Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!

Дончев отговори на Радев: Защитните средства не са като раздаване на мартеници!
Обновена: 7 апр 2020 14:57 | 7 апр 2020 14:38, Веселина Йорданова
369
Мутафчийски с горчивина: Труповете не могат да се скрият!
Снимка: БГНЕС

Макар че уточни, че няма да отговори на нападките на президента Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че "армейският" метод не е приложим в настоящата ситуация.

Още по темата
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложното логистично осигуряване на болниците с апаратура и предпазни средства", призова Дончев и допълни, че тази задача се изпълнява както трябва. По думите му, ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на някои артикули на международния пазар.

Дончев заяви, че е горд с българския бизнес, който не чака, а произвежда и е показателно, че големи държави разчитат на нас.

Не е приложим армейският метод, тук няма новобранци, подчерта Дончев, който засипа Радев с цитати от Гьоте. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", беше един от тях.

Единственият персонален призив, който ще си позволя, е президентът да следва собствената си препоръка - нека всички да се смирим и да си гледаме работата, каза Дончев.

Той посочи, че правителството е в състояние да увеличи обема на хората, които получават храна, призив също на президента от днес. До момента такава получават около 60 хил. българи. Дончев съобщи, че се работи по мярка за безвъзмездна подкрепа за малки фирми. На призивите за участие на безработни в земеделието, той отговори, че всеки може да се включи, ако желае, но държавата няма да организира "бригадирско движение".

На брифинга Логистичният и Оперативният щаб дадоха информация за разпределението и осигуреността със защитни средства срещу коронавируса.

Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки. Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с  приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.

До момента са разпределени близо 54 хил. защитни маски за медицински персонал на първи линия, а за обща употреба близо 95 хил., каза шефът на пожарната Николай Николов, който оглавява Логистичния щаб.

Днес ще бъдат разпределени 1 млн. ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4 хил. предпазни шлемове. Част от тях ще бъдат оставени в резерв.

Повече от 60 фирми предложиха оферти и услуги за организиране на производство на маски, информира Николов. 3 фирми шият облекла, като до края на месец май се очакват 100 хил. от тях. До момента са ушити над 10 хил.

Работи се активно и по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства, които са около 3200. По думите му няколко търговци на автомобили са предоставили такива за включване в цялостната дейност на местно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Дончев да говори за "икономика" в България ми идва в ПОВЕЧЕ!!!!!Трудно се говори с "глухи",трудно се показва ИСТИНАТА на "слепи" и ужасно е да се спори с "идио**""!!!!Защо всеки втори млад човек като завърши образованието си,не вижда бъдещето си в България!!!!!!Г-н "дървен философ" няма отговор по въпроса,защото е РЕТОРИЧЕН.........
311
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Дончев да говори за "икономика" в България ми идва в ПОВЕЧЕ!!!!!Трудно се говори с "глухи",трудно се показва ИСТИНАТА на "слепи" и ужасно е да се спори с "идио**""!!!!Защо всеки втори млад човек като завърши образованието си,не вижда бъдещето си в България!!!!!!Г-н "дървен философ" ням отговор по въпроса,защото е РЕТОРИЧЕН.........
310
0
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Мутафчийски продължава да се "излага",като "кифладжия" на "щанд"!Преди няколко месеца каза че "коронавируса" не е много опасен и че има много по-опасни от него(да не му припомням минали факти)!Сега когато трябва да се "усвояват" пари от ЕС и "коронавируса" стана изключително" "опасен" и трябва да се слуша "господаря му" от Банкя!!!!!!Двама възрастни починаха,но "щаба" "реши",че причината е "коронавируса" но НИКОИ не "чу" ДУМИТЕ НА ДЪЩЕРЯ ИМ......ЧЕ ПРИЧИНАТА Е ДРУГА...НЯМА ТАКАВА ПАРОДИЯ.......
309
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Тези които реват денонощно,че тази ситуация е нормална,г командировате по болниците в Испания,Италия,НЮ Йорк,може вече и в Истанбул.
308
1
 
2
 
! Отговори
Некрофили преди 4 години
Стига с тия трупове, бе! Колко хора измряха по време на изолацията без всякакъв корона вирус поради липса на връзка с близки, грижи и медицинска помощ? Каква е тая черна нощна униформа и то на лекар? Ай сиктир!
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако можеха и труповете щяха да скрият. Така като ги крият в Туркменистан и Севрна Корея. Много страдат комуноидите, че вече не могат да крият каквото си искат от народа.
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 321ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА !
305
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само, че се крият, но по време на избори излизат да гласуват. Обикновено за ГРОБ в секциите с фантомни номера.
304
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДПС е европейска партия,тя не вреди по никакъв начин на България,БСП също,като искате ДПС да не е етническа,записвайте се и вие в нея.
303
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ББИ какво ще направиш като гласуваш против Бойко?Нищо. Ще додат другите десни на Костов,които също са от ЕНП(европейска народна партия,), като ГЕРБ.Тази партия ЕНП изобщо не е европейска,тя е атлантическа.
302
2
 
8
 
! Отговори
9 преди 4 години
Дончев , не си от ранга на президента ,за да му даваш оценка !Гледай си колибката!Николов , "подир дъжд качулка !"Самият Борисов призна , че сте закъснели и затова сега имате многозаразени медици !Генерале , липсва ви елементарен психологически подход при информирането ! Сякаш си на визитация !Държиш сенадменно и разчитате целия щаб на плашещия подход ,което е дълбоко погрешно, а призовавате към спокойствие !?Противоречие!Махнете изобщо тази форма -стресира хората!
301
6
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
бъдете отговорни,спазвайте правилата на СЗО,пазете хората които ви обичат и обичате..Бог да пази България,поклон на лекарите и мед.сестрите/терористки/,да са здрави..обичаме ви
300
3
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
облъчвате хората,че са мързеливи,че са роби,че не стават за нищо,за да обслужите чужди интереси мили политици,назначени от олигарси на които плащате през нашите данъци,османското било присъствие и съжителство за да обслужите ДПС,срязахте икономиката и земеделието ни за да ви дават пари които разпределяте няколко стотин семейства от ЕС,убеждавате децата ни,че да са прос.итутки в ЕС е висша ценност..фашизъм в 21 в...минахте ги
299
3
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
"..свестните у нас считат за луди.."..Дончев питай Бойко кой го е казал..имаме памет,Историята ни е нечовешка..и вас ще преживеем чуждопоклонници...Левски и Ботев не са били ничии агенти,това ни вменявате в последните 30 г. продавате Историята ни,Националната ни индентичност продавате..по лоши сте от еничарите...по-подли и алчни сте,милиони сме тези които си го мислят,не го споделят и чакат Видов ден..дела трябват..ти с Гьоте,Бог да пази България..от политиците ни
298
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски може и да е голям хирург, но за лидер и справяне с епидемия - не става. Трябва да бъде сменен. Гьона трябва да разкара целия бардак, в лицето на министерски съвет и НОЩ, и да подбере качествени специалисти, които знаят какво и как да се направи и това да бъде за народа и страната, а не за банкянските аверчета от белота.Струва ми се, Борисов вече приключи с политическата кариера - не става, още повече и ако трябва да се овладява криза, а не да се налива бензин в огъня.
297
4
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
платени журналисти на служба при олигарси на които раздавате нашите данъци на калпак го плюят и му вменяват само грехове,надживели сме империи и много сбъркахте,хората пораснаха и не са слепи,имат си хладилници,банкови сметки ..и съседи митничари,чиновници,полицай,съдии,прокурори..все обслужващ герб персонал..на които плащате от нашите данъци...нас кучета ни яли..Президента единствен имаше смелоста да ви го каже...вие не прощавате подобна смелост..е ние сме над 2 милиона..ще се видим на барикади
296
5
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Дончев питай Гьоте/големо надупване на вожда човече/да е срещнал един призив от Президента за сваляне на мерките...няма..опитахте манипулацията със Шипка..докато вие си се събирахте в София,предупреди за икономическата и за това,че не помагате на малките фирми и на бедните хора..факти,5000 лв.глоба и предсказания за апокалипсис не е държавническо поведение,за даренията хората виждат,ние не сме просяци,но ако е от сърце и без камери ок,управлявате несправедливо и крадете много ви каза и всички
295
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам.Срам.Срам.Чест,морал, дълг вероятно са били отсранени по време на някоя хирургическа интервенция.
294
3
 
12
 
! Отговори
Луд умора нема преди 4 години
"И отидоха и посочиха трупове! Ние в момента разкриваме поръчкови убийства! Отиват и показват: "Ей тука, във тая ливада, има труп! Ей тука некъде го к...копахме! Колегата Цветанов, със един багер копае, и вади... трупове!"Цитирам изказване на Бойко Борисов пред бизнесмени от Германия, със съдействието на фондация Конрад Аденауер."Труповете не могат да се скрият!"Цитат от скорошно изказване на другаря генерал Мутафчийски.Случайно да виждате прилики?Голяма некрофилия ги тресе ей!
293
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След великден не само на щаба ще му стане тясно....