Д-р Кацаров: Броят на болните е по-голям от обявения

Страната е трябвало по-рано да се снабди с тестове
Обновена: 7 апр 2020 09:48 | 7 апр 2020 09:48, Ния Христова
17

Епидемия се обявява, когато на 10 000 души 200 са болни. У нас цифрите са доста по-различни и обявяването на извънредните мерки е по-скоро превантивно. Това заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Броят на болните е по-голям от обявения. Много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и случаи на заразени", подчерта д-р Кацаров.
 
Той смята, че тайната в ефикасното справяне с COVID-19 се крие в масовото тестване. От думите му стана ясно, че в Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с новия вирус. 
 
"Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий", заяви Стойчо Кацаров
 
Страни като Германия и Дания са изготвили програма за хора, които са преболедували. Тази програма установява дали те са наистина здрави и излекувани. Тогава те могат да напуснат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо.
 
"Мерките за защита закъсняха. Медиците,които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. Миналата седмица подобна ситуация имаше във видинската болница. На 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус, им бяха изхвърлени пробите", разказа доктор Кацаров. 
 
Д-р Кацаров твърди, че загубата на медик е двойна загуба. А финансовата криза вече била факт и в здравеопазването.
 
"На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други", разясни той. 
 
Председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем като се пренастроим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Татул преди 4 години
До ЖоСъгласен съм с теб, ще допълня, че много голям процент тестове са фалшиво отрицателни. Спокоен си излизаш и ръсиш зараза.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от тъпоумни лекари!
13
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Хората раздават ръкавици и дезинфектант.Спокойно.
12
4
 
7
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Болните от тоя вирус са като извънземните всеки е чувал за тях ,но никой не ги е виждал !
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези тестове бе. Вече 3 седмици си стоя у дома, за чий ... да се тествам.
10
0
 
9
 
! Отговори
Подкрепа за медиците преди 4 години
До Анонимен 11 В подкрепа на това мнение в Ямбол няма нито един носител.Има си причина,сходна с град Ферара в Италия.Заболяването таласамия,типично за жените от този регион.Дано всичко е наред в този град.Честит празник,господа медици!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бacтун.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
товачка защо не отиде да работи в болница и тогава да дава съвети какво може и какво не може да се направи
7
5
 
34
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, че днес се тествате в лаборатория с "бърз тест". Казват ви, че след 2 часа ще ви изпратят резултат.На излизане от лабораторията хващате дръжката на вратата и после си пипате носа. Вече сте заразен и неволно ще заразявате други. След 2 часа от лабораторията ви уведомяват, че тестът ви е "отрицателен", т.е. вие сте здрав. Това ви успокоява и спокоен се прибирате при семейството си.Да, но вие сте заразоносител и започвате неволно да сеете заразата.Затова няма полза от тестовете
6
5
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
да ама ако това стане с тестването у нас ще лъсне истината, че здравеопазването умишлено е събаряно още от 1990 година насам, бавно и мъчително... и ще стане като великата здравна система на сащ мъртви по улиците в хладилни камиони... ако имаме камиони де!!!
5
6
 
22
 
! Отговори
Най-после преди 4 години
Един интелигентен и трезвомислещ лекар, особено на фона на некомпетентните изцепки от последния месец и половина.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия са 70 милиона т.е. 10 пъти повече от нас. Значи ние правим по 22000 на ден сега ще можем и повече с новооткритите лаборатории.
3
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един велик експерт.Празни приказки и нищо конкретно.
2
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То отдавна им лъсна голия ***.Важното е ,че имаме пусти магистрали и стадиони и доста богати ***.
1
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се,че е по-голям.Всеки ден ви снасят по 20 случая ,за да не ви плашат.А болните се увеличават,защото не затвориха границите като сърбите ,а прибраха де що имаше мат'рял,заразен в други страни.Сега ще страдаме всички.