Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол

Те са поставени под карантина у нас
7 апр 2020 08:40, Ния Христова
47
Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол
Снимка: Pixabay
Наши сънародници прекараха седмици в зимен курорт в Австрия без възможност да се върнат у нас. Преди две седмици те изразиха притеснение, че могат да останат на улицата, тъй като преждевременно са били съкратени заради пандемията. Институциите в страната успяха да организират транспорт и да ги приберат у дома. В момента всички са поставени под карантина. 
 
Преди две седмици Пламка и Цветина, които работили в австрийското курортно градче Калтенбах, разказаха, че не могат да се приберат в България. 14 дни по-късно те вече са си у дома.
 
"Ние нямахме друга алтернатива изобщо да останем там. Ние си знаем как сме го изкарали. Всеки ден в очакване да си тръгнем. Тежко беше, защото не знаеш кога ще ти кажат: "Напускай", и като останеш навън там ти си никой", разказва Пламка Петрова в ефира на Нова ТВ.
 
"Да, неизвестността е гадна. Не знаеш какво се случва. Мислиш си непрекъснато някакви неща, предполагаш как ще се случат нещата, търсиш резервен вариант", разказва Цветина Цветанова.
 
Десетки други българи се оказаха в същата ситуация в провинция Тирол в Австрия. Две седмици по-късно от посолството ни в Австрия успя да ги прибере в страната. 
 
"Не можехме да ги изведем по-рано, защото самите съгласувателни процедури по пристигането на транспорт, определянето на хора, искането на съгласие на тези хора, отнема поне 12-14 дни. И най-важното е, че един път българите се обаждат и искат, а след една седмица ги няма никакви и не можеш да ги откриеш", обясни посланикът ни в Австрия Иван Сираков.
 
На 1 април към страната от Австрия тръгват около 35 българи с автобус, а близо 10 души пътуват с личните си автомобили. 
 
"Бяхме под конвой до Виена. Там ни чакаше г-н Сираков – посланикът, и с негова помощ доста бързо минахме австро-унгарската граница", разказа Цветина Цветанова.
 
"Автобус с четирима шофьори, за да могат да се сменят нон стоп и да не спират никъде, защото трябва само транзит са се движат, без да спират никъде, а  ако бяха трима шофьори трябваше да спират и да правят почивка по 8 часа, което щеше да удължи поне с два дни връщането на нашите сънародници, а и идването им тук", обясни Иван Сираков.
 
След дълго пътуване почти без никакви спирки и строги проверки на границите българите пристигат и са оставени на гарата в София. 
 
"В момента, в който слязохме на тази автогарата, нямаше никой, никой. Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може", разказва Пламка Петрова.
 
В момента и двете жени са поставени под карантина и се надяват никога повече да не преживяват същия ужас от неизвестността дали и кога ще се приберат у дома и ще видят близките си.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно вече са я на пазар, я до съседката на раздумка, я кой знае къде. Така де, не са се прибирали толкова време, защо им е да спазват карантина.
12
2
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Докога ще ги развявате? Аз не мога да мръдна като арестуван, тези не се спряха! Че и ръсят зараза и защо не ги посрещнали - всъщност да, трябваше да ги вкарат насила някъде за карантината!
11
0
 
40
 
! Отговори
Местен глупак преди 4 години
И май се предполага, че на госпожата трябва да и съчувстваме!? Там била никой...пък сега тук и вземат интервюта. Неизвестността я тормозела, а ние дето треперим тук дали ще си запазим работата не се тормозим. Не спряха да се мъкнат насам и да мрънкат. Поне да се покрие някъде и да не дразни обстановката излишно.
10
1
 
32
 
! Отговори
скиорче преди 4 години
"В момента, в който слязохме на тази автогарата, нямаше никой, никой. Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може", разказва Пламка Петрова. .... .... ПЛАМКЕ , КОЙТО ТЕ Е ПРАТИЛ В ТИРОЛ , ТОЙ ДА ТЕ ПОСРЕЩА ... НЕ СТИГА , ЧЕ ХОРАТА СА ВИ ПРИБРАЛИ ОТ АВСТРИЯ А ТИЯ ИСКАТ И ПОЧЕСТИ , СИГУРНО ??? Институциите в страната успяха да организират транспорт и да ги приберат у дома.
9
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Веднага ще отидете там после. За нас зараза и плащане на пенсиите на близките ви. Вашите пари тук са развенчани от немалко икономисти, а дори и да е имало полза, вируса я анулира!
8
5
 
39
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Мислиш ли, че пак няма да отидат. Не догодина, ами в момента, в който отворят границите. Бързо ще забравят "там си никой". Ще се юрнат като.... и отново ще започне голямото плюене на ко-чи.ната.Това са нагли и безочливи индивиди, на които ме им дреме колко хора ще заразят, стига те да са добре. Е затова навън никой не ги смята за хора, а за роби, които им бутат икономиката. Каквито всъщност са!
7
6
 
31
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Нямате пари за месец - два? Нищо против вас, но внасяте зараза и подлагате на риск близките си? Въпреки ужасното отношение на повечето от вас към страната, бъдете здрави!
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли е начина да борим епидемията?! Докарваме тук 4 лица от район с много заразени без преди това да са изследвани, стоварваме ги на автогарата и те си тръгват към къщи. Някой може да хванат влак, други такси.. Изобщо някой мисли ли от тия дето всеки ден дават интервюта?
5
5
 
38
 
! Отговори
1234 преди 4 години
За тях било станало несигурно - ми какво правите там, бе каки? Тук нали беше кофти? Там е по-добре, с по-високи доходи. Ама като опре - всички се юрвате. Ама НИЕ НЕ ВИ ИСКАМЕ.
4
1
 
34
 
! Отговори
ей това строги мерки преди 4 години
Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може",??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????това ли карантина? Ако се прибрали с такси - таксиметров знаел че те рискова група, ако с градски транспорт - хората в транспорта кучета ги яли?
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна безотговорност от тези две каки. Но нагли. От Нова телевизия поне малко да бъдат по критични към твърденията на '"потърпевшите", както бяха с тази, дето искаше да напусне Банско въпреки карантината. Защото така насърчават дебилщината и безотговорността. И накрая данъкоплатците плащаме нехайството на някои. И посланика намеква за безотговорно поведение. А и им видяхме визията и чухме изказа.
2
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявали се никога повече да не преживяват този ужас...Благодаря им, че ходиха да мият чинии, да меънкят и да донесат заразата. На тях и всички други такива, за да може да споделим ужаса от 20 млрд,, 3-4 месеца карантина, страх за близки, безработица и спекула дружно!И всичко, заради едни чинии...
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догодина пак да идат.