Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски

Много наши сънародници смятат, че коронавирусът е пуснат нарочно
257
Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса, а 33% - не. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19 у нас. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Според резултатите 70% от хората смятат, че България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Още по темата
Цели 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение, а 8% не могат да дадат оценка. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като 63% от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани и имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. На най-положително отношение се радва председателят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски, като 66% посочват, че имат положително отношение към него, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение има и към премиера Бойко Борисов - 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Здравните експерти Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев  с 33% положително и 16% отрицателно.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към "затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора".
Само 15% не подкрепят тази мярка.

59% от българите подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението "коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип", то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
13
 
! Отговори
ален делон преди 4 години
това с ""харесването на мутафчийски"" част ли е от противоепидемичните мерки???
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 168това не е по темата бе ***
144
6
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
След Короната ...очакваме следващия който сигурно сега се създава ! Тогава не ми се мисли като остане народа и без хляб !
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не одобрявам двойните стандарти и увъртанията.Не е редно да има привилегии за определени категории.
142
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са перфектни...Трябва някой да вземе мерките... и на няколко човечета, свекърви и доцентчета, но тя короната си знае работата.
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безинтересни сте каскети ***.
140
11
 
21
 
! Отговори
тъпунгерчо преди 4 години
Пълководец, или лекар? За сега придворен слуга на Бойко.
139
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът е едно лабилно същество, само се люшка в оценките си. И се върти като фурнаджийска лопата...
138
8
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато цъфнат герберугитеи ти останеш без пари,сети се ти тогаз за другите,дето Ковида ги затри.
137
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоВ Италия само ако припадне на работата си му правели проба! Че те от три седмици са затворили заводите !кои заводи са затворили бе пръдльо, същото като тук е.
136
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни заплашвате, какъв щял да стане Мутафчийски? Президент, премиер? За сега там, където е си върши добре работата.Ми нека става.Има харизма човека.
135
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невероятен е проф.Хрисров, и статистиката го доказва, над70%дибили, както и Винету го каза аз съм *** и вие сте прости.Вместо протести срещу фалита на бг и измислена пандемия за да се заметат престъпленията на правителството мнозинството мишкуват и се плащат.Робски народ, няма надежда.
134
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да го харесвам доктора ? Един изпълнител в ситуацията нищо от него не зависи що са толкова куфи *** .
133
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не одобряваме!
132
11
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Мутафчията откровено лъже ! В Италия само ако припадне на работата си му правели проба! Че те от три седмици са затворили заводите ! Просто Бойко му е наредил да лъже!
131
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение и със 17% положително.четете Дарик, че тия тук си редактират както си искат и този абзац "случайно" са го пропуснали!
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те, българите, до 10.11.1989 г. гласуваха за БКП и харесваха социализма и Бай Тошо.
129
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си го пишат ГЕРБ и Мутафчийски.
128
9
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
И до 9 септември да е карантината ,не можете да излъжете Европа! Няма да има милиарди за ГЕРБ!
127
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не! Българите НЕ харесват Мутафчийски! Добре ми е ясно какво се опитват да направят - да го лансират в политиката след "кризата". Ще бъде кандидат президент на ГРОБ, а по-късно и министър-председател. Помнете ми думата!Неслучайно избраха "генерал".