Хората в неплатен отпуск могат да бъдат наети на втори договор

Няма да се изисква разрешение от първия работодател
7 апр 2020 14:00, Нели Христова
8
Хората в неплатен отпуск могат да бъдат наети на втори договор
Снимка: БГНЕС

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала.

От Главната инспекция по труда (ГИТ) информират, че за наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.

Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Именно с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение Агенцията по заетостта апелира заети лица, каквито по смисъла на закона са работещите в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда.

ИА ГИТ напомня, че безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство по силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т.нар. еднодневни трудови договори не губят право на социални помощи и обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 години
До чиновникАз и за малко повече от тия 1000 работя, дори и сега да не е като да са 2000? къде само сме чували по радиото ама се оправям. Говоря че поне в моя град сме останали сигурно 30-40% от работещите фирми и никой не търси нови хора има и такива който търсят но тези който аз знам предлагат 610лв. Ако искаш, вече сам си преценяваш дали ще се оправиш
5
32
 
7
 
! Отговори
До ВЪЗМУТЕН преди 4 години
Споко, всички, даскалици, сополобърсачки и както там още ги наричате са в отпуска! Ще Ви гледат невъзпитаните сополанковци цяло лято!
4
8
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До *** на 3 моретаНа който му се работи, работа има бол дори сега. Ама не искал за 1000 лв. Щом 1000 лв. заплата не го бърка, значи не само, че не е гладен, но е и богат.
3
0
 
7
 
! Отговори
25 преди 4 години
Имам един въпрос - в условията на извънредно положение неплатен отпуск за повече от тридесет работни дни в година признава ли се за трудов стаж или не? Какви осигуровки се дължат, и от кого?
2
4
 
34
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 4 години
ПЕРСОНАЛА НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В КАКЪВ ОТПУСК Е И ВЯРНО ЛИ Е ТОВА ЧЕ ГИ ВИКАТ ФИКТИВНО НА РАБОТА ЗА ДА МОЖЕ НЕ СТИГА СЕГА АМИ ДА ОТИДЕ И В ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ
1
1
 
18
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 години
Уф, успокоих се, добре че е бъкано с фирми които наемат яко хора и имат сериозно производство и търсят работници яката