Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски

Много наши сънародници смятат, че коронавирусът е пуснат нарочно
257
Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса, а 33% - не. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19 у нас. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Според резултатите 70% от хората смятат, че България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Още по темата
Цели 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение, а 8% не могат да дадат оценка. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като 63% от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани и имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. На най-положително отношение се радва председателят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски, като 66% посочват, че имат положително отношение към него, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение има и към премиера Бойко Борисов - 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Здравните експерти Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев  с 33% положително и 16% отрицателно.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към "затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора".
Само 15% не подкрепят тази мярка.

59% от българите подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението "коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип", то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
1
 
! Отговори
До спец преди 1 месец
Да така е, въпреки че можеше и по-добре. А колкото до "фирата"" повече е май, ама дано дано да се редуцира
224
1
 
1
 
! Отговори
Спец преди 1 месец
Една от най- добре справящите се държави на световно ниво, въпреки ограничените си ресурси!!!!!
Трябва да си пълен профан /не че ни липстват такива, де/ за да не го виждаш и признаеш!!!
Между другото , Статистиката доказва и моите наблюдения, че 30% от населението ...си е жива фира
223
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз и моето семейство одобряваме мерките!На който не му харесват-да заминава за Испания,Италия,Ню Йорк или Турция!
222
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проучването е правено сред правителството и щаба.
221
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ще каже народният съд.
резултатите там са по-представителни.
220
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха ха.
ха ха ха.
219
10
 
30
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Обобщение от проучването с 2думи - подкрепяме Боко и на изборите пак ще гласуваме за него. Беднотията и мизерията много ни харесва както прасето ***.Нищо че останахме без работа и пари ние сме с теб Боко ти ще ни довършиш казва илектората от проучването.
218
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев ще остане за втори мандат, защото хората не са толкова прости, като тpoлoвeтe тук!

Плешивия докторо-генерал няма шанс, след издънката си да наложи такива безумни мерки, след което да изплюят с шайката си 400страници доклад и да се покрият...
217
12
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Анонимен АМСА-ЗАВОДА В МИЛАНО НАМИРАЩ СЕ ДО PIAZZA CUOCO ЗА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЧЕН МАТЕРЯЛ РАБОТИ 24 ЧАСА В СЕДМИЦАТА-НА 1 КМ ДО НЕГО СЕ НАМИРАТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ СКЛАДОВЕ ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ КОИТО СЪЩО РАБОТЯТ В ПЪЛЕН КАПАЦИТЕТ-ВСЕКИ ДЕН ГИ ГЛЕДАМ-ТАКА ЧЕ НЕ ПИШИ НЕЩО КОЕТО НЕЗНАЕШ-ЩО НЕ ПИШАТ ВЕЧЕ ЗА ИТАЛИЯ?-ЩОТО СЕ СПРАВИХА-БЕШЕ ТРУДНО НО СЕ СПРАВИХА.-А В БЪЛГАРИЯ МЕРКИТЕ СА ВЗЕТИ НАВРЕМЕ И ЩЕ СЕ СПРАВИМ ОТЛИЧНО.
216
2
 
2
 
! Отговори
Катюша преди 1 месец
До Анонимен

и аз!!
215
26
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
егати манипулативната фалшива новина. Българския народ не подкрепя глупавите КППта, забраната за расходки в парка и ненормалните глоби дето са измислили тия неграмотници'.
214
26
 
18
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Ка-уня е пътник, Мутафчийски Президент...
213
17
 
16
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
*** е пътник, Мутафчийски Президент...
212
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е политически труп

Този път цецка или плевналиев могат да вземат реванш
211
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващият президент пак Генерал!!!
210
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 211

Ти мен не ме мисли
209
9
 
31
 
! Отговори
true преди 1 месец
мерки другари се гледат в здравеопазването, вижте че на народа не се позволява да стигне до тестове, до лечение, измират уж от корона а това е всъщност двустранна пневмония, при соца целта беше да не се стига до нея и се взимаха мерки при всяка настинка. Вижте как размотават хората
докато стигнат до последна фаза и лекарите казаха в спешното стигат все изпуснати случаи защото системата налага на личните лекари да размотават болните да не се харчат тестове и да не им рискуват зараза че да се икономиса от качествени предпазни облекла. Всичко са икономии на гърба на хората които внасяме милиарди
208
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 210
Ти колко имаш в джоба?
Десетки левове?
207
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това че вие имате по 3,20 в джоба това не значи че и другите имат толкова. АБСОЛЮТНО всички гилеми държави имат големи дългове. А Италия отказа мижавите пари които се опита да им набута ЕС за да им замаже очите.
206
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз харесвам Мики маус ,Робърт Дениро, Металика и други