Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски

Много наши сънародници смятат, че коронавирусът е пуснат нарочно
257
Българите одобряват мерките срещу COVID-19, харесват си Мутафчийски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса, а 33% - не. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19 у нас. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Според резултатите 70% от хората смятат, че България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Още по темата
Цели 73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение, а 8% не могат да дадат оценка. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като 63% от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

В проучването бяха тествани и имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата. На най-положително отношение се радва председателят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски, като 66% посочват, че имат положително отношение към него, а 15% имат отрицателно.

Положителното отношение има и към премиера Бойко Борисов - 53%, а 34% имат отрицателно. Към президентът Румен Радев регистрираме 49% положително отношение и 27% отрицателно.

Здравните експерти Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев  с 33% положително и 16% отрицателно.

По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към "затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора".
Само 15% не подкрепят тази мярка.

59% от българите подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването.

Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението "коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип", то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
4
 
7
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
Тази ситуация много ми допада; нито ходя на работа, уж съм дистанционно на работа, но ... живота е лайф!Нямам нищо напротив това нещо да продължи и до Коледа. Е, морето няма да има, но и без него се живее.Жалко е за хората мизерстват, нямат хляб, без работа, няма никакъв изход.Тук не става за религия, етнос, сексуална настройка, а за оцеляване!Ще дойде есента, а след това и зимата, а тогава как ще живеем ..?
125
8
 
20
 
! Отговори
Майна преди 4 години
80% ако видят някъде Генерала ще го за плюят, стига сте лъгали!
124
5
 
10
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Братя българи, които сте шофьори. Апачите предупреждават. Сваляйте клемите на акумулаторите на колите, защото от това висене вкъщи ако не карате всеки ден ще останете без акумулатори. Това е бонусче от мярката "останете вкъщи"
123
6
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОГО ТОЧНО ПОПИТАХА!!!ЗАЩОТО НА 4 ДУШИ САМО 1 ОДОБРЯВА ДОМАШНИЯ АРЕСТ!
122
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
одобряваме нанайси..махайте тия кпп .. мотат ни като овце ...закъснявам за работа ..тия ще ме накарат да емигрирам нанякъде на 47 години..това е безобразие !!!!!!!!!!!!
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудни мерки!Много ми допадат. Дано продължат поне още 89 дни.Всичко се нарежда по план-график.
120
5
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Толкова харесват българите и Бойко, и Муфтаджийски, че се канят много скоро лично да им покажат "любовта" си !Още малко да се опразнят хладилниците само ...
119
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стигнах до там, където Борисов има по-висок процент на одобрение от Радев, прекратих четенето на тази статия.
118
5
 
20
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Хаха, ко одобравят е? Че висят по опашките безработни пред бюрата по труда???
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво го харесват за любов или за министър
116
6
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Всички знаем, как се прави поръчкова статистика. 100% са яли свинско със зеле. Да де. Ама, 1% са яли свинско, а другите зеле.
115
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаристи калинки и" ***" са направили тази стъкмистика. Нищо верно нема в това.Фактите говорят друго както и настроенията на голема част от народа.
114
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно си харесвам Мутафчийски.И не съм никакъв ГЕРБ.Да е жив и здрав.Пък вие си ревете.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ходенето на работа се нарича дистанционно работене от вкъщи. Това как да е, но покрай дистанционно работещите, колко още антураж и той ще получи заплата. Много ясно, че ще одобрява, ще одобрява и ще пита за още.
112
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!ХАЙДЕ най-накрая да отидеш на специалист!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
111
9
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Естествено че ги одобряваме. Издухват се излишно скъпите "бизнеси"...
110
8
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Това проучване да не са го правили в партийната централа на ГЕРБ ?Понеже навсякъде другаде чувам народа да ги кълне ида ги псува !
109
11
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЕКА ЛЪГАНЕТО НА ГЕРБ ПОДЛО-ГИТЕ ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!!!!НЕ Е СЛУЧАЙНО , ЧЕ КОРЕНА НА ДУМАТА ПОДЛО-ГА Е ДУМАТА ПОДЛОСТ
108
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз все още не виждам смисъл коремен хирург, военен да се занимава с вирус. Доктора би трябвало да е епидемиолог, инфекционист, вирусолог.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти какво очакваш от едни търкачи на талончета?