Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!

Дончев отговори на Радев: Защитните средства не са като раздаване на мартеници!
Обновена: 7 апр 2020 14:57 | 7 апр 2020 14:38, Веселина Йорданова
369
Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!
Снимка: БГНЕС

Макар че уточни, че няма да отговори на нападките на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "армейският" метод не е приложим в настоящата ситуация.

Още по темата
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства", призова Дончев и допълни, че тази задача се изпълнява както трябва. По думите му, ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар.

Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и е показателно, че големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.

Единственият персонален призив, който ще си позволя, е президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, каза Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. До момента такава получават около 60 хил. българи. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми. На призивите за участие на безработни в земеделието, той отговори, че всеки може да се включи, ако желае, но държавата няма да организира "бригадирско движение".

На брифинга Логистичният и Оперативният щаб дадоха информация за разпределението и осигуреността със защитни средства срещу коронавируса.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с  приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицински персонал на първи линия, а за обща употреба близо 95 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил. от тях. До момента са ушити над 10 хил.

Работи се активно и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са предоставили такива за включване в цялостната дейност на местно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
2
 
0
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Скептик до БацеБаце, имам чуството, че ти е кеф да пишеш постове и да си ги четеш сам. Съда по тва, че постовете ти немат връзка един с друг и определено немат връзка с тва което отсрещния ти пише. Каза че ситемата ни била калпава, са изостави таа работа и зе да питаш нещо друго. Не че не мога да ти отговора, мога, но кво ше ти помогне на теб ако ти кажа, че има 20 интубирани. Какво требва да означава тва според баце "скептик"?
271
5
 
9
 
! Отговори
ДО 277 ИСПАНИЯ преди 4 години
АЗ СЪМ ОТ ИСПАНИЯ И ТИ КАЗВАМ И НА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ЧЕ ТУКА МРЪТ КАТО МУХИ В БЪЛГАРИЯ НЕЙ ДАЙ БОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ ВСЕ ОЩЕ ГОСПОД ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ТАМ СТЕ ПОД ПЪЛНО ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ ТУКА Е УЖАСЪТ !!!ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ.
270
2
 
3
 
! Отговори
do 279 преди 4 години
ДРЪНДРАРИУМ СНИМКАТА Е НЕ НА МЯСТО ВСЯКА МЕДИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЛЪЧВА ДОСТОВЕРЕН МАТЕРИАЛ А НЕ ИЗМИСЛЕНИ ФОТОГРАФИИ ВЗЕТИ ОТ НЯКЪДЕ СИ .СКРИЙ СЕ!
269
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли някой най после да спре мисирките и този паникьор ,стига са насаждали страх у хората!
268
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много пъти ми е правило впечатление как разни безмoзъчни хора в тоя сайт роптаят, че снимката на статията на била правилна. Примерно статията е за някаква катастрофа и авторът сложил някаква снимка, супер произволно намерил някаква илюстративна, примерно с някаква смачкана кола. И отдолу се започва... "Ейй, глупaцииии, ние знаем, че този човек (примерно някой известен) не кара такава кола, сменете снимката, стига сте лъгали хората". Същото е и сега с кадрите за болниците.
267
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До ЧовекА ти що реши, че знаеш при кого трябва или нетрябва да ходя, м? Не си психиатър! А пък мен не ме притесняват психиатрите, освен онези от герб и към герб закачили се! Защо ли?Смущаваш ме обаче ти самия? пп. иначе имам болки в гърдите и затруднено дишане, но ме е страх от такива доктори като Мутавчииски да отида да се лекувам!!! Българина коремния хирург ще лекува от вирусна или мож би грипна пандемия?! Това е ...!
266
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стига глупости. Никакъв хаос няма в Италия и Испания в болниците. Болниците са празни, а кадрите които ти показват по бтв са на запис и може да са и артисти. Даже така се опитат в лъжи, че показват едни и същи кадри за две различни болници в две различни държави!"Не, пич... там НЯМА болници! Онези хора не боледуват и на тях болници не им трябват! Всичко е измислица! Лъжат ни! Показват ни измислени болници, картинки правени на програми като Фотошоп! Масонски лъжи! Джорджано е ильоменат!
265
0
 
3
 
! Отговори
отивам преди 4 години
да си купя тоалетна хартия на----се от страх от тия заплахи,а и мисирките бълват страх и телевизиите.От умирачка е се страхуваме понеже вие нищо не можете да ликувате и ни чакате да се изпарим.
264
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Българите са повече от Бацетата!Няма какво да кажа Баце !
263
2
 
0
 
! Отговори
Човек преди 4 години
До М, да ...Защо ще те лекува Професор Мутафчийски ,отивай право на психиатър.
262
4
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
До БългаринТой е нормален ,но ти си за психиатър.
261
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама пък от МотоПфое какъв SUV VOLVO му дариха!! Аз си купих същия за 150 хилки.
260
0
 
2
 
! Отговори
Скептик до Бедняк преди 4 години
Точно това му писах на Плевнелиев в коментар към неговото самохвалство. Изобщо тука има статии за всякакви джаджи. От ваксиниращи лепенки, до роботи за правене на тестове и самотермоснимачки. И мисирките охкат. Пък простичкото, разумното и по-евтино което единствено ни върши работа се изпуска.
259
4
 
4
 
! Отговори
До тоя по-надолу преди 4 години
Стига глупости. Никакъв хаос няма в Италия и Испания в болниците. Болниците са празни, а кадрите които ти показват по бтв са на запис и може да са и артисти. Даже така се опитат в лъжи, че показват едни и същи кадри за две различни болници в две различни държави!
258
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това за "взаимното съгласие" никак не го разбирам. Какъв е интересът на бизнеса да лишава работника си от нормално обезщетение на трудовата борса? Отделно и работникът де, то туй взаимно съгласие трябва да се подпише и от него.
257
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Кой /наивник/ освен онзи дето не му е мил живота би се доверил Мутафчииски да го лекува лично от каквото и да било,м?
256
1
 
1
 
! Отговори
не дават преди 4 години
само те да имат.
255
0
 
17
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
Бил горд с българския бизнесБългарският бизнес масово съкращава работници по взаимно съгласиеБългарският бизнес масово започна за осигурява работниците си на 4 часов работен ден, а ги кара да работят по 8+ часа на ден.Българският бизнес масово кара работниците да си пускат платен отпуск, за да не им плащат за неползваните дни, когато го изритат.Българският бизнес масово не плаща заплата.Българската Държава я няма да защити своите граждани !
254
1
 
6
 
! Отговори
Бедняк преди 4 години
260, До Скептик до БацеНие получихме преди една седмица 3 бр. от Китай, които бяха предадени на три болници . Вероятно има и от преди по разните болници. Но не от порядъка на стотици. Г-н Плевнелиев заяви в последното си телевизионно шоу че неговият клъстър е в състояние да произвежда такива апарати: те са получили чертежи и могат да започват. Дали Плевнелиев знае че това производство се осъществява в специални халета а не в гаражи. Дженерал Моторс отказа, Даймлер отказа, нужно е време и опит!
253
1
 
7
 
! Отговори
Скептик до Баце преди 4 години
Айде си помисли пак.Добре друго да питам. Таа прословута здравна система в момента има 200 приети и колко в интензивно?