Нужна ли е блокада на ромските махали в борбата с COVID-19?

Не става само със санкции и репресии, заяви Огнян Исаев
7 апр 2020 14:07, Анисия Иванова
72

Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера. Ромският квартал в града се превърна в мини огнище на COVID-19. Няколко души от кв. "Луковица" са заразени. По тази причина ромската махала е под полицейска блокада.

"Преди около седмица излезе декларация в няколко европейски държави, към която се присъедини и България, че е възможно институцииите да допуснат нарушаване на човешки права. Трябва да сме внимателни с термините - дали е огнище, или не, това могат да го кажат само експертите. Не смятам за оправдано на етнически принцип да се блокира квартал", коментира Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи, че контактните лица и заразените трябва да бъдат следени дали спазват карантина, но не е съгласен да се поставя цял квартал под блокада, защото това изпращало лош сигнал за България като държава.

Още по темата

"Защо държавата не довърши изречението "Останете си вкъщи, ние ще се погрижим за вас"? Към момента имаме "Останете си вкъщи" и това се отнася не само за ромите", посочи още Исаев в ефира на "България сутрин".

Според него липсва яснота какво ще се случи след извънредното положение у нас. Има ли държавата план спрямо домакинства, попита събеседникът на Гергана Венкова и подчерта, че в ромските квартали има изключително сериозна организация на ресурси в лицето на НПО-та, медиатори...

Необходимо е да се следи дали предписанията и мерките се спазват в самите ромски квартали. Това не става само със санкции и репресивно присъствие на органите на реда. Това става с подкрепа - с предоставяне на информация и необходимите материали. Не може да оставим квартали с хиляди граждани без достъп до нормална инфраструктура", настоя Огнян Исаев.

Целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата вместо да научи ромите да "ловят риба",тя ги глези като им сервира рибата добре сготвена с лимонче и богата гарнитура!ГРЕШКА!сега всички ще сърбаме попарата,която десетки правителства надробиха,като продължават да трупат огромни дългове покрай ромите.и вместо да ги накара да учат и работят ги прати да търкат билетчета и да висят по игралните зали.кога правителството ще обяви програма СТОЛЕТИЕ НА РОМСКОТО ВКЛЮЧВАНЕ,ЗАЩОТО ОЧЕВИДНО 10 ГОДИНИ СА КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНИ!
20
1
 
49
 
! Отговори
тя преди 4 години
този етнос разбира само от твърда ръка !
19
1
 
44
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
извънредното положение е удобен момент на ромите да удрят още по-силно срещу българите.държавата за пореден път мълчи и не взема никакви мерки,въпреки,че вече имаме сблъсъци на етническа основа и във враца,и във самоков и къде ли не!удобен момент на ромите да покажат,че тях не ги ловят никакви закони...а иначе елате да видите в самоков-плъзнал слух в махалата,че дошли милиардите от европа и ромите веднага окупираха общината с настояване да име се дадат пари.
18
2
 
36
 
! Отговори
One преди 4 години
Тези трябва да ги затворят за постянно.
17
1
 
31
 
! Отговори
флодА релтиХ преди 4 години
Затворете зоната, ще ги броим на есен. Хващам бас, че ще са повече от сега.
16
30
 
5
 
! Отговори
Ако преди 4 години
блокират ромските махали, за 3 дена ще потънем в "чистота". Извозването на смет се преустановява, Озеленяване прекратява работа, учреждания и заведения се фекализират, навсякъде благоухае на Шрапнел 5...
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА!
14
2
 
51
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Нужна е! Нужно е също така да се забранят всякакви такива НПО, особено по време на извънредно положение!
13
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обитателите на тия махали за пореден път показаха че не са част от това общество и си правят каквото си искат. Следователно там, отделени!!! Ако искат помощи-да се джобят един друг. Една стотинка не вкарват в държавата, не плащат нищо. Дори скотове не са, а просто ТЕЖЕСТ!
12
0
 
56
 
! Отговори
890 преди 4 години
Животински вид,който с нищо не допринася за развитие на обществото,консуматор на блага,развъдник на болести,напълно излишен на Земята,размножаващ се като вирус.
11
0
 
45
 
! Отговори
Fil преди 4 години
Нужна е по всяко време.
10
1
 
53
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Пълна блокада на махалите.Третиране като за кърлежи,а не цял ден да ходят по улиците.
9
1
 
42
 
! Отговори
Авиатор преди 4 години
Бързо вдигнете дрона нависоко докато не е отишъл за втрочини
8
1
 
62
 
! Отговори
Бръм преди 4 години
Вчера в 310 трима тъмни братовчеци се качиха без маски, без ръкавици, заградиха една жена на 4-ните седалки. Когато тя им направи забележка, да се дръпнат малко по настрани, все пак всички се пазим... те и казаха, да си хваща такси и това било градски транспорт. След още една две забележки щяха вече да я набият...Та толкова за интеграцията, вежливите и разбрани братовчеди....техните медиатори.
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от циклами, всеки ден около тях бучат, пари да им давали, да не ги затваряли, да ги дондуркаме ...Влизайте в махалата с огнехвъргачката и всичко наред...
6
1
 
37
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
подкрепям блокадата на махалите те са развъдник на зарази нямат навици иобразование защото не искат да учат сега здравите да отиват да работят вселските фирми където не достигат хора
5
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужна а жизнено необходима и задължителна ! - знаете ли те какво говорят?Вие българите викат сте много прости , работите за некви мижави заплати и плащате данъци и сте роби.
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА
3
1
 
58
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Съборете гетата. НЯМАТ АКТ 16.
2
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно нужна.Те са основните разпространители на вируса.