Д-р Кантарджиев: Козунаците са опасни, ако някой е кашлял

Той бе на посещение на пазара във Враца
7 апр 2020 15:07, Нели Христова
58
 Д-р Кантарджиев: Козунаците са опасни, ако някой е кашлял
Снимка: БГНЕС

"Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият", това заяви д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-началник на Националния оперативен щаб, който бе на работно посещение във Враца.

Посещението бе във връзка с новата заповед на здравния министър за фермерските и кооперативните пазари.

Заедно с местните власти и здравни експерти той направи оглед за възможностите да бъде възстановена работата на общинския пазар. Според заповедта всяка община в страната трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител, обясни Кантарджиев.

Целта е да се предпазят от COVID-19 всички по веригата продавач – купувач. Поради тази причина ще се правят ограждения, придвижването на хората през пазара ще бъде еднопосочно. Мерките ще трябва да спазват, както продавачите, така и купувачите, посъветва експертът.

"На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска, Който кашля, който киха, който му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи. Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях", обясни Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Край отвивам да се.......
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козунаците поне човек си ги прави вкъщи и знае кихал ли е или не. Ама листните зеленчуци за салата успех да ги измиеш.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ме уби с логика.Такива препоръки ги знам от детската градина бе д-ре.Израстнал съм във възпитано семейство и околна среда.Тези елементарни хигиенни навици,за които ти ми говориш съм си ги изградил първите 7 г.От 1981г до 1989г.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятността накой да кихне върху козунака от 10 см може ли да си представите каква е? Някой да се доближи до козунака и да се изкиха от една педя без маска? Нулева. Щото иначе просто няма как да се случи. То не е само да лапнеш един вирус. Трябва да са количество, пък да са пресни, пък и да попаднат в слаб организъм. Щото силният организъм 20-30 вируса ще ги пояде докато успеят да се размножат.
39
0
 
2
 
! Отговори
Мустакджиев преди 4 години
Този счупи ***!
38
2
 
9
 
! Отговори
Прав е преди 4 години
Прав е и това не се отнася само до CoVid. Българите масово са с много ниска хигиена. Сега поне се учат да си мият ръцете и да мият плодове и зеленчуци. Също им е новост, че ако храна падне на земята и седи под 5 секунди могат спокойно да я изядат или дадат на внучето, защото микробите не били полепнали за такова кратко време. Взимат си черешка от серигия и я опитват сладка ли е. Понамокрят марулите и ги режат за салата. Пипат по метрото и си чупят после пърленка в кръчмата. Много е зле хигиената
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тази причина не купувам и хляб от 08.03. Малко брашно и мая и сме готови. Е, не ядем мултисемена и тн еко био хипстър продукти, но не ям и чужда плюнка върху тях. Плодовете и зеленчуците мия преди прибиране в хладилника, яйца и месо преопаковам в торбички за фризер и ги завързван, за да няма досег с останалите продукти. Но пенсиите ходят на раздумка в пощите, така че всички тези мерски са на халост
36
0
 
0
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Ало до N 34, драги я провери състава на атмосферата да видиш колко е азота и колко кислорода, па тогава разправяй колко чист кислород дишаш ¿
35
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А ТЕЗИ КОИТО ПРАВЯТ КОЗУНАЦИТЕ И ХЛЯБА И ГИ ОПАКОВАТ ДАЛИ СА ЗДРАВИ.
34
3
 
6
 
! Отговори
Е вече си уливат!? преди 4 години
На църква да не ходим, сега и козунаци да не ядем, хайде забранете и дишането и болни няма да има. Какво като е кашлял, професор обясни, за да живее вируса извън клетката му трябват 100 условия, които на практика няма как да ги намери, единствено му е необходима жива клетка, иначе си умира. До вчера не познаваха що за вирус е този, сега станаха спецове, хайде стига, че ни писна!
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силнаръка! Без никакви уговорки, философствания и тем тинтири-минтири упражнения. До края на века ли ще им се разяснява и те есе нерсзбрали. Кой разбрал, разбрал.Петима Петко не чакат.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: Бубето (номер 34)Имаш желязна логика!Според д-р Кантарджиев, няма опасност, ако козунакът се продава в опаковки.Е да, ама то и хлябът се продава в опаковки. Само че козунакът също се продава в опаковки. Изобщо - къде е опасността???По-скоро, има някои видове хляб, разни франзели, питки, по-нестандартни, които не са опаковани - там може някой да кихне!Също и мекици, банички, понички... масово се продават!!!
31
0
 
12
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 4 години
Жива да не бях! С това експертно заключение ще мрем като мухи по Великден!
30
0
 
4
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 4 години
До: 33 (Генерала)Не маска, а филтър трябва! Има едни такива като тапи - пъхаш си го и оттам излиза само чист кислород! Грета ще остане доволна!
29
0
 
14
 
! Отговори
Бубето преди 4 години
По тая логика и върху хляба може да кихне някой, както върху козунака.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сложете го във фурната да го опърли на 220 градуса и готово.че малко ще стане по-изгореличък отгоре .голяма работа.вирусът елумира над 60 градуса
27
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Мараба ***
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе к'ви салати, к'ви яйца, к'ви козунаци, к'ви пет лева бе???!!!Дайте, кажете къде се набират доброволци да ходим да броим труповете?Нали генерал Майтапчийски ни обеща да има трупове по Великден, зарежете козунаците ми да ходим да ги броим, да ги пакетираме, ако трябва да ги мумифицираме?
25
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
дали е кашлял или не но при тези цени на сладкия хляб наречен козунакот 3 лв за 400 гр така ще си остане по рафтовете
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козунаците, дори да са пакетирани, също носят риск от коронавирус по опаковката.Затова, от СЗО съветват, ако можем да измиваме опаковката със *** и най-добре да я изхвърлим веднага след разопаковане.А иначе, който умре от удавяне, няма да умре от отравяне с гъби нали така?