Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!

Спазването на мерки и дистанция - много по-възможно, отколкото в града
Обновена: 6 апр 2020 16:37 | 6 апр 2020 16:36, Веселина Йорданова
142
Пише се Планина, чете се Живот: Витоша е здраве, отворете я!
Кадър от клипа на Петър Тодоров

В България има над 40 планини и части от планини - истинско природно богатство. За мнозина - бягство от делника, развлечение и отдих, но най-вече здраве. Здрав дух в здраво тяло, как в условия на пандемия работи това?

В социалните мрежи забелязваме похвални инициативи за спорт и онлайн уроци за такива активности вкъщи, но общуването с природата остава незаменимо. Неслучайно редица страни оставиха самостоятелния спорт навън като една от малкото възможности сред иначе строгите мерки за изолация.

"Отворете планината, тя е здраве", апелира клип, който се разпространява сред потребителите в социалната мрежа и напомня, че местата на заразата в градска среда са далеч повече.

"Кадрите в клипа са правени няколко месеца - от началото на есента до март - дни, преди да затворят планината Витоша за посещения", разказва пред Dnes.bg авторът му Петър Тодоров. Той е фотограф, който доста често се разхожда там, избягвайки стреса в столицата.

Идеята да направи видео от кадрите се родила след затварянето на природния парк, за да даде друга гледна точка към проблема. Основният му аргумент е, че планината може да осигури нужната дистанция между хората.

"Винаги е до самосъзнание. Ако не спазваш дистанция в града, няма да я спазиш и на Витоша, но възможността за това там е далеч по-голяма, а вариантът за пренасяне на зараза - нищожен. След месец-два затворени вкъщи, здравето на хората ще е много по-лошо", убеден е Петър.

Спазването на епидемиологичните мерки в планината е много по-лесно и естествено, подчертава Илиян Дуков, професионален планински водач и туроператор. 

"Концентрацията на хората ще се разпредели върху по-голяма територия и респективно дистанцията, която вече свикнахме да спазваме помежду ни, се увеличава. Второ, ще имаме възможност за по-ефективна социална самоизолация, нещо, което в ограничените рамки на ежедневието ни сега невинаги е възможно", аргументира се той.

По думите му именно планините са сред най-пълноценните и комплексни форми за "зареждане на батериите".

"На биологично ниво ние сме свързани с Природата и колкото по-близо сме до нея, толкова по-здравословно живеем, докато градската среда е изкуствена и е необходимо да се възстановяваме от пребиваването си в нея", казва планинският водач.

Dnes.bg попита и какво означава за туроператорите, заети в този специфичен сегмент, министерската заповед за забрана на преходите. Сега те ще пропуснат празниците, а и вероятно най-силния период в годината въобще. По думите на Илиян Дуков, от бранша смятат за уместно да бъде отчетена индивидуалната специфика на работата им. Да може да се провеждат поне еднодневни пешеходни екскурзии, в които участниците да се включват със собствен транспорт при спазване на мерките за дезинфекция, разстояние и лична защита.

Една от най-популярните Facebook-групи за любителите на преходите с над 32 хил. участници се нарича "Планинари". В момента към името е прибавено актуалното "без коронавирус". В дните на карантината групата е пълна със снимки - спомени от различни пътувания.

Пост от там обобщава настроенията на хората, за които планината е хоби и нещо отвъд него:

"Пише се Планина, но се чете Живот".

А ето и видеото на Петър Тодоров:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Бивш студент преди 4 години
И кога беше това? За първи път се качих на Виташа преди 35 години, беше мнооооого зле. Пушилките на София се сблъскваха с пернишките. До Кармен Младенова
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витоша е народен паркСтига сте скимтялиКой ще Ви го охранява специално сега?Ходете на ШипкаТам Президентът ще Ви пази от коронавирус.Той е антироялист
117
0
 
9
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Ако е "отворена" може да идете и пеш
116
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някакви искали да ходят на Витоша с колите си. Ами тези които нямат коли? Ще пуснете ли автобусите? Ако не, значи отварянето и е вид дискриминация!
115
15
 
20
 
! Отговори
ОТВОРЕТЕ Я! преди 4 години
*** няма търпение да се качи с родата и да я о*ере с огньове припалени от ***, за да си направи барбекю с тежки трапези на промоция от лидъл или билла и после да си остави свинщината ама нали вятъра ще я издуха надалеч сред шумата или ще я "скрие" в огъня... Памперсите и дамските превръзки, понеже се размирисват направо в реката да ги мята, ако има по-наблизо. Нали щом е река се казва, че все някъде ще срещне море - голямата тоалетна. И *** щастлив, после пали 20 г. кола да се прибира...
114
8
 
23
 
! Отговори
Освободете планините преди 4 години
Да изгоним полицията от планината и парковете. не им е мястото там. Полицията не я бива за нищо друго освен да тормози обикновените граждани - иначе не може да залови и един престъпник. Помните ли как месеци наред гониха някакъв със самоделна пушка, който най-накрая се "самозастреля в гърба". те тва е полицията българска.
113
3
 
9
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Бяха някога София и Витоша чисти...От х.Алеко често се вижда до къде вече стига мръсната мъгла и колко нависоко се е изкачила....
112
6
 
6
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Може ли някой да ми каже кога вървят автобусите и лифта за Витоша и колко струва"удоволствието"? А ако успееш да се добереш до "Щастливеца" първо не можеш да се промушиш от паркирали коли още на три км. от долу и като влезеш в хижата първото което виждаш и невероятно лошата хигиена и цени като на летището. И не хубавото заведение - хотел Щастливеца а неприятно ухаещата и примитивно пропаднала х.Алеко трябваше да съборят!
111
2
 
19
 
! Отговори
70559 преди 4 години
Витоша трябва да остане недостъпна за лични автомобили, защото колоните от возила замърсяват въздуха в планината. Да, витоша е здраве, но ако въздухът не придобива стойностите на Цариградското по вредни газове. Който иска да се разхожда, да тръгне като Щастивеца - пеша. /За неуките покления: Щастивеца е псевдоним на Алеко Константинов - писател, двокат, общественик и основател на организираното туристическо движение в България/ Може и с автобус или лифт.
110
1
 
20
 
! Отговори
Планинар преди 4 години
И защо само Витоша? София не е България!
109
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излизайте бе , кой ви спира . Да няма похлупак отгоре ? Не сте и вързани . Дайте го на разходка , кво ревете се едно сте оковани . Боян Петров wannabeта
108
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате сопа *** ;) Нищо няма ви стане , 2 месеца ще сте вкъщи , планината няма да избяга . *** алпинистите и планинарите сички , направо шерпи , под 2000 метра се задушават . Тцтцтц
107
3
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не,няма.Не е изпълнен планът за масово заразяване.
106
4
 
31
 
! Отговори
anon преди 4 години
Баси мамата. С тоя темп на по 3000 умрели на ден ще ни трябват 300 години докато измрат всички *** и отворят планините. Останете вкъщи... има няма 300 години и всичко ще е наред.
105
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете ни в планината ,фашаги !!! Искаме Свобода, Живот ,Слънце , Права .......
104
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A кой точно ви спира да ходите в планината? Да не би да са заградили планините с ограда?Раничката на гърба и нагоре по пътечките. Елементарно е. Може и пеша, може и с планинско колело. Никой няма да ви спре стига да не се натискате точно там където дебнат ченгетата на КПП. Друг е въпросът че много хора ходят в планината само с колата и за да се наплюскат в някоя хижа.
103
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
планина ли гърсите или сланинка с чесън, или шкембе чорба в хижичките ви са се дояли?щото който иска,може да си ходи из планитата, но не с кола, и не по хижите
102
19
 
10
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Седмица след еднодневна сбирка със съмишленици на Витоша/Банско/Пампорово => направо в Инфекциозното :)
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баш туристаНа мен лично проблема ми е, че за да стигна до там пеша ми трябва над час по софийските улици, където риска да се заразя не е пренебрежимо малък. Не всички живеем в южната част на София.