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Че те любителите на сбирките и сега не можеш да ги спреш да се събират на много по-опасните затворени пространства, където също си правят скари и си къркат! Та къде казваш е по-безопасно за хората - в разрешените за ползване метро, гр. транспорт, брифингите на затворено пред N на брой ***, оператори и т.н. или разходки на открито в парка и планините....
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядете ли силна храна? Мръвки, дробчета, карантийки? Хапвайте, хапвайте...
64
1
 
15
 
! Отговори
Венету преди 4 години
Това го разбират само които не са завършили помощни и милиционерски училища
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе опашките пред бюрата на труда стават все по-дълги.
62
11
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
До Славянин : Ти , червен другарю , си от тези ,които са взривявали църквите в България ! Не ви опаковахме след 1989 г. и много сбъркахме ! Днес трябва да екзекутират такива га.до.ве като теб !
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До славянинВярно е, не си от Софи, останалото ти е боза.