Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!

Дончев отговори на Радев: Защитните средства не са като раздаване на мартеници!
Обновена: 7 апр 2020 14:57 | 7 апр 2020 14:38, Веселина Йорданова
369
Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!
Снимка: БГНЕС

Макар че уточни, че няма да отговори на нападките на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "армейският" метод не е приложим в настоящата ситуация.

Още по темата
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства", призова Дончев и допълни, че тази задача се изпълнява както трябва. По думите му, ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар.

Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и е показателно, че големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.

Единственият персонален призив, който ще си позволя, е президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, каза Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. До момента такава получават около 60 хил. българи. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми. На призивите за участие на безработни в земеделието, той отговори, че всеки може да се включи, ако желае, но държавата няма да организира "бригадирско движение".

На брифинга Логистичният и Оперативният щаб дадоха информация за разпределението и осигуреността със защитни средства срещу коронавируса.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с  приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицински персонал на първи линия, а за обща употреба близо 95 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил. от тях. До момента са ушити над 10 хил.

Работи се активно и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са предоставили такива за включване в цялостната дейност на местно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
10
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
При. Лукановата зима 1 щ.долар се разменяше за 3000 лева,дар от комунистите.Пътищата бяха не с дупки,а с ями като след артилерийски обстрел.По магазините и бензиностанциите всичко кът.Тока с режим.В същото това време се пръкнаха от нищото днешните хотелиери,индустриалци и арендатори.Народа уплашен,изнервен,отчаян от неизвестното.В момента същите мафиоти призовават за бунт и безредици!
231
2
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 4 години
А днес защо няма брифинг от щаба в 17:00?
230
3
 
13
 
! Отговори
Оставка и съд ! преди 4 години
Плешиви де,били какви трупове имате от вируса бе !? 8 или 9човека а колко умряха от стрес ,инфаркти и автомобилни катастрофи ?! Пожелавам ви Господ да ви накаже по скоро !
229
5
 
18
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Все си мислех,че Томи е сравнително уравновесен,но се оказа,че и той е от лай-лай кучките дето бетер от Матросов се хвърлят да бранят елементарно мислещият си командуващ.Абе имайте малко повече уважение към институцията президент бе!Иначе започвате да приличате на пуделчета на оня дето ядеше по 12 яйца и мажеше филиите с мас и дето лъже като брадат ц....... за щяло и нещяло измисляйки си какви ли не противоречащи си случки от живота,но не и подземния си такъв!!!
228
5
 
5
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До Българин..откраднаха парите и нямаме за тестове !"Тука има две неща: спазването на карантината нема нищо общо с тва колко теста се прават: в различните държави е различно и тва различно завсиси и от некои работи които явно немат нищо общо с тва дали има кинти или не (тоес нема кво да си говорим за крадене на кинти, ако кинтите не са решаващи). Сичките ни съседи са в карантина и сичките тестват на нива като нашите. Ти тва как си го обясняваш?
227
2
 
3
 
! Отговори
Давай преди 4 години
Женерале то в тая държава само пагон да имаш дверите политически сами се отварят за тебе.След по малко отгодина са изборите.И ти на бял кон като победител на чумата.Те българите Бареков избраха та тебе ли няма да изберат,генерал професор хирург ехаа
226
2
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До БългаринБаце, пак ше ти напомня, че ако искаш дискусия, требве да говориш така че да има възможност да стане такава. Това дето си го написал не е "теза". Тва са некви обвинения. Не ми е работата да отговарам от името на хора които не са ми никви на мен, но ше се опитам да отговора на теа неща, къде мога да ги извада от твоа пост (обаче ше е повече от един пост, така че ше помоля да не бързаш с нови писаници, шото така нема да стане). "Ще спазвате карантината наложена от ГЕРБ, защото ..
225
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе стига с тази иконимиката, ограниченията са само за хотели,щото спането още не се предлага като онлайн услуга или доставка до дома. Всичкия друг бизнес работи доколкото има поръчки, а те повечето идват от чужбина. Нека прецедента каже на германците да не спират поръчките за нас. До миналия месец правехме мебели за изнсо сега никой не поръчва. Прецедента да ни уреди поръчките за да работим.
224
6
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Баце Тезата е излизаш и казваш на хората !Ще спазвате карантината наложена от ГЕРБ, защото откраднаха парите и нямаме за тестове !Тезата е откраднаха парите и нямаме за помощи ,затова вземайте кредити !Тезата е нямаме за медиците средства ,защото ги откраднаха затова дарявайте !Тезата е това откраднаха и затова се спасявайте !Баце кое пак не разбра ?
223
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев не е прецедент, защото и преди него имаше един такъв - Плейналиев, а Дончев също не е прецедент, преди него беше Цвъки и също плямпотеше общи приказки.
222
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Баце къде си ?Примери още искаш ли ?Баце -не сме всички от Банкя и да ядем филии с мас !Ние можем да си приготвим домашно масло и да си намажем филийка с масло ,а празната глава Бойко нека си хапва филийки с мас !
221
4
 
8
 
! Отговори
Гладен преди 4 години
А какво ще ядем. Защо не казваш това, господин Замотафчиев.
220
3
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До БългаринБаце ше ти направа практично предложение. Кога пишеш постове се концентрирай първо върху тезата/идеята и се опитай да я кажеш колко се може по-просто, така че и такъви *** като мен да могат веднага да я разберат. Ше видиш, че тва не е толко лесно колко звучи, щото требве да отсеееш сичката емоция. Освен тва така не разводняваш дискусиата, иначе баце е ного трудно да отговаряш на 5 неща едновременно в 400 знака. Са тука не сме се събрали да играем шах, нали така?
219
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
На Бойко министъра на здравеопазването публикува ДМС сметка за дарение понеже 5 000 000лв.му трябвали за дарение към медиците ,А същото министерство си разпределя парите за заплатите на чиновниците назначени от ГЕРБ и Бойко!Що за наглост е министерство да иска дарение ?Това в Австрия има ли го бе Баце ?
218
2
 
19
 
! Отговори
- преди 4 години
Колко още може да се наведе???Едно е да си професионалист, съвсем друго е да бършеш задни части!Радев ви го казва с премерен и загрижен тон, но се иска мабко доблест да излезеш извън клишето в което си вкаран и да признаеш липсата на решения и адекватни превантивни мерки. Само изолация не стига - всички го разбират! След 13 май вируса ще продължи да е тук и ще виси със страшна сила въпроса -"ОТИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА???"Е, оти??????
217
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Българския пенсионер не чакаше 40- те лв.подаяние на Бойко за велик ден !За да си осигурят яйцата и агнешкото !Баце стига чакай на Бойко?Бойко се разкарва с джипката!
216
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Браво на президента! Каза, че дарението е личен акт, не е за пред камери, като позьорите от парламента! И мисли за икономиката, защото като мине епидемията, тогава гладните ще поискат сметка за това, кой и как затри икономиката на България.
215
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Баце:Абе баце Българите не чакаха на Бойко да си ушият маски и да имат !Българите не чакаха на Бойко за да дарят средства и да си купят апарати за болниците!Българите не чакаха на Бойко за да съберат пари и да подпомогнат медиците ?Българите не чакаха мярката 60/40 ?Българите не чакаха на Бойко безлихвения кредити за да ходят до магазина ?Бе кво направи Бойко щом Българите не го чакаха ?Заплатата ли си взе Бойко ?
214
3
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Никой не крие трупове. Мутафчийски знае най-добре, че хората умират от всичко друго, но не и от коронавирус, защото НЕ се изследват! Двете жени (майката и дъщерята), които умряха им бяха отказани изследвания. Ако не си бяха платили и направили сами изследвания, щяха да попълнят статистиката на умрелите от пневмония, астма (както беше обявено за дъщерята), грип, болки в средния пръст и т.н.! Един месец след обявяване на карантина и след пропиляни 10 млрд. все още се оборудват болници!
213
2
 
17
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 4 години
Анонимен 168 ,абсолютно си прав !!!Изтърваха коня , не могат есно свястно решение да вземат , не смеят да npъднат без одобрение от ЕС ,едно след друго неадекватни решения , шашкане на народонаселението и , естествено , винаги виновен е някой друг !Знаеха ,че епидемията няма да ни подмине , но не направиха АБСОЛЮНТО НИЩО ! Нито маски,нито облекла , нито респиратори ,нито спирт- АБСОЛЮТНА БЕЗОТГОВОРНОСТ и НЕАДЕКВАТНОСТ !Сега придворният пудел Дончев ще ми се прави на ощипана мома !Айде у лево!